új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Valamennyi ukrán, aki felveszi a koronavírus elleni védőoltásból a teljes védettséghez szükséges mindkét adagot, ezer hrivnyát, azaz több mint 12 ezer forintot kap az államtól. Ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte. Hozzátette: ebből vehetnek maguknak edzőtermi vagy fitneszklubba szóló bérletet, mozi-, színház-, koncertjegyet, múzeumi vagy kiállítási belépőt, illetve elkölthetik országon belüli utazásra, belföldi vasúti vagy akár légi közlekedésre, írta az MTI.

    A program december 19-től indul. Az év végéig mintegy 3 milliárd hrivnyát, csaknem 37 milliárd forint fognak elkülöníteni erre az állami költségvetésben, és ugyanennyit 2022-ben.

    Viktor Ljasko egészségügyi miniszter jelezte: Ukrajnában eddig a lakosság 39 százaléka vett fel legalább egy dózis védőoltást, két adagot pedig 28 százalékuk. Legalább egy adag oltást a legtöbben a fővárosban, Kijevben adattak be maguknak.Az oltakozásban a sereghajtó régiók: Kárpátalja, a romániai határnál lévő Csernyivci, továbbá a keleti országrészben Donyeck és Kirovohrad megyék.

  • Már 52 járás tartozik a fekete színnel jelölt harmadik veszélyességi fokozatba, 19 járás bordó besorolásban van, ami a második veszélyességi fokozatot jelöli, és nyolc járást pedig a piros, elsőszintű veszélyességi fokozatba soroltak Szlovákiában.

    Továbbra is többségében a magyar lakta területeken a legjobb a helyzet járványügyi szempontból, így a pozsonyi, a dunaszerdahelyi, illetve komáromi és vágsellyei kell a legkevesebb korlátozás mellett élnie az embereknek.

    Ennél rosszabb a helyzet abban a 19 járásban, ami bordó besorolású, köztük, a galántai, a nyitrai, a nagyrőcei, a rozsnyói és a szenci.

    A legtöbb közigazgatási terület a harmadik veszélyességi fokozatban, fekete besorolásban van, ezek többsége a Magyarországgal szomszédos ország keleti és déli részén található, ezeken a helyeken szigorú korlátozások vannak érvényben például tilos esküvőt, összejövetelt, rendezvényeket tartani a vendéglátóhelyeken. 

    (via Új Szó)

  • Egy franciaországi felmérés azt állapította, meg hogy az országban július 26-tól augusztus 1-ig arányosan hatszor többen kerültek kórházba a be nem oltottak közül, míg az intenzív osztályokon kilencszer több volt a beoltatlan ember aránya.

    Hasonló számadatokat vettek észre a teszteléseknél is, ahol az oltatlanok 78 százalékánál pozitív eredményt mutatott a teszt, míg a beoltottaknál ez csak 9 százalék volt. Itt kiemelték, hogy az ekkora eltérés abból is adódhat, hogy az oltatlanok sokkal többször teszteltetik magukat.

    Azt is megállapították a statisztikákból, hogy a beoltott betegek kórházi ápolása a vizsgált két hónapban nagyon kis mértékben emelkedett, míg a beoltatlanok görbéje meredeken ívelt felfelé.

    (via LeMonde)

  • Szigorították az utazási szabályokat Olaszországban a koronavírus terjedése miatt: sofőröknek és utasoknak továbbra is kötelező a maszk viselete valamennyi közlekedési eszközön. Az autóbuszok első ajtaján az utasok csakis akkor szállhatnak fel, ha a vezetőt plexifallal el tudják szigetelni. A buszokat, villamosokat és metrószerelvényeket naponta egyszer fertőtleníteni kell, írta az MTI.

    A nagyobb pályaudvarokon, például Rómában, Firenzében vagy Milánóban, a vonatokra történő felszállás előtt kell ellenőrizni az utasok védettségi igazolását. Ha a vonatokon Covid-19 beteget azonosítanak, a kalauz vagy a vasúttársaság más dolgozója megállíthatja a járatot, azonnali egészségügyi beavatkozást kérve. A taxikba vagy más személyfuvarozó szolgáltatások járműveire legfeljebb két utas szállhat be, a hátsó üléseken foglalhatnak helyet, egymástól megfelelő biztonsági távolságra.

    Olaszországban húszból négy tartományban ugrásszerűen emelkedett az újonnan azonosított fertőzöttek száma, az utóbbi egy hét alatt országosan 41 százalékkal több új fertőzöttet regisztráltak a korábbi hét naphoz képest. A kórházban kezelt betegek száma egy hét alatt tizenhárom százalékkal nőtt, és 390 fertőzött haltak meg a Covid-19 kór szövődményeiben.

  • Külön igazolványt kaptak azok a parlamenti képviselők, akik beadatták maguknak a koronavírus elleni védőoltást, hogy ezzel megkönnyítsék bejutásukat a törvényhozás épületébe. 

    Hétfőn lépett életbe ugyanis az a rendelkezés, amely szerint mostantól a parlamentbe csakis oltási igazolvánnyal vagy negatív teszttel, illetve a fertőzésből felépülést igazoló orvosi papírral rendelkezők léphetnek be. Ez egyaránt vonatkozik a képviselőkre, az apparátus tagjaira és minden látogatóra, beleértve a kormány tagjait is.

    A házelnök szavai szerint jelenleg a képviselők 83 százaléka vette fel az oltás legalább egy adagját. Közölte: azon képviselők számára, akik még nem vették fel az oltást, vagy nem akarják beadatni maguknak, megszervezték, hogy gyorstesztet végeztethessenek magukon a saját költségükre. Emlékeztetett továbbá arra, hogy oltópontot hoztak létre abban a kijevi szállodában is, amely több képviselőnek a szálláshelye – írja az MTI. 

  • Szlovákia második legnagyobb kórházában, a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórházban a Covid–19 kórban szenvedő páciensek számára fenntartott ágyak csaknem kilencven százalékát elfoglalták. Az orvosoknak kell eldönteniük, ki juthat hozzá lélegeztetőgéphez.

    Kórházban jelenleg 232 koronavírus-fertőzött beteget kezelnek, a páciensek negyedének állapota válságos. A fertőzöttek közül 13 páciens mesterséges lélegeztetésre szorul, írta az Újszó.com. Naponta húsz-negyven új beteget hoznak be a kórházba.

    Az eperjesi kórházban hétfőn este elfoglalták az utolsó, Covid–19 betegségben szenvedő páciensek számára fenntartott ágyat is. Az intézményben összesen 249 ilyen ágy van. A koronavírus-fertőzött pácienseket azokba a kórházakba küldik tovább, ahol még van szabad kapacitás.

  • A koronavírus-járvány terjedése az előző héten lassult Oroszországban – először az elmúlt hónapban.

    Anna Popova tiszti főorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője szerint az ország 85 régiója közül 43-ban nem, 33-ban pedig csak enyhén terjed a fertőzés, kilencben pedig csökkenés észlelhető, ami annak köszönhető, hogy október 30. és november 7. között bevezették a kényszerszabadságot, valamint bezárták az éttermeket és a bevásárlóközpontokat.

    Az új fertőzöttek száma egy hónapja meghaladja a napi harmincezret, míg október végén már a napi 39-40 ezret is elérte.

    A 65 év felettieknél azonban nem érzékelhető egyelőre a terjedés lassulása, ezért is bíznak abban, hogy minél többen beoltatják magukat a korosztályban.

    Az országban 38 420 új fertőzöttet regisztráltak hétfőre, jelenleg 1 039 940 aktív esetet tartanak számon.

    (MTI)

  • Egyetemi hallgatók ezrei kerültek karanténba az északkelet-kínai Talienben, miután a kikötővárosban felütötte a fejét a koronavírus delta-variánsa. 

    Az MTI kínai médiára hivatkozó jelentése szerint vasárnap megkezdték a 7,45 milliós város teljes lakosságának tesztelését.

    A talieni egészségügyi hatóságok vasárnapi közlése szerint a város közigazgatási területéhez tartozó Csuangho egyetemi negyedének két kollégiumát ürítették ki, miután fertőzötteket azonosítottak az ott lakók között. A kollégiumban lakó, összesen 3291 egyetemi hallgatót karanténszállásokra szállították át. További 7884 hallgatót pedig, akik az egyetemi negyed más kollégiumi épületeiben laktak, vesztegzár alá vont szálláshelyükön köteleztek karanténra.

    A kínai hatóságok már korábban is azt állították, hogy a koronavírus remekül megél hideg felületen, így fagyasztott árucikkeken utazva is tud terjedni kereskedelmi útvonalakon. Ezt a teóriát igazából csak Kínából hallani, de volt olyan állítás is, hogy a Talientől délebbre fekvő Tiencsinben német mirelittermékeken vitték be a kórokozót. 

    A mostani talieni járvány kitörését is fagyasztott élelmiszerekkel magyarázzák. Az első azonosított fertőzöttet november 4-én regisztrálták. A beteg a város egyik hűtőraktárának dolgozója.

    Az új járványhullámhoz kapcsolódóan azóta vasárnapig összesen 260, helyi fertőzésből eredő esetet jelentettek Talienben. A kikötővároson keresztül érkezik be Kína hűtöttáru-importjának hetven százaléka, és itt tárolják az ország hűtött áruinak mintegy egyharmadát, közel négyszázezer tonnányi hűtött árucikket.

    Az új járványgóc felbukkanását követően azonban november 8-tól felfüggesztették az összes,importált hűtött árut kezelő vállalat működését Talienben. A város már két, hűtött árukhoz kapcsolódó járványhullámon van túl – tavaly júliusban, majd decemberben azonosítottak hasonló eredetű járványgócokat.

  • Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) újabb, oltási igazolást és PCR-tesztet hamisító bűnszervezeteket leplezett le Kijevben, valamint a nyugati országrészben lévő Rivne és Lviv megyében. Az SZBU közlése szerint a hálózatok több mint tízezer embernek adtak el hamis dokumentumot.

    Mint ahogy arról korábban írtunk, Ukrajnában virágzik a koholt vakcinaigazolás piaca, ugyanis az emberek többsége bizalmatlan az oltással szemben. 

    Kárpátalján a munkácsi városi tanács két női alkalmazottja bukott le hamis nemzetközi oltási igazolással, amelyeket tanúvallomásuk szerint 1500 hrivnyáért (mintegy 18 500 forintért) vásároltak, de a nyomozóknak nem árulták el, kitől. Az UNIAN hírügynökség szerint ezért akár két év börtönbüntetést is kiszabhatnak rájuk – írja az MTI.

    Az igazságügyi minisztériumból hét alkalmazottat bocsátottak el, amiért nem voltak hajlandók felvenni a védőoltást. Az állami hivatalnokok november 8-ig kaptak haladékot arra, hogy beoltassák magukat.

    Viktor Ljasko egészségügyi miniszter hétfői tájékoztatóján kijelentette, hogy Ukrajna már túljutott a járvány csúcspontján. Szavai szerint az elmúlt három hónapban először a múlt héten több gyógyult beteget engedtek haza, mint ahány új fertőzött kórházba került. Utóbbiak száma az elmúlt héten 13 százalékkal csökkent az azt megelőző héthez képest. Ez az első jele annak, hogy Ukrajna túljutott a járvány tetőzésén és csökken a kórházak leterheltsége. A fertőzések napi esetszáma és a kórházi kezelésre szorulók aránya viszont még mindig magas – tette hozzá.

  • Szúrópróbaszerű ellenőrzéseket hajt végre a rendőrség Ausztriában, a tömegközlekedéseken kérik az utasokat, hogy igazolják, hogy beoltották őket. 

    Magyarország nyugati szomszédjánál hétfőtől szigorú korlátozások vonatkoznak azokra, akik mindeddig nem oltatták be teljesen magukat. Ez a mintegy kétmillió ember a mai naptól fogva csak nyomós indokkal – mint például munkába járás vagy bevásárlás miatt – hagyhatja el az otthonát. A rájuk vonatkozó zárlat egyelőre tíz napig marad érvényben. Közülük előnyben vannak azok, akik legalább egy dózist kaptak, de csak akkor mentesülnek a lezárás alól, ha negatív PCR-tesztet tudnak felmutatni. 

    Ha a hatóságok elcsípik a szabályszegőket, 500 és 3600 euró (180 ezer és 1,3 millió forint) közötti pénzbírságra büntethetik. 

    A belügyminisztérium figyelmeztette az osztrák lakosokat: az ellenőrzésekre bármikor, bárhol sor kerülhet. A kormány mindazonáltal hangsúlyozza: a cél nem az oltatlanok megbüntetése, hanem az, hogy a közjó és saját érdekükben rábírják őket a védőoltás felvételére. 

    (Guardian)

  • Egyre többen kerülnek kórházba koronavírusos megbetegedéssel Horvátországban és Szlovéniában is – írja az MTI.

    Horvátországban hét fűthető sátrat állított fel a katonaság az egyik legnagyobb zágrábi kórház elé, amely hetven új férőhelyet biztosít a betegek számára. A munkálatokkal szerdára készülnek el, ám ha kell, növelik a kapacitást.

    A több mint négymilliós országban 1135 új megbetegedést regisztráltak az elmúlt 24 órában, 55-en meghaltak. Jelenleg 2338 beteget ápolnak kórházban, közülük 287-en vannak lélegeztetőgépen.

    Szlovéniában ezzel szemben újabb Covid-osztályokat nyitnak, és 1200-ra emelik az ágyak számát, ebből 280-at az intenzív osztályokon alakítanak ki, amelyek keddtől rendelkezésre állnak. Az országban 2365 új megbetegedést regisztráltak hétfőre, 21-en pedig meghaltak. Kórházban 990 embert ápolnak, közülük 227-en vannak intenzív osztályon.

  • Ukrajnában külön Covid-igazolványt kaptak a parlamenti képviselők: hétfőtől hatályos az a rendelkezés, miszerint a kijevi törvényhozás épületébe csakis oltási igazolvánnyal vagy negatív teszttel, illetve a fertőzésből felépülést igazoló orvosi papírral rendelkezők léphetnek be. Eddig a képviselők 83 százaléka vette fel az oltás legalább egy adagját, írta a távirati iroda.

    Az Ukrán Biztonsági Szolgálat eközben újabb, Covid-igazolásokat és PCR-teszteket hamisító bűnszervezeteket leplezett le több városban: a hatóság szerint a hálózatok több mint tízezer embernek adtak el hamis dokumentumokat. Kárpátalján a munkácsi városi tanács két női alkalmazottja bukott le hamis nemzetközi oltási igazolással, amelyeket, tanúvallomásuk szerint, 1500 hrivnyáért, több mint 18 ezer forintért vásároltak, ezért akár két év börtönbüntetést is kiszabhatnak rájuk.

    Az igazságügyi minisztériumból hét alkalmazottat bocsátottak el, amiért nem voltak hajlandók felvenni a védőoltást.

    Viktor Ljasko egészségügyi azt mondta: Ukrajna már túljutott a járvány csúcspontján; az elmúlt három hónapban először a múlt héten több gyógyult beteget engedtek haza, mint ahány új fertőzött kórházba került. Ukrajnában 10 802 új fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. A Covid-19 s szövődményei 442 beteg életét követelték vasárnap.

  • A 40-49 év közötti korosztály is megkaphatja mostantól a koronavírus elleni oltás harmadik, hatáserősítő adagját az Egyesült Királyságban – jelentette be hétfőn a brit kormány oltásügyi vegyesbizottsága (JCVI). A harmadik dózis alkalmazhatóságának eddigi alsó korhatára a brit szabályozás szerint 50 év volt.

    Wei Shen Lim professzor, a JCVI Covid-19-albizottságának elnöke a módosítást ismertető hétfői sajtótájékoztatón elmondta, az Egyesült Királyságban eddig több mint 12 millióan kapták meg a harmadik oltási dózist, és a vizsgálatok egyértelművé tették, hogy a hatáserősítő adagok beadását célzó oltási kampány alatt semmiféle komoly kedvezőtlen egészségi hatás nem jelentkezett.

    A hatásvizsgálatok ugyanakkor kimutatták, hogy a három oltási dózis együtt 93 százaléknál magasabb arányban akadályozza meg a Covid-19 betegség tüneteinek kialakulását koronavírus-fertőzés esetén – mondta a professzor.

    (via MTI)

  • Országos rendőrségi műveletet hajtottak végre Olaszországban az utcákat hónapok óta elfoglaló szélsőséges oltásellenes csoportok tagjaival szemben, akik egyebek között fegyveres akciókat terveztek a kormányfő, Mario Draghi ellen.

    Tizenhat olasz városban tizenhét lakást vizsgált át a hatóság. A radikálisok között többen büntetett előéletűek. A tényleges kutatások mellett hónapok óta a világhálón keresztül is ellenőrzés alatt tartották a közösségi térben szervezkedő oltásellenes csoportokat.

    Rendőrségi közlés szerint az október óta majdnem mindennapossá vált utcai megmozdulások mellett a szélsőséges oltásellenesek további akciókat szerveztek: fegyverek használatát, támadást a legmagasabb állami méltóságokkal, köztük a miniszterelnökkel, Mario Draghival szemben is, akit a közösségi bejegyzéseik szerint fel is akartak akasztani. Üzeneteikben azt írták, erőszakkal akarnak fellépni az oltást szorgalmazó orvosok ellen, és a hatóságok tagjaival szemben is agressziókra készültek. 

    A belügyi szervek csütörtöktől korlátozták a tömeges demonstrációkat, felvonulás helyett csak az egy helyben tartott tüntetéseket engedélyezik a biztonsági távolság betartásával és maszkviseléssel.. 

    (via MTI)

  • Észak-Macedóniában hétfőtől csak azok mehetnek be a vendéglátóhelyek, bevásárló- és üzletközpontok, valamint a különböző rendezvények beltéri helyszíneire, akik felvették valamely koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját.

    Ezzel szemben a vendéglátóhelyek kerthelyiségeit, valamint a szabadtéri rendezvényeket továbbra is látogathatják azok is, akik nem rendelkeznek oltással. A balkáni ország kormánya ezzel az intézkedéssel akarja csökkenteni az átfertőződés lehetőségét.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Észak-Macedóniában 285-tel 209 280-ra, Montenegróban 357-tel 152 237-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 239-cel 264 800-ra növekedett.

    A járvány halálos áldozatainak száma Észak-Macedóniában öttel 7311-re, Montenegróban héttel 2207-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 26-tal 11 931-re növekedett. Koszovóban az elmúlt napon nem volt halálos áldozata a kórnak, a halottak száma így 2980 maradt. 

    (via MTI)

  • Romániában az alacsony átoltottság okozott súlyos, több ezer áldozattal járó járványhullámot az ősszel. Most azonban úgy néz ki, hogy az ország kezd kilábalni a válságból:

    az utóbbi 24 órában már csak 2136 új fertőzöttet regisztráltak.

    Októberben – amikor tetőzött a járvány újabb hulláma – rendszeresen, naponta több mint tízezer új esetet regisztráltak. Ehhez képest az utóbbi két hétben jelentősen javult a járványhelyzet.

    A halálozások száma is visszaesőben van, de az még csak az utóbbi 1-2 napban kezdett csökkenni. Így is pozitív előrelépés azonban, hogy az eddig 300-400 napi halálozással szemben most már csak 195 halálesetről számoltak be az utóbbi 24 órában.

    (via Agerpres)

  • Katonákat vezényelnek ki a német kórházakba amiatt, hogy a koronavírus-járvány egyre nagyobb nyomást helyez az egészségügyi intézményekre.

    Az országban vasárnap 37 681 új fertőzöttet regisztráltak, amire a járvány kezdete óta nem volt példa. Vasárnap egy interjúban az ország legnagyobb orvosszövetségének elnöke már azt is kilátásba helyezte, hogy néhány kórházból más régiókba kell majd átszállítani a betegeket, mivel kezdenek betelni a férőhelyek az intenzív osztályokon.

    A helyzetre reagálva a német hadsereg is mozgósításba kezdett hétfőn. A Spiegel szerint eddig 630 katonát küldtek ki az intézményekbe,

    karácsonyig azonban 12 ezerre tervezik növelni ezt a számot.

    A formálódó német kormánykoalíció pártjai nemrég a rendkívüli állapot meghosszabbítását sürgették, Angela Merkel kancellár pedig arra kérte az embereket, hogy adassák be maguknak az oltást.

    (via Daily Mail)

  • India hétfőn 90 különböző ország beoltott turistái számára megnyitotta a határait. Az ország még 2020 márciusban zárkózott be,

    azóta ez az első alkalom, hogy megnyitják a határokat.

    Az országban a korábbiakhoz képest viszonylag alacsony a napi új esetszám, az aktív fertőzöttek száma, valamint 17 hónapja nem volt olyan kevés aktív fertőzött, mint most.

    A szabályozás értelmében azok a turisták mehetnek Indiába, akiket teljeskörűen beoltottak már (tehát a kétkomponensű oltóanyagból mindkét dózist megkapták). Akire ez nem igaz, annak az utazás előtt legfeljebb 72 órával készült tesztet kell felmutatnia.

    (via Deutsche Welle)

  • A nagyszebeni karácsonyi vásáron a télapó otthonában is koronavírus elleni oltásokat fognak beadni.

    A Mikulás házában ma megnyílt az oltópont! 2021-ben az orvosok, az ápolók és azok az emberek a hősök, akik beadatják maguknak az oltást azért, hogy megünnepelhessük a karácsonyt

    – írták a város Facebook-oldalán.

    (via Romania Insider)

  • Ausztrália Északi terület nevű territóriumának Katherine régiójában három nap lezárást vezettek be amiatt, hogy az őslakosok közt két fertőzöttet találtak.

    A fertőzést egy 43 éves férfi szervezetében mutatták ki, aki mindkét oltását megkapta. Rajta kívül egy másik, vele egy háztartásban élő, 30 éves oltatlan nő kapta el a fertőzést. 

    Michael Gunner, az Északi terület főminisztere az esetek kapcsán azt mondta: a következő napokban tömeges teszteléssel és oltással igyekeznek növelni a lakosok védettségét.

    (via SBS News)

  • Az ellátási láncban kialakult fennakadások, illetve az ország több részén felbukkanó újabb járványgócok miatt bevezetett korlátozások ellenére is meghaladta a várakozásokat a kínai ipar és kiskereskedelem növekedése októberben. A kínai statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatai szerint

    az ipari termelés októberben 3,5 százalékkal növekedett éves összevetésben.

    Elemzők 3 százalékos bővülést valószínűsítettek a szeptemberben jegyzett 3,1 százalékos növekedést követően. A bővülés üteme mindazonáltal így is a második leggyengébb volt azóta, hogy tavaly áprilistól kezdve a kínai ipar visszaállt a növekedési pályára a koronavírus-járvány okozta visszaesés után. Havi összevetésben októberben 0,39 százalékos bővülést regisztráltak az előző hónaphoz képest, míg az év első tíz hónapjában a kínai ipar 10,9 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakával összevetve.

    A termelés kiemelkedően erős növekedését mérték továbbra is az autóipar új energiával működő járművek termelésével foglalkozó ágazatában:

    a bővülés mértéke itt októberben 127,9 százalékos volt éves összehasonlításban,

    jóllehet ez már a növekedés fokozódó mérséklődését jelezte az elmúlt hónapokhoz képest. Az autóipar egészét tekintve ugyan változatlanul visszaesést regisztráltak, a zsugorodás mértéke mindazonáltal éves bázison 8,3 százalékosra enyhült a szeptemberi 13,7 százalékoshoz képest.

    A statisztikai hivatal felmérése alapján a munkanélküliségi ráta szeptemberről változatlanul 4,9 százalékos maradt októberben is. Minthogy azonban a számítás alapját képező felmérés nem teljes körű, így ez az adat nem feltétlenül fest hű képet a valós helyzetről. A kínai kormányzat az idei évre azt tűzte ki célul, hogy 5,5 százalék körül tartja a munkanélküliségi rátát, miközben 11 millió új városi munkahelyet teremt.

    A statisztikai hivatal hétfői közlése szerint az év első tíz hónapjában 11,33 millió új városi munkahelyet hoztak létre az országban, határidő előtt teljesítve ezt a célt.

    Míg a kínaiak a járvány ellenére is jól teljesítenek gazdaságilag, azzal szemben a japán gazdaság visszaesést könyvelt el 2021 harmadik negyedévében

    (via MTI) 

  • Elkaphatják-e az alpakák, a szarvasmarhák, a nyulak a vírust? – lényegében ez volt a fő kérdése annak a nemrég publikált tudományos kutatásnak, amelyben több állatfajnál megvizsgálták a tudósok, hogy milyen hatással van rájuk a koronavírus, és mekkora a valószínűsége annak, hogy elkapják az embertől, vagy átadják neki a fertőzést.

    Az már eddigi is biztos volt, hogy a főemlősök, a macskafélék, a kutyafélék, a nyércek és számos más állatfaj képes elkapni és továbbadni a vírust. Most elsősorban a háziasított emlős tenyészállatokat (szarvasmarhákat, juhokat, kecskéket, alpakákat, nyulakat és lovakat) vizsgálták meg a kutatók. Az állatokat laboratóriumi körülmények közt megfertőzték, majd egy hónapig mintákat vettek tőlük, valamint megvizsgálták a szervezetük által adott immunválaszt.

    A vizsgálat szerint mindössze egy szarvasmarhaborjúnál, két kecskénél és egy nyúlnál mutatták ki jelentősebb mértékben a vírust.

    Érdekes eredmény volt az is, hogy míg a fertőzés után 14 nappal néhány állatnak a szervezetében antitesteket mutattak ki, azzal szemben 28 nappal a megfertőződés után ezek már nem voltak jelen a szervezetükben. 

    A felmérés eredménye egybevág a korábbi kutatásokkal, amelyek szerint a háziasított emlős tenyészállatok (a fentiek mellett a disznókat is beleértve) szervezetében csak kis mennyiségben sikerült kimutatni a koronavírust. Vagyis a tudósok szerint ezeknél az állatoknál viszonylag kis esélye van annak, hogy továbbadják egymásnak vagy az embernek a vírust.

    A háziasított állatok mellett a kutatók gyakran a vadon élőket is vizsgálják, mivel fennáll a veszély, hogy a vírus az ő szervezetükben mutálódik tovább (elég csak a denevérekre gondolni). Nemrég egy kutatásból például a szarvasokról derült ki, hogy szuperfertőzőek.

    (via News Medical)

  • Új-zélandi tüntetők nemrég egy oltás- és korlátozásellenes demonstráción táncolták el a maorik harci táncát (haka), a Ka Matet (ezt egyébként a nemzeti csapat rögbimeccsein is be szokták mutatni). 

    Erre reagálva az egyik törzs, a Ngati Toa – amelynek ez a tánc jogilag a tulajdona – kiadott egy közleményt, amelyben elítélték, hogy „oltásellenes” üzenetek közvetítéséhez használták fel a táncukat.

    Sok ősünk vesztette életét a korábbi járványokban. Biztosak vagyunk benne, hogy a koronavírus elleni vakcina a legjobb védelem, ami létezik, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a családjaink mielőtt adassák be az oltást

    – írták. 

    A maorik közt egyébként az új-zélandi átlagnál alacsonyabb az átoltottság: eddig 77 százalékuk kapott legalább egy vakcinát, ami valamivel kevesebb, mint az Új-Zélandon kitűzött 90 százalékos oltási cél.

    (via BBC)

  • Az utóbbi napokban megugrott az érdeklődés a koronavírus elleni vakcina iránt Szlovákiában, ám ez a növekedés korántsem jelentős.

    A Magyarországgal szomszédos országban a járások többsége a fekete zónába került, ez azt jelenti, hogy ezekben a körzetekben akár a kijárási tilalom is elrendelhető, mert olyan súlyos a járványhelyzet. Mindezek ellenére ez sem vett rá túl sok embert arra, hogy beoltassa magát, a vakcináért jelentkezők száma kismértékű volt.

    Szeptemberben és októberben az első dózissal beoltott személyek száma alig haladta meg a napi ezret, addig múlt pénteken már 5139-en vették fel az első adagot Szlovákiában. A második dózissal oltottak száma ugyanezen a napon 2383-mal nőtt. 

    Az aktuális adatok azt mutatják, hogy a vírus elleni harcban egyértelműen a vakcina a leghatékonyabb eszköz. Az oltás csökkenti a súlyos lefolyás és a kórházba kerülés esélyét, valamint visszaszorítja a vírus terjedését is. Kérek mindenkit, aki még nem oltatta be magát, és van erre lehetősége, az álljon a felelősség oldalára, és védje az emberek egészségét. Köszönöm 

    – írta legfrissebb posztjában a szlovák miniszterelnök, Eduard Heger. 

  • Jóval nagyobb lett a japán gazdaság harmadik negyedévének vesztesége az előzetesen vártnál. A szakértők előzőleg 0,8 százalékos visszaesést prognosztizáltak,

    ehhez képest végül 3 százalék lett a visszaesés.

    Az elemzések szerint a termelés, a belföldi fogyasztás és az export visszaesése, illetve a gazdasági fejlesztésekre szánt összegeket csökkenése okozta a recessziót. A szakértők szerint a termelés visszaesése elsősorban az autóipart érintette, ugyanis a járvány által okozott ellátási nehézségek miatt a japán gyárakba is lassabban érkeztek meg a gyártáshoz szükséges cikkek.

    Mindeközben a világ más nagy gazdaságaiban jellemzően lassú növekedést mértek a harmadik negyedévben. 

    Az elemzők a negyedik negyedévre már arra számítanak, hogy a japán gazdaság lassan elkezd kilábalni a vírus okozta válságtól.

    (via Reuters)

  • Vasárnap megkezdtek egy saját fejlesztésű vakcina klinikai tesztelését Egyiptomban. Khaled Abdel Ghaffar egészségügyi miniszter ismertette, hogy egyelőre még csak tíz emberen tesztelik a COVI VAX néven futó oltóanyagot, de a későbbiekben ezreket fognak bevonni a vizsgálatba. 

    Stratégiailag nagyon fontos, hogy legyen egy egyiptomi vakcina, amire számíthatunk az elkövetkező időben 

    – mondta a tárcavezető. 

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban már „oltóanyagjelöltként” nyilvántartásba vette ezt a vakcinát is. Az oltóanyag elölt vírust tartalmaz, ezzel generál immunválaszt. 

    Egyiptomban eddig csak a lakosság 14 százalékát oltották be a koronavírus ellen. Az országban ennek ellenére a kormánytisztviselőket már kötelezték arra, hogy adassák be maguknak a vakcinát.

    (via Associated Press

  • Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter további szigorításokat akar a koronavírus-járvány megfékezésére, egyebek között éjszakai kijárási tilalmat tervez bevezetni a beoltottak számára is.

    Beoltottak számára is lesz éjszakai kijárási tilalom. Ez része az intézkedéscsomagnak, amely most az asztalon van

    – jelentette ki vasárnap este a tárcavezető az ORF közszolgálati adó ZiB 2 nevű műsorában. A szakemberek által pénteken előterjesztett intézkedéscsomag ezenfelül javasolja az FFP2-es kategóriájú szájmaszkok viselését a zárt nyilvános terekben, illetve a PCR-tesztek elvégzését a beoltottak számára is.

    Mint mondta, mindezt a kormány szerdáig meg fogja vitatni a tartományok vezetőivel. Hozzátette, hogy az egészségügyi dolgozókra vonatkozó oltási kötelezettség törvényi alapjait szintén előkészítik. A miniszter ugyanakkor nem támogatta a tanárokra vonatkozó oltási kötelezettséget.

    Mückstein mindemellett ismételten védelmébe vette „az intenzív osztályokon kialakult drámai helyzetre” hivatkozva az éjféltől hatályba lépő intézkedéseket, amelyek keretében szigorú kijárási korlátozások vonatkoznak Ausztriában azokra, akik mindeddig nem vették fel a koronavírus elleni oltást.

    Ausztriában az utóbbi hetekben szinte minden nap újabb csúcsokat döntött az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Szombaton 13 ezer új esetet diagnosztizáltak.

    Ausztriában a lakosság nagyjából 65 százaléka van beoltva a koronavírus ellen. Eredetileg a kormány akkor készült zárlatot bevezetni, ha az intenzív osztályokon ápolt koronavírus-fertőzöttek száma meghaladja a 600-at. Ez a szám jelenleg 433, de a vírus olyan gyors ütemben terjed, hogy a hatóságok nem akartak tovább várni.

  • Izraelben az 5 és 11 év közötti gyerekek is megkaphatják a koronavírus elleni védőoltást, az oltási kampány kezdetének időpontját napokon belül kihirdetik – jelentette be vasárnap az izraeli egészségügyi minisztérium.

    A tárca szakértői testülete azt követően hagyta jóvá a 12 év alatti gyerekek beoltásának tervét, hogy az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) is engedélyezte az amerikai Pfizer gyógyszeripari és a német BioNTech biotechnológiai vállalat által közösen kifejlesztett vakcina beadását az 5 és 11 év közöttieknek. A gyártó szerint az oltóanyag 90,7 százalékos hatásossággal működik a korcsoportban.

    Izrael népessége viszonylag fiatal: a 9,4 milliós lakosságban 1,2 millió 5 és 11 év közötti gyerek van. Az egészségügyi hatóságok szerint ennek a népes korcsoportnak a beoltása elengedhetetlen a nyájimmunitás eléréséhez.

    Az Egyesült Államokon kívül még Kínában, az Egyesült Arab Emírségekben és Kambodzsában kezdték el beoltani a gyerekeket a koronavírus ellen. Az osztrák fővárosban hétfőtől lesz elérhető a vakcina az 5 és 11 év közötti korosztály számára, jóllehet ennek a korcsoportnak az oltását az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem engedélyezte hivatalosan.

    (via MTI)

  • Ötven ember vesztette életét egy melbourne-i idősotthonban, elsősorban amiatt, hogy nem kezdték el időben letesztelni az intézmény lakóit.

    Az intézményben még 2020 júliusában alakult ki egy olyan járványgóc, ami Ausztráliában különösen ritkaságszámba ment. Az idősotthonban végül ötvenen meghaltak a következő hetekben, emiatt vizsgálat indult annak megállapítására, hogy mi okozta pontosan a tragédiát.

    Az ügyben ausztrál idő szerint hétfőn tartottak bírósági meghallgatást. Egy, az esetről készült független szakértői jelentés kimutatta, hogy

    a halálozások fő oka az volt, hogy nem végezték el időben a tesztelést.

    A dokumentum szerint ugyanis csak nyolc nappal azt követően kezdték el letesztelni az idősotthon lakóit, hogy bejelentették az első fertőzést az állami szerveknek – miközben az akkor érvényben levő állami előírások szerint erre már 4-6 órával utáni sort kellett volna keríteni. 

    A jelentés megállapította, hogy az intézmény, a szövetségi állam és az ausztrál állam egyaránt hibákat követett el a helyzet kezelésében, ezek együttesen okozták a tragédiát. Nem segített a helyzeten az sem, hogy az intézményben nem volt elég dolgozó, és a kritikus időszakban még úgy sem sikerült megfelelően ellátni az időseket, hogy páran egy héten keresztül 16 órás műszakokban dolgoztak. A jelentés ezzel összefüggésben azt is megállapította, hogy

    az 50 páciens közül 45-en a koronavírusban, 5-en viszont az alapvető idősotthoni ellátás hiánya miatt haltak meg. 

    Az ügyben további meghallgatások várhatóak, Victoria állami tiszti főorvosát november 24-én hallgatják meg a bíróságon.

    (via The Guardian)

  • A világon 253 321 378 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 100 345 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 252 959 341 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 095 564 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid–19 nevű betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 47 074 080 fő eddig a napig. A halálos áldozatok száma 763 092.
    • Indiában 34 445 666 fertőzöttet és 463 636 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 21 957 967 fertőzöttről és 611 283 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 9 608 568 a fertőzöttek száma, és 143 337-en haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 8 918 926-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 250 609-re emelkedett.
    • Törökországban 8 410 136 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 73 531.
    • Franciaországban 7 389 989 fertőzöttet és 119 102 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Argentínában 5 305 742 a fertőzöttek és 116 232 a halottak száma.
    • Spanyolországban 5 047 156 fertőzöttet és 87 673 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 5 056 242 a fertőzöttek száma, 97 720 a halottaké.
    • Olaszországban 4 860 061 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 132 775.
    • Ukrajnában 3 369 387 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 81 482 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.
    • Lengyelországban 3 204 515 fertőzöttet és 78 867 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

    (via MTI)