16:00, December 10.
Marokkó 0
Portugália 0
al-Tumama Stadion Negyeddöntő
20:00, December 10.
Anglia 0
Franciaország 0

Tizenegy év kényszermunkára ítéltek, majd szabadon engedtek egy újságírót Mianmarban

2021.11.15. 14:01

Szabadon engedték egy Mianmarban bebörtönzött amerikai újságírót, Danny Fenstert – közölte hétfőn Bill Richardson, az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövete.

Fenstert – a Frontier Myanmar című független hírportál amerikai főszerkesztőjét – május végén, a februári katonai puccs okozta káosz idején fogták el a ranguni repülőtéren, ahonnan Kuala Lumpur érintésével az Egyesült Államokba indult volna a családjához. Azóta egy ranguni börtönben tartották fogva, óvadékkérelmét elutasították.

Terrorizmussal, lázadással, rémhírterjesztéssel, törvénytelen gyülekezéssel, illegális szervezetekkel való kapcsolatfelvétellel és a bevándorlási törvények megsértésével vádolták meg.

Múlt hét pénteken pedig tizenegy évnyi kényszermunkára ítélték.

Richardson azonban elmondta, hogy tárgyalásokat folytatott Mianmarban Fenster szabadon bocsátásáról a junta vezetőivel és sikerült elérnie, hogy elengedjék. 

A hírt a mianmari kormány is megerősítette: közölték, hogy rövidesen kitoloncolják a férfit az országból.  

Az újságíró hamarosan hazaindul az Egyesült Államokba.

Mianmarban a hadsereg február 1-jén, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, letartóztatta az ország de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít és az általa vezetett kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a tavaly novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte.

A Politikai Foglyokat Támogató Szövetség (AAPP) jogvédő szervezet szerint az államcsíny óta több mint ezerkétszáz, jórészt a juntával szembeszegülő civilt ölt meg a karhatalom, és több mint hétezren kerültek börtönbe. A katonai puccs és a hadsereg durva fellépése széles körű nemzetközi tiltakozást váltott ki.  • Hírek
  • Hírek