Joe Biden aláírta az 1200 milliárd dolláros infrastruktúrafejlesztési csomagot

2021.11.16. 07:57

Aláírta Joe Biden amerikai elnök hétfőn a Fehér Ház kertjében a körülbelül 1200 milliárd dolláros infrastruktúrafejlesztési törvényjavaslatot.

Az üzenetem az amerikai népnek a következő: Amerika újra mozgásba lendült, és az önök élete jobbra fog fordulni

– jelentette ki Joe Biden a több száz szövetségi, állami és helyi törvényhozó társaságában rendezett ünnepségen. Az elnök kiemelte, hogy az Egyesült Államok politikai életében tapasztalható megosztottság időszakában ritka esetnek számít, hogy mindkét párt támogatását élvezi egy törvényjavaslat.

Azért indultam az elnökválasztáson, mert véleményem szerint az egyetlen módja annak, hogy országunkat előrevigyük, az a kompromisszum és a konszenzus

– tette hozzá az elnök. Úgy fogalmazott:

A mi rendszerünk így működik. Ez az amerikai demokrácia. És most aláírok egy olyan törvényt, amely valóban következetes. […] Kompromisszumot kötöttünk. Konszenzusra jutottunk. Ez szükségszerű.

November elején, a demokrata párton belül kialakult ellentétek miatt csak hosszú hetek vitái után szavazta meg a törvényhozás alsóháza a szenátus által már augusztusban jóváhagyott infrastruktúrafejlesztési törvényjavaslatot.

Az 1200 milliárd dolláros infrastruktúrafejlesztési törvényjavaslat, amely nagyjából 550 milliárd dollárnyi új forrást tartalmaz, egyebek között utak, hidak és repülőterek építését és felújítását finanszírozná. Ezenkívül 66 milliárd dollárt költenének a vasúthálózat korszerűsítésére, 55 milliárdot szánnának az ország vízellátásában fennálló problémák megoldására, 65 milliárdot az elektromos hálózat korszerűsítésére, és további milliárdokat fordítanának a vízi utak helyreállítására és a széles sávú internetszolgáltatás bővítésére.

Biden a volt New Orleans-i demokrata polgármestert, Mitch Landrieu-t bízta meg, hogy a Fehér Ház vezető tanácsadójaként összehangolja a törvény végrehajtását. A demokraták azt remélik, hogy minél előbb el tudnak indítani néhány projektet. Ennek célja, hogy a közvélemény azonnal érezze az infrastruktúrafejlesztési csomag hatását, ezáltal pedig megpróbálják helyreállítani a párt és az elnök egyre csökkenő népszerűségét a félidős választások előtt.

Az október végén a kongresszus elé terjesztett, kompromisszumos, felére csökkentett, 1750 milliárd dolláros szociális csomagot azonban továbbra sem tudta szavazásra bocsátani a Biden-kormány. A demokraták progresszív és centrista politikusai közötti ellentétek miatt nem tudtak megegyezni a 3500 milliárd dolláros korábbi tervekről. A csomag jelentősen megváltozott, kikerült például belőle Biden azon terve, miszerint két évre tandíjmentessé tették volna a közösségi felsőoktatási intézményeket.  • Tippek
  • Bankszámla