11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26. ÉLŐ
Lengyelország 0
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Ötszázezer dolláros bírságot fizet az Amazon a koronavírus miatt

2021.11.16. 16:16

Egy kaliforniai bírósággal kötött megegyezés értelmében ötszázezer dolláros pénzbírságot kell fizetnie az Amazonnak amiatt, hogy nem adott megfelelő tájékoztatást a koronavírus-fertőzésekről. 

Jeff Bezos cége körülbelül százötvenezer főt foglalkoztat Kaliforniában, többségük azokban a zsúfolt áruházakban dolgozik, ahol becsomagolják és továbbküldik a megrendelt árucikkeket. Rob Bonta kaliforniai főügyész szerint a cég törvénysértést követett el azzal, hogy nem értesítette saját alkalmazottait, valamint a helyi egészségügyi hatóságokat azokról a koronavírus-fertőzésekről, amelyeket a dolgozók között regisztráltak. 

EZZEL ugyanis LEHETETLENNÉ TETTÉK, HOGY ÉRTESÜLJENEK A VÍRUS TERJEDÉSÉRŐL, ILLETVE MEGVÉDHESSÉK MAGUKAT ÉS CSALÁDJuKAT. 

Az Amazon a bírósággal kötött megegyezés részeként elfogadta, hogy kifizeti az ötszázezer dolláros bírságot, valamint ahhoz is hozzájárult, hogy kaliforniai kormányzati tisztviselők ellenőrizzék, hogy a jövőben megfelelően értesítést adnak-e az esetekről. A megegyezés szerint az alkalmazottaikat legfeljebb egy napon belül, az egészségügyi hatóságokat pedig két napon belül értesíteniük kell majd. 

Az ügy részben egy sajátos tagállami törvény miatt kerülhetett bíróság elé, amelyet tavaly fogadtak el Kaliforniában. Ez rögzítette, hogy a tagállamban pontosan milyen információkat van joguk tudni a cégek alkalmazottainak a koronavírus-járvánnyal összefüggésben (például a munkahelyi védekezésről, biztonságról, fertőtlenítésről stb.). 

E TÖRVÉNY SZERINT EZEK KÖZÉ AZ INFORMÁCIÓK KÖZÉ TARTOZIK AZ IS, HOGY A CÉGEN BELÜL KIK KAPTÁK EL A FERTŐZÉST.

A bírósággal kötött megegyezés viszont emiatt kizárólag az Amazon kaliforniai érdekeltségeire vonatkozik. 

(via Guardian)  • Hírek
  • Bankszámla