16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Uniós jogba ütközik a kirendelt bírákkal kapcsolatos lengyel joggyakorlat az EU bírósága szerint

2021.11.16. 13:17

Ellentétes az európai uniós joggal az a lengyel gyakorlat, amely szerint a legfőbb ügyész tisztségét is betöltő igazságügyi miniszter mérlegelése alapján a magasabb szintű büntetőbíróságokhoz kirendelt bírák bármikor kirendelhetők és visszahívhatók – ismertette az MTI az Európai Unió Bíróságának keddi ítéletét.

Az ügy előzménye, hogy a varsói regionális bíróság iránymutatást kért az uniós bíróságtól amiatt, hogy a büntetőügyek elbírálására hivatott ítélkező testületek összetétele összeegyeztethető-e az uniós joggal, tekintettel arra, hogy ezekben az igazságügyi miniszter által kirendelt bíró is jelen van.

A luxemburgi székhelyű bírói testület hangsúlyozza: a bírói függetlenség követelménye előírja, az ilyen kirendelésekre vonatkozó szabályok biztosítsák a szükséges garanciákat azon veszély elkerülése érdekében, hogy azt a bírói döntések tartalma feletti politikai ellenőrzés eszközeként használják fel, különösen a büntetőügyek területén.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy októberben az EU napi egymillió eurós pénzbüntetést rótt ki Lengyelországra, amiért a kormány, a bíróság rendelkezésével szemben, nem függesztette fel a bírói jogsértések kiküszöbölésére a lengyel legfelsőbb bíróságon létrehozott fegyelmi kamarát.

A döntésre reagálva a lengyel kormányszóvivő kiemelte, hogy az igazságügy szervezése az uniós tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartozik. A fegyelmi kamarát illető változásokat a kormány képviselői is szükségesnek nevezték, viszont a Varsóval szemben alkalmazott „büntetés és zsarolás nem a helyes út”.  • Hírek
  • Hírek