11:00, November 26. ÉLŐ
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 0
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Feljelentették a Netflixet rágalmazás miatt

2021.11.16. 18:24

Rágalmazásért feljelentették Svédországban a Netflixet az 1986-ban merénylet áldozatává vált Olof Palme miniszterelnök feltételezett gyilkosáról szóló új sorozata, A valószínűtlen gyilkos miatt.

A 35 év után tavaly megoldatlanul lezárt hivatalos bűnügyi vizsgálat Stig Engströmöt, a Skandia biztosítótársaság 2000-ben elhunyt grafikusát nevezte meg az Olof Palme-gyilkosság, a svéd történelem leghírhedtebb bűnügye fő gyanúsítottjaként – anélkül hogy valaha is bebizonyosodott volna a férfi bűnössége.

Ennek alapján viszont a Netflix sorozatában is őt ábrázolták Olof Palme gyilkosaként.

A Netflix honlapján olvasható ajánló szerint „a sorozat bemutatja, hogy a férfi, aki állítása szerint pusztán szemtanúja volt Olof Palme svéd miniszterelnök meggyilkolásának, hogyan úszhatta meg a gyilkosságot”. A sorozatban Engström lelövi a politikust, majd – hogy elterelje magáról a gyanút – úgy tesz a nyomozás alatt, mintha csak egy, az irodájából későn távozó szemtanú lett volna. 

Az alkotás minden epizódjának végén ugyanakkor egy felirat figyelmezteti a nézőket arra, hogy képzelet szülte alkotásról van szó, amelyet csupán megihletett Pettersson könyve, és hogy sosem bizonyították Engström bűnösségét.

Ennek ellenére perelték be most a Netflixet. A meg nem nevezett személy által indított kereset ennek ellenére azzal vádolja az amerikai óriáscéget, hogy a sorozat forgatókönyvében a közismert tényeket olyan „teljesen alaptalan” állításokkal egészítette ki, amelyek nem szerepelnek Thomas Pettersson újságírónak a filmet megihlető oknyomozó könyvében, és ezzel egyértelmű rágalmazást követ el.

Az AFP francia hírügynökség szerint a sorozat nagy nézettségnek örvend Svédországban, ugyanakkor sok kritikát is kivált. Engström második felesége, Margareta „személyes támadásnak” nevezte, hogy a sorozat azt sugallja: ő is gyilkosnak tartotta néhai férjét. Ugyanakkor ő – mint mondta – nem szándékozik pert indítani a tartalomszolgáltató ellen.

Olof Palmét 1986. február 28-án este lőtték agyon Stockholm belvárosában, miután kijött a feleségével, Lisbettel egy moziból, amely a biztosítótársaság székházához volt  közel. A baloldali-liberális kormányfővel politikailag szemben álló Engström kezdettől tanúként szerepelt az ügyben, de hamar a bűntény egyik lehetséges gyanúsítottjává vált, mert számos szemtanú olyan személyleírást adott a menekülő gyilkosról, amely illett rá. A közelben dolgozó Engström maga sem tagadta, hogy ott volt a gyilkosság helyszínén, de azt mondta, csak megpróbálta újraéleszteni az áldozatot.

(via MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport