16:00, December 06.
Marokkó 1
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 6
Svájc 1
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Öngyilkos merénylők robbantottak Kampalában, többen meghaltak

2021.11.16. 21:17

Legalább három ember meghalt, további 33 megsebesült – köztük öten súlyosan –, miután öngyilkos merénylők robbantásokat hajtott végre az ugandai fővárosban, Kampalában – közölték helyi források. Az EFE spanyol hírügynökség mindeközben legalább hat halottról számolt be.

A robbanásról CCTV-felvétel is készült: 

 Fred Enanga rendőrségi szóvivő szerint fennáll a veszélye további robbantásoknak. A szóvivő a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) nevű szélsőséges iszlamista csoportot tette felelőssé a támadásért. Ezzel szemben az öngyilkos robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül.

Hírügynökségek szerint a fővárost megrázó két robbantás három perccel követte egymást, egyiket a parlament épületének, a másikat pedig egy rendőrőrsnek a közelében hajtották végre. Ez utóbbi detonáció lángba borította a közelben parkoló autókat is, az utcán pedig különböző testrészek hevertek. A robbantást követően a parlament épületéből képviselőket menekítettek ki.

Enanga szerint a rendőrségnek sikerült meghiúsítania egy harmadik támadást, ártalmatlanná téve egy feltételezett öngyilkos merénylőt. A rendőrség közzétette a biztonsági kamerák felvételeit, amelyeken látható, amint az öngyilkos merénylők működésbe hozzák a robbanószerkezeteket az utcákon, majd füstfelhő ereszkedik fel az égbe – írja az MTI.

Ugandai tisztségviselők éberségre intettek az elmúlt hetekben történt robbantások nyomán. Október második felében egy ember életét vesztette, további hét pedig megsebesült egy étteremnél történt robbanásban Kampala külvárosi részén. Ezért a támadásért az ADF vállalta a felelősséget. Két nappal később egy öngyilkos merénylő hajtott végre támadást egy utasszállító busz ellen, igaz, a rendőrség szerint ebben a merényletben csak a támadó vesztette életét.

Az ADF eredetileg ugandai muszlim lázadókból jött létre, és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet közép-afrikai szárnyaként hivatkoznak rá. A csoport később kiterjesztette tevékenységét a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságra is.

A kongói katolikus egyház összesítése szerint az ADF 2013 óta legalább hatezer civilt ölt meg, és ezzel a leggyilkosabb fegyveres szervezetté vált a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén. Az állami hatóságok május elején rendkívüli állapotot hirdettek Ituriban és a szomszédos Észak-Kivu tartományban, hogy véget vessenek az ADF és a lakosságot terrorizáló más fegyveres csoportok tevékenységének a térségben.