Videón, ahogy megmozdult a föld a kamionok alatt

2021.11.17. 07:23

Egy ember meghalt és többen megsérültek, amikor két egymást követő földrengés rázta meg Irán déli részét – adta hírül az al-Dzsazíra. A halálesetet az okozta, hogy egy járókelőre rázuhant egy kidőlő villanyoszlop.

A teheráni szeizmológiai központ jelentése szerint a 6,4-es és 6,3-as erősségű rengések epicentruma a Queshm sziget közelében lehetett, a Perzsa-öbölben. A földmozgást Irán más tartományaiban, valamint a Perzsa-öböl túlpartján fekvő Dubajban is érezni lehetett. A térségéből több utórengésről is érkeztek jelentések. 

A Bandar-Abbásztól északra húzódó Geno-hegységben földcsuszamlásokat, sziklaomlásokat okozott a földrengés, melynek következtében hatalmas porfelhő alakult ki a hegyek fölött. A közösségi médiában terjedő videókon jól látszik, hogy a hegy egyes részei szinte eltűntek a rengések nyomán.

A leginkább hátborzongató a dologban az, hogy a rengések alig egy nappal azután következtek be, hogy a teheráni önkormányzat egyik vezetőhelyettese bejelentette, hogy egy 13 hektáros óriástemetőt készítenek elő egy potenciálisan halálos földrengés áldozatainak elhelyezésére. Szakértők ugyanis évek óta arra figyelmeztetnek, hogy Teheránt egy napon hatalmas földrengés sújthatja, mivel a törésvonalak közelében fekszik.