Ivó, Milán
EUR 383,18 Ft
USD 365,93 Ft
6 °C
26 °C

Szükségállapotot hirdettek Kanadában egy óriási vihar miatt

2021.11.18. 10:27

Szükségállapotot hirdettek Kanada egyik tartományában, Brit Columbiában egy óriási vihar és az azt követő áradások miatt – számolt be a BBC. A vihar még vasárnap kezdődött, azóta már a tartomány legnagyobb városára, Vancouverre is lecsapott. A megáradt folyók több helyen a gyorsforgalmi utakat és a vasúti síneket is elöntötték.

Az áradások miatt több ezer ember esett csapdába. Kedd délutánra a legtöbb helyen véget értek az esőzések, de több község még mindig el van vágva a külvilágtól. A katasztrofális helyzetet híven példázza az alábbi videó, amelyen többek között egy tehenet mentenek ki jet skivel az egyik megáradt folyóból.

A természeti katasztrófában – egy autópályán történt földcsuszamlás miatt – legalább egy ember meghalt, két másik embert pedig keresnek a hatóságok. A katasztrófavédelem mellett már a kanadai hadsereget is bevetetették.

A most bevezetett szükségállapot részeként a települések közötti utazást is korlátozták azért, hogy senki se kerüljön veszélybe az utakon. Brit Columbia kormányzója leszögezte: továbbra is biztosítani fogják, hogy a legszükségesebb fogyasztási cikkekből egy településen se legyen hiány. Szerdán például már helikopterekkel dobtak le élelmiszer-szállítmányokat néhány hegyi községnél, amelyeket a katasztrófa elvágott a külvilágtól. Mindeközben a meteorológusok a hét végére további esőzéseket jósolnak, ami ronthat a helyzeten.

A katasztrofális helyzetet egy sajátos légköri jelenség okozta. Emiatt egy nap annyi eső esett a régióban, mint amennyi máskor egy hónap alatt szokott átlagosan. Szakértők szerint a klímaváltozásnak is köze lehet a szélsőséges időjáráshoz. 

Idén nyáron egy másik természeti katasztrófa is történt Brit Columbiában. Akkor a rekordhőség és az általa okozott tüzek miatt több mint 500 ember halt meg, egy falu pedig teljesen leégett.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.