Megvan, mi a leghatásosabb védekezés a fertőzés ellen

Koronavírus a világban – az Index csütörtöki hírösszefoglalója

Patthy Loránd Imre
Kurkó Gyula
- csj -
2021.11.18. 22:11
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ausztriában külön bulikat szerveznek azoknak az oltáselleneseknek, akik inkább választják a szándékos megfertőződést, mint a vakcina felvételét, hogy aztán igénybe vehessék azokat a szolgáltatásokat, amik csak az oltottaknak és a gyógyultaknak megengedettek. Az ausztriai Stájerországban egy 55 éves férfi is úgy gondolta, jobb megoldás ez, mint egy oltás, és el is ment egy Covid-bulira.

    A férfi meg is betegedett, majd belehalt a Covid-19-be. 

    Az osztrák oltásellenesek között annyira divatba jött a lovaknak gyártott féreghajtó is, hogy Felső-Ausztriában már ellátási gondok adódtak, pedig semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy hatékony lenne a koronavírus ellen. Ugyanakkor a helyi gyógyszerészeti kamara elnöke szerint egyre több ember adagolja túl magát féreghajtóval – írja a 444 osztrák lapok nyomán. 

  • Szicília tartományi elnöke ismét kötelezővé tette a maszk viselését szabad téren, egészen december 31-ig, de egyelőre egyetlen régióban sem vezettek be ennél szigorúbb óvintézkedést a növekvő járványmutatók ellenére - közölte az olasz sajtó csütörtökön.

    Az ötmillió lelket számláló Szicília elsőként vezette be újból a kötelező maszkhasználatot az utcán. A védőeszközt csakis ott lehet levenni, ahol nem áll fenn a tömörülés veszélye.

    Nello Musumeci tartományi elnök tesztelési kötelezettséget rendelt el a Németországból és az Egyesült Királyságból érkezők számára. Oltottságtól függetlenül negatív teszteredményt kell felmutatniuk azoknak is, akik a Szicíliába történő belépés előtti két hétben az Egyesült Államokban, Máltán, Portugáliában, Spanyolországban, Franciaországban, Görögországban vagy Hollandiában jártak.

    Szicília szigete elsőként szigorított, attól tartva, hogy a rosszabbodó mutatók miatt magasabb járványfokozatba kerülhet. Szicíliában az egyik legalacsonyabb az átoltottság mértéke, amely alig haladja meg a hetven százalékot: augusztus végén két hétig a sziget sárga színű járványfokozatba lépett át, amikor szintén kötelező volt a maszk.

    Nem kedvezőbb a helyzet Olaszország északi régióiban sem, ahol az utóbbi egy hétben ugrásszerűen emelkedett az újonnan azonosított fertőzöttek száma.

  • Romániában engedélyezik hétfőtől a jelenléti oktatást a 3 ezrelék alatti fertőzöttségi rátájú települések valamennyi iskolájában és óvodájában, a tanintézetek személyzetének átoltottságától függetlenül. Ezt a bukaresti kormány oktatási minisztere jelentette be. 

    Sorin Cîmpeanu elmondta: a pénteki fertőzöttségi mutatók alapján születik döntés arról, hogy a következő héten milyen formában kezdődik az oktatás a tanintézetekben. Hozzátette: csütörtökön az ország 1724 településén volt 3 alatti az elmúlt 14 napban jegyzett új koronavírusos megbetegedések száma ezer lakosra vetítve, írta a Transindex. ro portál.

    A miniszter méltányolta, hogy nőtt az átoltottság a tanügyi alkalmazottak körében. A tanulók közül eddig 407 ezren kapták meg az oltást, ami a 12 éven felüli iskolások 33 százalékát jelenti. A 12 és 15 év közötti korosztályból 117 ezer tanulót immunizáltak, a 16 éven felüliek közül 290 ezren vannak beoltva koronavírus ellen.

    A tanintézetek maguk dönthetnek arról, hogy az iskolában végzik el vagy a szülőkre bízzák a nyáltesztes szűrést, Romániában.

  • Ausztrália második legnagyobb államában a legtöbb korlátozó intézkedés alól mentesülnek azok, akik felvették a koronavírus elleni védőoltásokat. Ezek az emberek bármennyi látogatót fogadhatnak az otthonukban, mehetnek étterembe, moziba, könyvtárba, állatkertbe, korlátozás nélkül sportolhatnak. Sőt, táncolhatnak az éjszakai szórakozóhelyeken is, péntektől, Victoria államban, írta a theguardian.com.

    Akik megkapták a védőoltásokat, igénybe vehetnek szolgáltatásokat, legyen szó kozmetikusról vagy fodrászról. A beoltottak visszatérhetnek a munkahelyükre.

    Az iskolákban megkezdődhet a jelenléti oktatás, de az általános iskolákban, például maszkot kell viselni mindenkinek. Zárt térben maszkot kell hordani december közepéig például az egészségügyi intézményekben, a tömegközlekedési eszközökön is. Akik teljesen védettek, azoknak a létszámát nem korlátozzák az esküvőkön, illetve a temetéseken sem.

  • Szigorítanak Szlovákiában hétfőtől. Az oltatlanok csak létfontosságú árucikkeket vásárolhatnak majd, nem léphetnek be a bevásárlóközpontokba és az éttermekbe se.

    Tömegrendezvényekre kizárólag vakcinát kapott embereket engednek be. Az új szabályok értelmében a két adag védőoltás révén teljes védettséget élvezőkkel egyenjogúvá válnak azok, akik az elmúlt 180 napban estek át a Covid–19 betegségen, írta az Újszó.com.

    Eduard Heger kormányfő elmondta: karanténba kell vonulniuk azoknak, akik nincsenek beoltva, a tervek szerint három hétre; a cél a kórházakban kialakult válságos helyzet enyhítése. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter jelezte: a covidos betegek számának növekedése már akadályozza az egészségügyi rendszer működését.

    A legfertőzöttebb régiókban az oltottak számára is korlátozzák az éttermi szolgáltatásokat, a vendéglátóhelyek csak elvitelre szolgálhatnak ki ételt, írta az MTI. Szlovákiában eddig a teljes lakosság 45 százalékát oltották be a koronavírus ellen, szemben az európai uniós 65 százalékos átlaggal.

     

  • Jóváhagyta a Bundestag azokat a törvényjavaslatokat, amelyeket a következő szövetségi kormányt alkotó pártok terjesztettek be. A német parlament nem hosszabbította meg a november 25-én lejáró rendkívüli állapotot, amelynek értelmében a szövetségi kormány vita nélkül rendelhet el korlátozásokat, például az utazásra. 

    Ehelyett új járványügyi szabályokat fogadtak el, köztük az idősotthonok dolgozóinak és látogatóinak napi szintű kötelező jellegű tesztelését. 

    Emellett bevezették a „3G-szabályokat”, azaz a geimpft, genesen, getestet (oltva, felépülve, letesztelve), amelyeknek értelmében a munkavégzéshez és a tömegközlekedéshez be kell mutatni az oltási igazolványt, negatív eredményű gyorstesztet vagy a fertőzésből történő felépülést igazoló dokumentumot. 

    Németország tizenhat szövetségi államának továbbra is saját hatáskörében marad az olyan járványügyi korlátozások elrendelése, mint a közösségi helyek, felsőoktatási intézmények, vendéglátóhelyek bezárása és a nyilvános alkoholfogyasztás.

    Mindazonáltal az iskolabezárások, az általános utazási korlátozások és az oltáskötelezettség elrendelése nem került terítékre, viszont nagyon ráfázik az, akinél hamisított oltási igazolást találnak.

    Németországban is nagy számban utasították el az oltást, s bár az oltatlanok száma folyamatosan csökken, sokan csak azért sem akarják felvenni a védőoltást.

    Főleg Kelet-Európában nagy biznisz a hivatalos dokumentumok koholása, de a Deutsche Welle szerint Németországban sem keresnek rosszul a hamisítók; egy hamis igazolásért akár négyszáz eurót (146 ezer forintot) is elkérhetnek. 

    Az új német reguláció szerint akár öt év börtönbüntetés is kiszabható a hamisítókra. 

    (DW)

  • A magát már korábban is „oltatlan gyilkos” becenéven emlegető MMA-harcos, Akmal Khozhiev egy csirkecsonttal gyilkolta meg az orvosát. A férfit bíróság elé állítják.

  • Egy volt rendőr és néhány egyetemista vitája durvult el Harkivban, mert a fiatalok helytelenül viselték az arcukon a védőmaszkot a város metrójában – adta hírül az MTI.

    A hallgatók nem takarták el teljesen a szájukat és az orrukat, ezt tette szóvá a korábbi hatósági személy, akit ezért a diákok szidalmaztak, lökdöstek, mire ő többször a levegőbe tüzelt, majd lábon lőtte az egyik tanulót. A férfi a hatóságok előtt önvédelemre hivatkozott.

    Ukrajnában csütörtökre 20 591-gyel 3 284 008-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 752-vel 79 506-ra, az aktív betegeké pedig több mint kétszázzal 500 285-re. Az elmúlt napon 3907 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

    A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 9 257 319-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 3 297 016-an pedig még csak az első adagot kapták meg. Szerdán 297 832 embert oltottak be az országban.

  • Javul a járványhelyzet Szerbiában. A szomszédos országban tovább csökkent a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek napi száma. Mintegy 17 ezer tesztből 3219 lett pozitív szerdán. A tegnapi bejelentés 3600 friss betegről szólt, egy hete majdnem négyezer, egy hónappal ezelőtt pedig több mint hétezer volt a napi fertőzöttek száma Szerbiában, írta a Pannonrtv.com.

    Ugyanakkor stagnál az elhunytak száma. A Covid–19 kór és szövődményei 55 beteg életét követelték az utóbbi 24 órában. Kórházban jelenleg 6599 pácienst kezelnek. Közülük 259 fertőzött életveszélyes állapotban van, őket gépek tartják életben.

  • Fontos, hogy a Covid-igazolvány kötelezővé váljon a munkahelyeken Romániában, mert a vakcinák mellett erre is szükség van a járvány visszaszorításához. Ezt az Európai Bizottság belső piacokért felelős biztosa mondta Bukarestben.

    Thierry Breton jelezte: ha nem sikerül legyőzni az Európán végigvonuló újabb járványhullámot, ismét karanténintézkedések válhatnak szükségessé, aminek azonban a gazdaság fizeti meg az árát. A világ hetven országában már bevezették a védettségi igazolványt, írta a Krónikaonline.ro.

    Raed Arafat államtitkár hangsúlyozta: fontos a Covid-igazolvány bevezetése. Hozzáfűzte: ez egy „ideiglenes megoldás”, de mielőbb alkalmazni kell egy újabb járványhullám megelőzése végett. Az oltási kampány koordinátora, Valeriu Gheorghiţă úgy vélte: nem korlátozásként kell tekinteni az igazolványra, hanem szükségszerűségként a pandémia visszaszorításáért. Szerinte ez is a romániai lakosság biztonságának a záloga.

  • Romániában továbbra is csökken a diagnosztizált új koronavírus-fertőzések napi száma. Míg szerdán 3535 esetet jelentettek a hatóságok, addig csütörtökön 3076 új megbetegedést. A friss esetek mérséklődéséhez az is hozzájárul, hogy napok óta országszerte csak 44 ezer körüli az elvégzett tesztek száma, írta a Maszol.ro portál.

    A Covid-19 szövődményei 256 fertőzött életét követelték az utóbbi 24 órában. Az elhunytak több mint 90 százaléka nem volt beoltva. Jelenleg 12 599 covid-pácienst kezelnek kórházban, közülük 1632 embert intenzív osztályon kell ápolni. A kórházban gondozott fertőzöttek között 178 kiskorú van, 14 gyermeket intenzív osztályon gondoznak. Romániában 1,75 millió az igazolt fertőzöttek száma, ugyanakkor 1,61 millió embert gyógyultnak nyilvánítottak.

  • Ukrajnában 20 591 új koronavírusos esetet regisztráltak. A Covid-19 kórban s szövődményeiben 752 fertőzött lelte halálát, szerdán. Eddig 79 506 ember életét követelte a pandémia, írta a karpatalja.ma Ugyanakkor a járvány kezdete óta már 2,7 millióan felgyógyultak fel a betegségből.

    A legtöbb megbetegedést Dnyipropetrovszk megyében (1892) a legkevesebbet Kirovográd (214) megyében regisztrálták. Kárpátalján 462 újabb esetet jegyeztek fel. A magyarok lakta térségben 11 beteg veszítette életét a fertőzés miatt, az elmúlt 24 órában. A járvány kezdete óta 1920 ember nem tudott megbirkózni a kórral Kárpátalján, ugyanakkor 64 483 ember felépült.

  • Az Európai Unió a koronavírus-járvány globális helyzetével kapcsolatban felülvizsgálta a biztonságosnak ítélt országok listáját, és a jegyzékbe felvette Indonéziát azon országok jegyzékébe, amelyek esetében fel kell oldani az utazási korlátozásokat – tájékoztat róla az MTI.

    Az Európai Unió első alkalommal 2020. június végén tette közzé az akkor tizennégy országot felsoroló listáját, melyen jelenleg Argentína, Ausztrália, Bahrein, Chile, Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Indonézia, Kanada, Katar, Kolumbia, Kuvait, Jordánia, Namíbia, Uruguay, Új-Zéland, Peru, Ruanda és Szaúd-Arábia szerepel.

    Az ajánlás alapján a listán szereplő országok állampolgárai az uniós tagállamoknak fokozatosan fel kell oldaniuk a nem alapvető beutazásra vonatkozó korlátozásaikat. Elvileg minden a listán nem szereplő országokból az EU-ba irányuló, nem alapvetően szükséges utazásokra ideiglenes utazási korlátozások vonatkoznak.

    Persze vannak kivételek a kontinensen belül olyan miniállamok, mint Andorra, Monaco, San Marino, a Vatikán, Izland, Liechtenstein. Mindezeken felül a tagállamoknak lehetőségük van feloldani ezeket az ideiglenes korlátozásokat olyan utazók esetében, akik az oltás teljes adagját megkapták.

    Egy-egy tagállam nem határozhat úgy, hogy valamely, a jegyzéken nem szereplő unión kívüli országra vonatkozóan feloldja az utazási korlátozásokat azelőtt, hogy erről összehangolt döntés születne.

  • A görög miniszterelnök, Kyriakos Mitsotakis öt északi régió privát szektorában dolgozó orvosait rendelte át a Covid-osztályokra azok túlterheltsége miatt. A rendelet egyelőre egy hónapra szól.

    Görögországban tegnap 6682 új koronavírusos beteget regisztráltak és 87 ember hunyt el, így már több mint 853 ezer ember kapta el a vírust a járvány kezdete óta, 17 012 ember pedig életét vesztette.

    A görög népesség 61,8 százaléka, mintegy 11 millió ember van beoltva. A kormányzat ősz végére 70 százalék közeli számot remélt – jelentette a Reuters.

  • Németország egy „súlyos válság” és egy „nagyon szörnyű karácsony” felé halad – mondta a járvány elleni védelemért felelős Robert Koch Intézet (RKI) igazgatója a csütörtöki járványadatok ismertetésekor. Eszerint 65 371 új fertőzöttet regisztráltak az országban.

    Ez újabb negatív rekordot jelent, az országban már hosszú ideje nő a naponta regisztrált új fertőzöttek száma.

    Lothar Wieler, az RKI igazgatója azt mondta: ha a kormány nem vezet be újabb korlátozásokat, akkor tovább nőhet a fertőzöttek száma. A szakértő kérte, hogy zárják be a klubokat és bárokat, tiltsák be a tömegrendezvényeket, valamint számos intézménybe csak azokat engedjék be, akik igazolni tudják a védettségüket.

    Wieler arról is beszélt, hogy a jelenlegi 67,7 százalékról 75 százalékra kell növelni az átoltottságot ahhoz, hogy hatékonyan tudjanak védekezni a járvány ellen. Kiemelte azt is, hogy van olyan régió, ahol még csak 57,6 százalékos az átoltottság. A szakértő arra is figyelmeztetett, hogy a kórházakban egyre kevesebb szabad ágy áll rendelkezésre.

    A német törvényhozók ma folytatnak vitát a parlamentben arról, hogy hoznak-e újabb szabályozásokat a járvány ellen, illetve meghosszabbítják-e a jelenlegieket, amelyek a hónap végéig tartanak – írja a Guardian.

  • Egy ismert, az oltást ellenző szlovák orvos, Michal Piják elkapta a koronavírust, és súlyos állapotban ápolják a Pozsonyi Egyetemi Kórházban – írja a Parameter. A hírt a kórház egyik magas rangú beosztottja is megerősítette.

    Piják korábban a járvány ellen küzdő és az oltást ajánló kollégáit rendszeresen bírálta. Amellett, hogy az oltást ellenezte, az ivermectin nevű féreghajtó használatát is ajánlotta, amelyről az újabb kutatások kimutatták, hogy nem sokat segít a koronavírus ellen, ráadásul veszélyes is lehet az emberre. Az ivermectint nemrég egy „kísérleti kúra” részeként maga is szedni kezdte, bár akkor még az állította, hogy nem kapta el a vírust.

  • A koronavírus-járvány miatt húsz hónapja elrendelt határzár óta először érkeztek a héten turisták Vietnamba, bár a beutazók még most sem mozoghatnak szabadon az országban – adta hírül az MTI.

    A 29, különböző országokból kedden érkezett turista hét napot tölt egy danangi hotelben, illetve felkeresheti a környékbeli tengerpartokat és látványosságokat. Az ázsiai ország turisztikai minisztériuma a teljesen beoltott vagy a betegségen igazolhatóan átesettek számára öt, jelentős turistalátványosságokkal rendelkező tartományába biztosít beutazást.

    Vietnam tavaly márciusban zárta le határait a járvány terjedésének lassítása miatt, és azóta a világ egyik legszigorúbb beutazásai szabályai vannak érvényben, beleértve a vendégmunkások számára előírt háromhetes karantént is.

    A 90 milliós országban a szigorú korlátozásoknak köszönhetően eddig jóval kevesebb a fertőzés áldozatainak száma (23 337), mint a területre és lakosságra is jóval kisebb Magyarországé, ahol ez a szám már 32 645 fő.

  • Az utóbbi 24 órában 1251-en haltak meg a koronavírus miatt Oroszországban – írja a Guardian.

    Egy nap alatt 37 374 új fertőzöttet igazoltak az országban. Ez csak kevéssel marad el a november 6-án regisztrált negatív rekordtól, amikor 41 335 új esetet regisztráltak.

    Október végén Vlagyimir Putyin elnök egyhetes járványügyi szünetet rendelt el a munkahelyeken fizetett szabadság mellett. A várakozások ellenére ez az intézkedés nem bizonyult elégnek ahhoz, hogy jelentősen visszaszorítsák a járványt. Az intézkedést néhány orosz régióban meghosszabbították.

  • Három szánkósnak lett pozitív a koronavírustesztje a jövő évi pekingi téli olimpia tesztversenyein – adta hírül az MTI.

    A téli sportok legnagyobb versenye a tervek szerint február 4-től 20-ig tart majd a kínai fővárosban.

    A szervezők a fertőzött sportolók nevét és nemzetiségét nem hozták nyilvánosságra, mindössze annyit közöltek, hogy valamennyien tünetmentesek, illetve azt is elmondták, hogy mindhárom szánkós karanténba került.

    A kínai állam szigorú protokollt ír elő az ötkarikás játékokra a pandémia miatt. Az olimpikonok csak a helyszíneken kialakított buborékokban tartózkodhatnak. Külföldi szurkolók pedig nem lehetnek jelen a versenyeken, ahogy az Tokióban is volt a nyári olimpián.

  • A becslések szerint mintegy százezer amerikai halt meg egy év alatt kábítószer-túladagolásban tavaly – jelentette az AP hírügynökség. A szakértők szerint a magas szám összefüggésben áll a koronavírus-járvány okozta bezártsággal.

    Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt a túladagolások száma, azonban az utóbbi években jelentősen felgyorsult, egy év alatt mintegy harminc százalékkal volt magasabb a korábbi évhez képest. Joe Biden amerikai elnök tragikus mérföldkőnek nevezte a romló statisztikát.

    A túladagolás drámai mértékű emelkedése mára meghaladja az autóbalesetekben, influenzában elhunytak számát. Aggodalomra ad okot, hogy négy állam kivételével (Delaware, New Hampshire, New Jersey és Dél-Dakota) szinte mindenhol nőtt az elhunytak száma. A legnagyobb arányban Vermontban (70 százalékkal), Nyugat-Virginiában (62 százalékkal) és Kentuckyban (55 százalékkal).

    A kábítószer-kereskedelem fő elosztói a mexikói drogkartellek, akik a legfőbb alapanyagokat Kínából importálják.

  • Kirill Dmitrijev, a vakcina fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója nemrég azt mondta: arra számítanak, hogy a WHO az év végéig jóváhagyja a vakcinájukat.

    Már csak néhány bürokratikus eljárás van hátra

    – fogalmazott.

    Az oroszok az utóbbi hónapokban már többször is azt nyilatkozták, hogy hamarosan elfogadhatják a vakcinát. Ezzel szemben a WHO múlt héten még azt mondta, hogy egyelőre még további, az engedélyeztetéshez szükséges adatokat is várnak az oroszoktól, illetve hogy a vakcinagyárakban is szükség lehet további vizsgálatokra. Azt pedig nem is említették, hogy mikorra történhet meg a vakcina engedélyezése – számolt be a Bloomberg.

  • A harmadik oltásnak köszönhetően javul a járványhelyzet Szerbiában – számolt be a Pannon RTV a szerb kormányfő, Ana Brnabić nyilatkozata alapján.

    Jelentősnek még nem nevezhető, de a számadatokban már látható némi javulás a járványhelyzetben a Magyarországgal szomszédos országban, ahol csökkent az új koronavírus-fertőzöttek száma a tegnapi adatokhoz képest. Az elmúlt egy napban 18 016 tesztet végeztek, ebből 3600 lett pozitív. Meghalt 56 beteg, ezzel az elhunytak száma 11 007-re emelkedett. Kórházban továbbra is sok embert kezelnek, jelenleg 6160 főt, akik közül 254-nek súlyos az állapota, ők mesterséges lélegeztetésre szorulnak.

    A harmadik oltás sikereiről számolt be Ana Brnabić szerb kormányfő. Elmondta, hogy mintegy 1,26 millió személy vette fel már az úgynevezett emlékeztető oltást. Ez a szám európai viszonylatban is jó adat. A politikus kiemelte, hogy az első adag oltást már a felnőtt szerbiai lakosság mintegy 57 százaléka felvette, de sajnos ez még nem elég a kollektív immunitáshoz.

  • Ausztrália Victoria államában pénteken eltörlik az érvényben lévő korlátozásokat azok számára, akik megkapták a koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját – jelentette be Daniel Andrews, az állam miniszterelnöke.

    Victoriában várhatóan a hétvégén elérik a 12 évesnél idősebb lakosság 90 százalékának átoltottságát, amit Andrews fantasztikus eredménynek nevezett, egyúttal kijelentve, hogy a beoltottak péntektől visszatérhetnek normális életükhöz.

    Az MTI beszámolója szerint az oltatlanok viszont továbbra is kénytelenek korlátozásokkal szembenézni. Étteremből csak elvitelre rendelhetnek, nem léphetnek be olyan üzletekbe, ahol nem alapvető, létszükségletnek számító árucikkeket árulnak, sem moziba, sem színházba, sem fesztiválokra, sem állatkertbe nem mehetnek, de nem léphetnek be fodrászatokba és szépségszalonokba sem.

    Az oltatlanokkal szemben a szövetségi kormány is korlátozásokat alkalmaz. Az oltatlanok a jövőben csak külön engedéllyel hagyhatják el az országot, és visszatéréskor szigorú, kéthetes karanténba kell vonulniuk. Mindez a beoltottakra nem vonatkozik.

  • Szerdán 22 479 új esetet jelentettek Csehországban, amire még nem volt példa. Ezzel majdnem ötezerrel haladták meg az eddigi, január 7-én felállított negatív rekordot.

    Nagyon súlyos helyzetben vagyunk. Fennáll a veszély, hogy a kórházak túlterhelődnek

    – mondta Adam Vojtech egészségügyi miniszter.

    A helyzet Szlovákiában sem jobb, ott 8342 új esetet regisztráltak, amivel több mint ezerrel döntötték meg a múlt hét pénteken mért negatív rekordot.

    Mindkét országban újabb szabályozásokról dönthetnek csütörtökön, amik révén korlátozzák az oltatlanokat. Szerdán a két ország fővárosában, Prágában és Pozsonyban egyaránt több ezren tüntettek a koronavírus-korlátozások miatt. Prágában békés volt a demonstráció, Pozsonyban viszont két rendőr megsérült, miután a tüntetők petárdákkal dobálták meg őket – jelentette az AP.

  • Egyre rosszabbak a lakosságarányos halálozási adatok Magyarországon – írja a Népszava. Jelenleg az egymillió főre vetített, hétnapos átlaggal számolt napi halálozási adatsorban 17,13-nál áll a mutató Magyarországon. Az Európai Unióban ennél csak a román és a bolgár statisztika rosszabb, viszont érdemes megjegyezni, hogy az átoltottság mindkét országban jelentősen elmarad a magyarországitól.

    A magyarhoz hasonló átoltottsággal rendelkező országok közül a cseheknél 8,86-nál, a szlovénoknál pedig 2,89-nél áll ugyanez az érték. Ausztriában, ahol 5 százalékkal magasabb az átoltottság, 6,75 halálozás jut egymillió főre a hétnapos átlagban.

    Az EU-s átoltottságot nézve is visszaesett Magyarország. Míg tavasszal volt rá példa, hogy vezettük a listát, azzal szemben most a 62,3 százalékos átoltottság öt százalékkal rosszabb az uniós átlagnál, ezzel a sereghajtók közé kerültünk.

    Mindeközben csütörtökön is több mint tízezer új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. A fertőzöttségi adatokból az látszik, hogy a negyedik hullám még sokáig eltarthat.

  • Ukrajnában az amerikai Pfizer és a kínai Sinovac vállalat oltóanyaga a legnépszerűbb – írja a Kárpáthír.

    A Magyarországgal szomszédos országban az oltási kampány kezdete óta 9 068 241 állampolgár szerzett teljes védettséget. A vakcina első adagját 12 445 579-en kapták meg. Az elmúlt 24 óra alatt 294 855 Covid-oltást végeztek el, ebből 189 826 volt második adag az ukrán egészségügyi minisztérium adatai szerint.

    Az ország területén 1122 mobil oltóbrigád, 3252 oltópont és 451 oltóközpont működött. Pfizerrel eddig 135 701, a Sinovac vállalat vakcinájával 122 634, AstraZenecával 26 182, Modernával 10 338 vakcinálást végeztek el.

  • A maszkviselés 53 százalékkal csökkenti a koronavírus miatt regisztrált esetszámokat – derül ki egy globális felmérésből. A Monash University és az Edinburgh-i Egyetem kutatói által készített felmérés eredményeit a British Medical Journal (BMJ) nevű szaklapban jelentették meg. A vizsgálatban több mint 30, a koronavírus elleni óvintézkedések hatásosságát vizsgáló tanulmány eredményeit összegezték.

    Ebből az derült ki, hogy a távolságtartás és a kézfertőtlenítés is segíthet, de a legfontosabb lépés a járvány terjedése ellen egyértelműen a maszkviselés. Ez utóbbi ugyanis a becslések szerint 53 százalékkal csökkentette az esetszámot. A kézfertőtlenítésnél egyébként szintén körülbelül 53 százalékos csökkenést valószínűsítettek a kutatók, viszont erről csak kevés tanulmány készült, ezért az adat itt kevésbé megbízható. A másfél méteres távolságtartásra vonatkozóan 25 százalékos csökkenést valószínűsítettek a tudósok – írja a Guardian.

    A kötelező beltéri maszkviselést sorra vezették be az utóbbi időben azokban az országokban, amelyeket súlyosan érint a járvány újabb hulláma. Magyarország egyelőre még kilóg a sorból, itt csak viszonylag kevés helyen írták elő ezt kötelezően. Hogy pontosan hol, azt itt foglaltuk össze.

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Európa az egyetlen olyan régió, ahol folyamatosan emelkedik a halálozások száma. A szervezet szerint az elmúlt egy hétben mintegy öt százalékkal nőtt az elhunytak száma – írja az India Today.

    A WHO egy hét alatt 3,3 millió új fertőzésről számolt be, amiből 2,1 millió az öreg kontinenshez köthető. A szervezet arról is beszámolt, hogy egy hét alatt összesen 50 ezer volt az elhunytak száma. A most közzétett adatokból kitűnik, hogy ez volt a hetedik egymást követő hét, amikor nőtt a halottak száma 61 országban, Európában, Oroszországban és Közép-Ázsiában.

    A WHO szerint a legtöbb új fertőzöttet Oroszországban, Németországban és Nagy-Britanniában regisztrálták. További aggodalomra ad okot, hogy Norvégiában 67, míg Szlovákiában is mintegy 38 százalékkal nőtt a halálozások száma.

  • Két év börtönbüntetésre ítéltek Amerikában egy férfit, aki közel egymillió dollárt vett fel – jelentette az AP hírügynökség. Leonel Riviero száz esetben igényelt jogtalanul pénzt. A bíróság a 35 éves floridai férfit az okozott kár megfizetésére ítélte, Riviero beismerte tettét, és bűnösnek vallotta magát.

    A nyomozás kiderítette, hogy Riviero saját vállalkozása révén társaival 118 csalárd hitelkérelmet nyújtott be, összesen 2,3 millió dollár értékben, végül 975 582 dollárt sikerült kicsalnia.

  • Az 5 és 11 év közötti gyermekek csaknem tíz százaléka megkapta az első adag koronavírus elleni oltását az Egyesült Államokban – számolt be róla az MTI Jeff Zients, a Fehér Ház Covid–19-munkacsoport vezetőjének nyilatkozata alapján.

    Csak 10 napja indult a programunk, és a gyerekek 10 százalékánál tartunk. Körülbelül 50 napba telt, amíg az első adag oltással a felnőttek körében elértük a 10 százalékot

    – mondta Jeff Zients, aki kifejtette, hogy a múlt héten 1,7 millió kisgyermeket oltottak be, ami körülbelül a duplája az azt megelőző héten mért adatoknak. A kormányzat becslése szerint szerdára 28 millió gyermek közül 2,6 millió kapta meg az első adag Pfizer–BioNTech-oltóanyagot, amely számukra jelenleg az egyetlen engedélyezett vakcina.

    Szakértők szerint hamarosan újabb mérföldkőhöz érkezhet a beoltottak száma az Egyesült Államokban. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) legfrissebb adatai szerint a 12 éves és ennél idősebb amerikaiak csaknem 80 százaléka megkapta az első oltást.