16:00, December 09.
Horvátország 2
Brazília 1
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 2
Argentína 3

Fekete himlő feliratú fiolákra bukkantak egy fagyasztóban Pennsylvaniában

2021.11.19. 22:00

Egy vakcinakutató laboratórium dolgozója Pennsylvaniában fekete himlő feliratú fiolákra bukkant egy fagyasztóban takarítás közben – számolt be a Sky News hírcsatorna.

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) szóvivője, Belsie González elmondta, hogy a központ és partnerei, valamint a bűnüldözési szervek nyomozást indítottak az ügyben. Hozzátette: valószínűsíthetően a fekete himlő halálos vírusa van a fiolákban, de a tartalma érintetlennek tűnik, és az üvegcséket felfedező laboratóriumi dolgozó kesztyűt és maszkot viselt.

Semmi sem utal arra, hogy bárki is érintkezett volna a fiolák tartalmával

– idézte a szóvivőt csütörtöki tudósításában a Sky News.

A járványügyi központ nem árulta el, hogy Pennsylvania államban pontosan hol, melyik város laboratóriumában találták meg a fiolákat.

2014-ben egy kutató a marylandi Bethesda kutatóintézetének egyik raktárszobáját takarította, amikor hat, fekete himlő vírusait tartalmazó üvegcsére bukkant. A minták több évtizedig hányódhattak egy kartondobozban. Ez volt az első alkalom az Egyesült Államok történetében, hogy ismeretlen eredetű fekete himlőre bukkantak.

A fekete himlő halálos betegség, amelyet a variolavírus okoz. Az utolsó ismert fekete himlős esetet 1977 októberében diagnosztizálták Szomáliában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1980-ban jelentette, hogy világszerte sikeresen felszámolták a magas mortalitású, erősen ragályos megbetegedést, amely évszázadokig pusztította az emberiséget. Az ismeretlen eredetű betegséget már egyiptomi múmiákban is kimutatták.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két helyszínt jelölt ki, ahol kutatási célokból tárolhatnak variolavírust, az egyik a CDC atlantai létesítménye, a másik egy oroszországi kutatóközpont.

Az amerikai járványügyi hatóság elmondta, hogy a fekete himlővel kapcsolatos amerikai kutatások célja vakcinák, gyógyszerek és diagnosztikai tesztek kifejlesztése. A vizsgálatokra azért van szükség, mert fel akarnak készülni arra az esetre, ha valaki bioterrorizmusra használná fel a variolavírust – számolt be az MTI.  • Hírek
  • Hírek