Először láttak hóbaglyot Spanyolországban

2021.11.19. 22:05

Először láttak Spanyolországban hóbaglyot, ráadásul egyszerre hármat is. Az Északi-sarkkör mentén honos ragadozó madár észlelésének hírére az ibériai ország északi, valamint atlanti-óceáni partvidékén több madárfigyelő is megjelent – adta hírül az MTI.

Két hete még Kantábria tartományában találtak egy legyengült hóbaglyot. Madárkórházba vitték, de néhány órán belül elpusztult a súlyos dehidratáltság miatt.

A múlt héten a szomszédos tartomány, Asztúria két vidékén láttak egy-egy hóbaglyot. Egyet a tartomány középső részén a tengerparton, egyet pedig Asztúria legészakibb pontján, a Penas-fokon, utóbbit több alkalommal is.

A madarakról készült fényképek és videók alapján egyértelműen megállapítható volt, hogy két külön egyedről van szó. A Penas-foki példányról még azt is kiderítették, hogy hím.

Spanyol ornitológusok feltételezései szerint a sarkvidéki madarak egy hajó fedélzetén érkeztek az Atlanti-óceán északi részéről, Kanada sarkkörhöz közeli vidékeiről, és a sziklákon telepedhettek le Spanyolország északi tengerpartján, ahol rágcsálók és kisebb madarak formájában bőségesen találhatnak élelmet.

Eredetüket az elpusztult madár tollainak izotópos vizsgálata tisztázhatja.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.