16:00, December 10.
Marokkó 0
Portugália 0
al-Tumama Stadion Negyeddöntő
20:00, December 10.
Anglia 0
Franciaország 0

Az ukrán hírszerzés orosz támadástól tart

GettyImages-1235235484
2021.11.21. 15:38

Oroszország több mint 92 ezer katonát vont össze az ukrán határok közelében, és támadást készít elő Ukrajna ellen január végére, február elejére – állítja Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának vezetője a Military Times című kiadványnak adott interjújában, amelyből vasárnap ukrán hírportálok idéztek.

A katonai hírszerzés főnöke kifejtette, hogy a támadásban valószínűleg légicsapások, tüzérségi és páncélos támadások is szerepelnek, majd deszanttámadások következnek az ország keleti részén, valamint Dél-Ukrajnában Odessza és Mariupol ellen, továbbá egy kisebb invázió Fehéroroszországon keresztül – írja az MTI.

A szeptemberben megtartott Zapad–2021 elnevezésű, nagyszabású orosz hadgyakorlat megmutatta, hogy Moszkva több mint 3500 katonát – légideszant- és különleges műveleti állományt – tud egyszerre bevetni.

A Kreml olyan támadást tervez, amely jóval nagyobb lesz, mint bármely orosz katonai akció 2014 óta

– hangsúlyozta Kirilo Budanov. Szavai szerint Kijev jelenleg különféle forgatókönyvekkel számol arra vonatkozóan, miként alakulhat ki egy potenciális támadás Oroszország részéről, tekintettel arra, hogy Ukrajnát jelenleg nagy létszámú orosz taktikai csoportok veszik körül.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter pénteken a Washington Post amerikai napilapnak nyilatkozva azt mondta, még nem tudni pontosan, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök meghozta-e a végső döntést az Ukrajna elleni offenzíváról – emlékeztetett az UNIAN hírügynökség. Budanov ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország növeli a katonák és a fegyverzetek számát az általa megszállt Krím félszigeten, és Iszkander típusú ballisztikus rakétarendszereket is vont az ukrán határhoz.

Budanov kijelentette, hogy az amerikai és az ukrán hírszerzés feltételezései egy esetleges orosz támadás időpontjával kapcsolatban nagyon hasonlóak.

Értékeléseink szinte teljesen megegyeznek amerikai kollégáinkéival: 2022. január végéről vagy február elejéről beszélünk

– fogalmazott.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolt arról, hogy már közeledik Ukrajna partjaihoz az a két, „Island” osztályú járőrhajó, amelyet Washington adott Kijevnek a katonai segítségnyújtás részeként. Szombaton pedig Franciaországtól kapott Ukrajna újabb két, H–125-ös típusú helikoptert, amelyet az ukrán határőrszolgálat a fehéroroszországi határhoz irányít. 2020 eleje óta a mostaniakkal együtt már négy ilyen típusú francia helikoptert kapott Ukrajna.

Csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy nyilatkozott, hogy az ukrán vezetés gyakorlatilag „bátorítást kap a minszki megállapodások lebontásához vezető úton a Nyugattól”, amely azzal, hogy harci eszközöket szállít Kijevnek, kiélezi a válságot. 

A nemzetközi sajtóban még november elején műholdas felvételekre hivatkozva jelentek meg olyan hírek, miszerint orosz csapatokat vezényelnek Ukrajna keleti és déli határaihoz. Az is kiderült, hogy nem hadgyakorlat céljából közelítették meg az ukrán határt.

Az Egyesült Államok közben egy zászlóshajót és egy rakétarombolót is küldött a Fekete-tengerhez. Ezek közös műveleteket hajtanak végre a NATO-erők és a szövetségi partnerek részvételével. Az orosz fél erre jelezte, hogy készen áll a válaszlépésekre, ha egy amerikai hadihajó bemerészkedik az orosz felségvizekre, és provokációba kezd.

A csapatösszevonásokat követően Joe Biden amerikai elnök Oroszországba küldte az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatóját, William Burnst, aki Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is beszélt telefonon.

(Borítókép: Zapad–2021-hadgyakorlat 2021. szeptember 13-án. Fotó: Sergei Savostyanov / TASS / Getty Images)  • Hírek
  • Hírek