A mamutfenyők egyötöde a tűz martalékává vált két év alatt

2021.11.22. 11:48

Csak 2021-ben több ezer mamutfenyő veszett oda a kaliforniai erdőtüzekben, míg az elmúlt két évben a világ legnagyobb fáiként számontartott fenyők egyötöde vált a tűz martalékává – a nagyjából 75 ezerből 10-15 ezer.

A Sierra Nevada-hegység nyugati oldalán őshonos, évezredekig is elélő fák átlagosan 75 méter magasra nőnek meg, törzsük átmérője hat méter is lehet.

Reprodukciójukhoz szükség van az alacsony intenzitású tűzre, mert amikor a lángok hője eléri a fa magasan lévő ágait, a ragacsos gyantaréteggel védett tobozai megolvadnak és kinyílnak, majd több száz apró mag hullik a talajra, ahol a tűz nyomán tápanyagokban gazdag, dús föld marad hátra.

Ám a klímaváltozás által okozott aszályok miatt tomboló tüzek túlságosan hevesek, és elpusztítják a fákat, ezért Clay Jordan, a Sequoia és a Kings Canyon Nemzeti Park igazgatója szerint sürgős beavatkozásra van szükség a mamutfenyők védelme érdekében.

Idén tűzvédő takarókkal próbálták megóvni a fákat, míg a 60 méternél magasabbak koronáját tűzgátló géllel is leöntötték, a törzsüket locsolóberendezéssel öntözték, a gyúlékony anyagokat pedig eltávolították a közelükből. Így a legnagyobb mamutfenyőket legalább meg tudták óvni.

(MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.