16:00, December 09.
Horvátország 2
Brazília 1
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09. ÉLŐ
Hollandia 2
Argentína 2

Megkapta a kormányalakítási megbízást a román nagykoalíció

2021.11.22. 15:24

Megkapta a kormányalakítási megbízást Klaus Iohannis román államfőtől Nicolae Ciuca ügyvivő védelmi miniszter, akit a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta nagykoalíció jelölt a posztra – adta hírül az MTI.

Iohannis rövid sajtónyilatkozatban jelentette be, hogy a PNL által javasolt Ciucának a megalakult szilárd parlamenti többség javaslatára adott (újabb) kormányalakítási megbízást.

A hárompárti koalíció, amely a nemzeti kisebbségi frakció támogatását is élvezi, jelenleg kétharmados többséggel rendelkezik a parlamentben, és így alkotmánymódosításra is képes.

A koalíciós megállapodás szerint a PNL és a PSD felváltva adja a kormányfőt, a csere másfél év múlva, 2023 májusában lesz.

Mint megírtuk, a kormányválságot, majd végül a Cîțu-kabinet bukását a miniszterelnökkel nyílt konfliktusba keveredő, a kormányból szeptember elején kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) idézte elő, és a bizalmatlansági indítvány megszavazásával bizonyították, hogy az USR nélkül a Cîțu-kabinet maradékának nincs parlamenti támogatása.  • Hírek
  • Hírek