Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
2 °C
9 °C

Megint megpróbálta áttörni a lengyel határt egy ötven fős csoport

2021.11.23. 14:31
Továbbra is nyugtalannak minősítik a lengyel hatóságok a belarusz határon fennálló helyzetet, illetékesek közlése szerint keddre virradó éjjel egy újabb, mintegy ötvenfős csoport erőszakos határsértési kísérletét hiúsították meg.

Az eset a több mint 400 kilométer hosszú lengyel-belarusz határ középső szakaszán, Białowieża településnél történt a lengyel határőrség Twitter közösségi fiókján olvasható közlés szerint.

A belarusz egyenruhások által támogatott agresszív bevándorlók naponta próbálnak illegálisan áttörni határainkon

 – kommentálta a videófelvétellel is szemléltetett éjjeli határincidenst Mariusz Błaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter.

Az év eleje óta mintegy 36 ezer határsértési kísérletet regisztráltak a közös határon, ahol több tömeges, erőszakos próbálkozás is történt. Stanisław Żaryn, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője kedden a PAP hírügynökségnek arról beszélt, hogy a határkonfliktus „kifejezetten hosszú távúra tervezett konfliktussá válik”, és értelmezhető a lengyel határőrök és katonák kifárasztását célzó „cinikus játéknak” is.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke a krízishelyzet eddigi kezeléséről a PAP-nak adott interjúban hatékonynak minősítette a Belarusz „hibrid tevékenységére” adott uniós reakciót. Az Európai Unió (EU) szolidárisan cselekedett, különféle eszközöket mozgatott meg, beleértve a szankciókat, a politikai nyomásgyakorlást, valamint a bevándorlók származási és tranzitországai kormányzataival folytatott beszélgetéseket – emelte ki Szkínász.

Az EU és a NATO közös fellépésének fontosságát a lengyel diplomácia vezetője, Zbigniew Rau is taglalta a lengyel közrádiónak adott interjúban. Úgy látta, Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök elsősorban „egy, Moszkvában megrendezett, szélesebb terv megvalósítója”. Az ukrán hírszerzés azon értesüléseiről, melyek szerint Oroszország Ukrajna megtámadására készül a jövő év elején, Rau elmondta, komolyan kell venni az ilyen forgatókönyvet, megerősítik ezt a NATO-beli, valamint a lengyel hírszerzési információk is.

Mint fogalmazott, Moszkvának kedveznek az olyan konfliktusok, ahol sérül egy adott állam területi integritása, Oroszországot pedig a Nyugaton „nem támadónak tekintik, hanem az olyan félnek, amely megoldani próbálja a konfliktust, amelyet viszont maga idézett elő”.

Jakub Kumoch, a lengyel elnöki hivatal kötelékében működő Nemzetközi Politikai Iroda (BPM) főnöke egy keddi rádióinterjúban azt mondta, Minszk „Oroszország nevében” a lengyel határvédelmi képességeket teszteli. Ténynek nevezte azt, hogy egyúttal az orosz-ukrán határnál orosz csapatösszevonások történtek. Ukrajnáról beszélve úgy látta, fennáll a veszélye annak, hogy eszkalálódik a Lengyelország keleti határain túl 2014 óta fennálló válság.

(via MTI)