Megkezdődött a per a 279 halálos áldozatot követelő húsvéti terrortámadás ügyében Srí Lankán

2021.11.23. 10:28

Megkezdődött a 2019-es húsvéti merényletek pere Srí Lankán kedden, a vádlottak padján 25 férfi ül, akiket a mintegy 279 halálos áldozatot követelő terrorcselekmény kiterveléséért vonnak felelősségre.

A vádlottak között van Mohammad Naufer, az összehangolt támadássorozat feltételezett kitervelője. Az ügy másik kulcsszereplője Y. M. Ibrahím, két öngyilkos merénylő apja. A csoport tagjait egyebek között gyilkosság kitervelésével, bűnrészességgel, valamint illegális fegyver- és lőszerbirtoklással vádolják, összesen 23 ezer vádpontot nyújtottak be ellenük.

A vádlottak jogi képviselői szerint a rengeteg vádpont miatt akár egy évtizedbe is telhet az ügy lezárása. Az egyik ügyvéd, Núrdín M. Sahíd, aki hat férfit is képvisel az ügyben, jelezte: jelenleg képtelenség hozzárendelni a vádakat az egyes gyanúsítottakhoz. A jogász az ügy elhúzódásától tart, illetve attól, hogy az erőfeszítések hiábavalók lesznek.

Húsvétvasárnap, 2019. április 21-én Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban, illetve a sziget másik végében található Batticsaloában három templom és négy luxusszálloda ellen követtek el összehangolt öngyilkos merényleteket, amelyekben 267-en haltak meg és több mint ötszázan megsebesültek. Az áldozatok zöme keresztény hívő és turista volt. A halottak között volt legalább 45 külföldi és 40 gyermek.

A kilenc elkövető az Iszlám Állam terrorszervezettel kapcsolatban álló helyi iszlamista terrorszervezet tagja volt.

Az ország katolikus közössége élénk figyelemmel követi a pert – mondta Neville Abeyratne jogász, aki a Srí Lanka-i katolikus egyház fejét, Malcolm Ranjith bíborost képviseli. Abeyratne közölte, az a céljuk, hogy a tárgyalás végeztével civil akciót indítsanak az áldozatok hozzátartozóinak kárpótlásáért.

Hétfőn két Srí Lanka-i tisztségviselőt állítottak bíróság elé azért, mert elmulasztották megakadályozni a támadást. A helyi biztonsági szolgálatok figyelmeztetést kaptak az indiai titkosszolgálattól a készülő merényletekről, de nem intézkedtek. Ezt annak a számlájára írják, hogy a politikai csatározások miatt nem volt együttműködés Maithripala Sziriszena volt elnök és Ranil Vikramaszinge akkori miniszterelnök között.

(via MTI)