16:00, December 06.
Marokkó 1
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 6
Svájc 1

Cihanouszkaja csalódott, konkrét cselekedeteket várna Európától az udvarias beszédek helyett

2021.11.24. 16:41

A belaruszok nincsenek biztonságban sem a hazájukban, sem külföldön, de az európaiak sincsenek biztonságban, a rezsim ugyanis aláássa Európa biztonságát és stabilitását; ma már nemcsak a belarusz, hanem az európai demokrácia is veszélyben van – jelentette ki Szvjatlana Cihanouszkaja, korábbi belarusz ellenzéki elnökjelölt Strasbourgban szerdán.

Szvjatlana Cihanouszkaja az Európai Parlament plenáris ülésén hangsúlyozta, mindenkinek joga van ahhoz, hogy szabadságban és méltóságban éljen. Ettől megfosztották a belaruszokat, akiknek szerinte minden nap félniük kell a letartóztatástól. Közölte, a belarusz demokratikus mozgalom nem engedheti meg, hogy tovább várjon Európára. Amíg az Aljakszandr Lukasenka fémjelezte vezetés megfosztja saját állampolgárait a jogaiktól, bebörtönzi az ellenzékieket, vagy agyonveret tiltakozókat, addig Európa udvarias beszédekben követel szabadságot a fogvatartottaknak azt várva, hogy véget érjen a politikai válság.

Hamar eltűnt a Belarusz iránti médiaérdeklődés is – közölte. Az európai szolidaritás és aggodalom megnyilvánulásait konkrét cselekedeteknek kell követniük. Európának kezdeményező szerepet kell vállalnia az autokráciával szemben.

A mi szabadságharcunk az önök szabadságharca is

 – fogalmazott. Az Unió Belarusszal szembeni szankcióival kapcsolatban Cihanouszkaja azt mondta, az uniós szankciók működnek, megosztják a belarusz rezsim elitjét, és lerombolják a korrupciós rendszereket. Végezetül azt kérte az Európa Uniótól, ne feledkezzen meg a belarusz politikai foglyokról, és nyújtson segítséget azoknak is, akik kénytelenek voltak elhagyni az országot.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke kifejtette, Cihanouszkaja, aki 2020-ban nyerte el az Európai Parlament (EP) a gondolat szabadságáért, az emberi jogok védelméért odaítélhető Szaharov-díját, a demokráciáért és a szabadságért vívott harc szimbóluma, számos bebörtönzött politikai fogoly hangját közvetíti. Hangsúlyozta, Minszk továbbra is megsérti állampolgárainak jogait, elhallgattatja a civil társadalmat, és az elnyomást nap mint nap fegyverként használja. A rezsim nem habozik az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása nélkül, életeket veszélybe sodorva embereket használni kizárólag arra, hogy destabilizálja az Európai Uniót – emelte ki az elhangzottakkal egyetértően.

Az Európai Unió értékei nem eladók. Az EP felszólítja a többi uniós intézményt, hogy szintén álljanak ki az alapvető jogok védelme mellett

 – hangoztatta Sassoli.

(via MTI)  • Hírek
  • Hírek