16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Meg akarta ölni a Télapót, egy hét börtönre ítélték

2021.11.24. 20:00

Egyhetes börtönbüntetésre ítéltek egy holland férfit, aki 2019-ben novemberében az egyik közösségimédia-felületen a Mikulást (Sinterklaas) játszó személy „kilövésével” fenyegetődzött – jelentette szerdán a helyi sajtó.

A közlések szerint a Mikulásnak a fenyegetés miatt golyóálló mellényt kellett viselnie az Apeldoornban rendezett 25 ezer fős népünnepélyen. A fenyegetőző férfit két másik társával együtt az ünnepély kezdete előtt egy nappal tartóztatták le.

Sajtóinformációk szerint Michael Van Zejl a Majority Perspective nevű antirasszista szervezet aktivistája. Ez az alapítvány 2018-ban pert indított a holland állam ellen a nemzeti karácsonyi ünnepkörhöz kötődő, diszkriminatívnak vélt Fekete Péter- (Zwarte Piet) hagyomány eltörléséért.

A holland tradícióknak megfelelően Fekete Péter – a Mikulás segédje – koromfeketére mázolt arcú figura. Kritikusai azonban úgy vélik, hogy a fekete bőrű emberek negatív sztereotípiája és a hétköznapi rasszizmus szimbóluma. Egyesek véleménye szerint a fekete bőrű állampolgárok közül sokan a rabszolgaság örökségeként értelmezhetik a feketére festett arcú, afroparókás, jelmezbe öltöztetett figurát.

Az apeldoorni ünnepség napján a rendőrség még tizenkét embert helyezett őrizetbe, többek között radikális jobboldali szervezetek szimpatizánsait, akik a Fekete Péter-hagyomány fennmaradását támogatják.

(via MTI)  • Hírek
  • Hírek