Tehetetlenek az agresszív vírustagadókkal a postai dolgozók

Koronavírus a világban – az Index szerdai hírösszefoglalója

Vége
GettyImages-1298188767

A legfontosabbak

- csj -
Nagy Flóra
Patthy Loránd Imre
Kurkó Gyula
2021.11.24. 21:52
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A hivatalos adatok csaknem 83 ezerre teszik a koronavírus-fertőzés áldozatait Ukrajnában, miközben az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia (NAN) szakértői szerint a tényleges elhalálozási szám ennek a duplája.

    Az adatok előzetes elemzése kimutatta, hogy a Covid okozta elhalálozás aránya 2,15-szer magasabb, mint a járvány teljes időszaka alatt regisztrált mutatók

    – írja közleményben NAN.

    A Magyarországgal szomszédos országban az utóbbi időben a kórházi elhalálozás elérte a 21 százalékot, azaz azok több mint egyötöde meghalt, akit a koronavírus-fertőzés miatt egészségügyi intézménybe kellett szállítani.

    Érdekesség, hogy az akadémia valamelyest ellentmond korábbi közlésének, és arról ad hírt, hogy az elmúlt két hétben csökkent a halálos áldozatok száma.

    A kimutatás szerint ez idő alatt a pozitív PCR-tesztek száma 53 százalékkal, az új eseteké 30, a kórházi ágyak telítettsége 19, az elhalálozások száma pedig 30 százalékkal csökkent.

    A szakértők szerint jelenleg Ukrajna minden megyéjében a megbetegedések számának visszaesése figyelhető meg. Ez alól kivételt képez Kárpátalja és Kirovográd megye 

    (via Kárpáti Igaz Szó)

  • Kiderült, hogy a járványtagadók gyakran zaklatják a postai alkalmazottakat Szlovákiában, ahol az utóbbi időben elszaporodtak a vírustagadók és a maszkviselés ellen tiltakozók rendbontásai.  

    Az Index beszámolt róla, hogy a Magyarországgal szomszédos országban már bevásárlóközpontokban, áruházakban és buszon is randalíroztak a maszkellenesek, akik kedden egy postát szemeltek ki maguknak, ahol aztán a rendőröknek kellett intézkedniük a felvidéki Bős városában. 

    Elutasítjuk az ilyen fajta rendbontást és radikalizmust, azt, hogy inzultálják a postai alkalmazottakat és a sorban álló embereket is. Ettől nem lesz jobb a járványhelyzet

    – mondta Bindics László helyi lakos, aki tanúja volt a történteknek és arról is beszélt, hogy tudomása szerint a szomszéd faluból érkező járványtagadók azt mondták, a jövő héten is portyára készülnek a város postáján.

    A postákon dolgozók minden szempontból tehetetlenek a rendbontókkal szemben, ezt Jana Lukácová, a Szlovák Posta szóvivője is megerősítette, aki kifejtette, hogy sajnos a bősi nem egyedülálló eset, naponta előfordul ilyen a Szlovákiában.

    Az elmúlt hetekben fokozódott a járvány elleni intézkedések feltűnést keltő megszegése és a postai alkalmazottakkal szembeni verbális agresszió 

    – hangsúlyozta a szóvivő, aki elmondta, hogy ezek a konfliktusok negatív hatással vannak a járványhelyzettől függetlenül az első vonalban dolgozó postai alkalmazottak lelkiállapotára.

    Nagyon sajnáljuk, hogy sok olyan polgár van, aki szó szerint a postán tölti ki a frusztrációját és a haragját

    – fogalmazott Jana Lukácová.

    (via Új Szó)

  • A francia kormány felgyorsítja és kiszélesíti a koronavírus elleni vakcina harmadik oltásának kampányát, a harmadik oltás igazolása a közeljövőben kötelező lesz a védettségi igazolás érvényességéhez – jelentette be a szerdai kormányülést követően Gabriel Attal kormányszóvivő. Az intézkedés részleteit csütörtökön ismerteti Olivier Véran egészségügyi miniszter.

    A kormányülésen, és azt megelőzően az egészségügyi védelmi tanács ülésén, három intézkedésről született döntés a járvány ötödik hullámának megfékezésére: a harmadik oltást a Pfizer/BioNTech vakcinájából a közeljövőben minden 18 éven felüli igényelheti (jelenleg csak a 65 éven felüliek, a veszélyeztettek és az egészségügyi dolgozók jogosultak rá), a védettségi igazolás érvényességét fokozatosan a harmadik oltáshoz kötik mindenki számára, és a maszkviselés szabályai szigorodnak: ezentúl nemcsak a zárt terekben, hanem kültéri rendezvényeken is viselni kell majd.  

    Az egészségügyi miniszter már korábban jelezte, hogy decembertől az 50 és 64 év közöttiek is kérhetik az emlékeztető oltást, és sajtóértesülések szerint feltehetően csütörtökön bejelenti, hogy fokozatosan minden 18 éven felüli jelentkezhet az emlékeztető oltásra. A BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy a kormány újranyitja a nagy oltóközpontokat, s a harmadik oltást a második után legalább öt hónappal lehet majd kérni. Az emlékeztető oltást mindenki a Pfizer/BioNTech vakcinájából kapja.

    A koronavírus elleni védettséget igazoló dokumentum érvényességét december 15-től a 65 éven felüliek számára már három védőoltáshoz kötik, és ezt a szigorítást várhatóan fokozatosan a többi korosztályra is kiterjesztik. A dokumentumot (oltási igazolást vagy 72 óránál nem régebbi negatív tesztet) a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken kötelező bemutatni, így a vendéglátóipari helyiségekben, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben. A maszkviselés zárt helyeken több mint egy éve érvényben van. A BFM úgy tudja, hogy az igazolás érvényességéhez az oltatlanoknak ezentúl 24 óránál nem régebbi tesztet kell majd bemutatni.

    (via MTI)

  • Szigorúbb járványintézkedéseket vezetnek be a karácsonyi időszakban az oltás nélküliekkel szemben, akik negatív teszttel sem használhatják a tömegközlekedési eszközöket, nem léphetnek be szállodákba, bárokba és edzőtermek öltözőibe – jelentette be az újabb korlátozásokat Mario Draghi miniszterelnök szerda este.  

    A szigorítás országosan egyelőre december 6-tól január 15-ig lesz érvényben. Lezárások helyett a római kormány azokkal szemben lép fel, akik eddig egyetlen adag oltást sem vettek fel. Becslések szerint több mint hétmillió, 12 év feletti olaszról van szó. Mario Draghi hangoztatta, hogy az olasz járványmutatók

    lassan, de fokozatosan rosszabbodnak.

    Bizonyos szolgáltatások igénybevételéhez – a korábbi gyakorlattal ellentétben – az oltást nem lehet tovább negatív teszttel kiváltani: kötelezőnek számít a legalább egy adag vakcina felvételét bizonyító védettségi igazolás, amelynek érvényessége egy évről kilenc hónapra csökkent. Kötelezővé tették az emlékeztetőoltást a rendfenntartók és az oktatásban dolgozók számára.

  • A bolgár kormány négy hónappal, jövő március végéig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett vészhelyzetet – adta hírül a kabinet.

    A közleményből kiderül, hogy a balkáni országban továbbra is érvényben maradnak az egészségügyi korlátozások a beutazók számára is, ezzel lassítva a vírus terjedését. A kormány szerint az ország régióinak 93 százalékában százezer lakosra kéthetes időszakban több mint ötszáz fertőzés esik, illetve a magas fertőzöttségi arány legfőbb oka az alacsony átoltottság.

    Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint a 6,9 milliós bolgár lakosság mindössze 29,3 százaléka kapta meg a koronavírus elleni teljes védettséghez szükséges mennyiségű védőoltást, így az átoltottság aránya a legkisebb az uniós tagállamok közül.

    Bulgáriában az elmúlt 24 órában 3233-mal nőtt a fertőzöttek száma, így már 679 983 Covid-beteget tartanak számon, illetve 151-gyel növekedett a járvány áldozatainak száma, ami már 27 658 fő. A dél-európai országban tavaly májusban hirdettek vészhelyzetet a koronavírus-járvány miatt. 

    (via MTI)

  • A román ortodox egyház feje, Dániel pátriárka szerdán tudatta a nyilvánossággal, hogy megkapta a Covid–19 elleni oltást. 

    Az Index korábban beszámolt róla, hogy Romániában az ortodox egyház nem igazán akar tudomást venni a koronavírusról, és jó ideig Dániel pátriárka minden fórumon kerülte, hogy beszéljen a járványról, ami tovább erősítette a lakosságban a vírussal és az oltásokkal kapcsolatos rémhíreket, miközben a kormány nagyon várta az effajta segítséget, azaz hogy a papság megszólítja a civileket annak érdekében, hogy éljenek az oltás lehetőségével. Ráadásul nemrégiben egy ortodox misén a papok kiküldték a templomból a beoltottakat és azokat, akik maszkot viseltek.

    Ma megtört a jég, legalábbis részben, mert a román ortodox egyház szóvivője, Vasile Bănescu megerősítette a sajtónak a vezető oltakozását, ám továbbra sem buzdít a vakcina felvételére.

    Hivatalosan közölhetem önökkel, hogy a pátriárka ma, a parlamentből kijövet azt mondta a sajtóval való rövid találkozásakor, hogy beoltatta magát

    – tudatta a szóvivő, aki hozzátette, a pátriárka ragaszkodott a titoktartáshoz, de a lényeg az, amit nyilatkozott, majd kifejtette, hogy az egyház hivatalos álláspontja változatlan: minden hívőnek ki kell kérnie a háziorvos véleményét.

    (via Krónika online)

  • Oroszország tizenegy kórházának orvosai felajánlották ismert oltásellenes politikusoknak, közéleti személyiségeknek és celebeknek, hogy személyesen keressék fel az intenzív osztályokat, ahol új koronavírusos betegeket ápolnak. Az orvosok nyílt levelét szerdán ismertette a TASZSZ hírügynökség.

    Mi most mind kissé elfoglaltak vagyunk, és önök biztosan kitalálják, hogy mivel. Ugyanakkor, mérlegelve, hogy hányan olvassák és hallgatják önöket, és hányan hallgatnak önökre, találunk időt rá, hogy átvezessük önöket kórházaink vörös zónáján, intenzív és patológiai osztályán

     – írták a szerzők, köztük kórház- és osztályvezető főorvosok. Kifejezték meggyőződésüket, hogy a látogatást követően a címzettek megváltoztatják álláspontjukat, ezáltal kevesebb ember fog meghalni.

    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pozitív lépésnek minősítette az orvosok levelét, és kifejezte reményét, hogy a címzettek közül legalább egynek megváltozik a véleménye. Úgy vélekedett, hogy oltásellenesek vannak ugyan Oroszországban, de nem túl sokan. Igaz, ennek némileg ellentmond, hogy az átoltottság mértéke meglehetősen alacsony.

    Az orosz orvosokéhoz hasonló elképzelés egyébként nemrég Magyarországon is megfogalmazódott egy Covid-túlélő részéről, aki negyven napig feküdt kórházban a betegség miatt.

    Az orosz operatív törzs szerdai adatai szerint a koronavírus-fertőzés következtében egy nap alatt 1240-en vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 267 818-ra nőtt Oroszországban.

    (via MTI)

  • Egy ismert görög színész miatt le kellett mondani egy színházi előadást Athénban, mivel a férfi megtagadta, hogy kizárólag beoltottak előtt lépjen fel. 

    Görögországban napról napra nő a koronavírus-fertőzöttek száma, emiatt hétfőn újabb korlátozások léptek érvénybe az országban, elsősorban az oltatlanokkal szemben. 

    Arisz Szervetalisz erre reagálva Instagram-posztban jelentette be, hogy nem játszik többé a Rinocérosz című előadásban – amelynek ő a főszereplőjét –, ha csak beoltottak tekinthetik meg.

    Nem tudom támogatni azt a szegregációt, amelyet az új intézkedések hoznak magukkal. Mi egyének közössége vagyunk, nem pedig egy csorda, amit fel lehet osztani az oltottak és oltatlanok közt 

    – írta. Bejelentésére reagálva a színház közölte, hogy „határozatlan ideig elhalasztja az összes előadást.

    A színész lépése egyesek részéről kritikát, mások részéről viszont elismerést váltott ki Görögországban. Szpírosz Bibilasz, a görög színészek szakszervezetének vezetője azt mondta, hogy megdöbbentette színész társa döntése, amelyet elfogadhatatlannak tart, mivel ezzel a darabban szereplő kollégáit hozza nehéz helyzetbe.

    Az esetre már Adonisz Georgiadisz fejlesztésekért és befektetésért felelős miniszter is reagált Twitteren, aki ugyancsak megkérdőjelezte, hogy Arisz Szervetalisz jogosan teszi-e munkanélkülivé a színdarabban szereplő kollégát azért, mert nem úgy történnek a dolgok, ahogy ő szeretné. Szervetalisz azzal védekezett, hogy már júliusban közölte a színházzal, mit fog tenni, ha életbe lép egy ilyen intézkedés, tehát lett volna idejük találni valakit helyette. 

    (via Reuters)

  • Tatyjana Golikova orosz miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy szerdán engedélyezték az orosz hatóságok a Szputnyik-vakcina egy új változatát, a Szputnyik M-et. 

    A vakcinát egyelőre még Oroszországban is tesztelik, ha sikeresnek bizonyul, akkor a 12 és 17 év közöttiek oltására fogják használni. Az oltási kampányt december végén tervezik kezdeni – mondta Golikova.

    Mindeközben Kirill Dmitrijev, a vakcina fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) vezérigazgatója közölte, hogy jövőre megkezdődhet az orron át adható orosz vakcina exportálása. Ezt a hatóanyagot egyelőre még szintén tesztelik, de a hírek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök már kapott ebből az orrspray-ből a harmadik oltása után.

    (via Yahoo News)

  • Kirúgták az amerikaiak leghosszabb ideje futó sorozatából, a General Hospital nevű szappanoperából Steve Burton színészt amiatt, mert nem volt hajlandó beoltatni magát koronavírus ellen. 

    Burton harminc éve, 1991 óta játszott az 1963-ban induló sorozatban. A színész kedd este személyesen is megerősítette távozásának hírét.

    Sajnos a General Hospitaltól távoznom kellett a kötelező oltás miatt. Hivatkoztam ugyan egészségügyi és vallási okokra, amelyek miatt nem szeretném beadatni, de mindkettőt elutasították. Ez nagyon szomorú

    – mondta, hozzátéve: bízik abban, hogy idővel felfüggesztik a kötelező oltásról szóló rendelkezést, és akkor legalább annyi időre visszatérhet, hogy lezárja karaktere történetét valahogyan. 

    Korábban a General Hospital másik sztárját, Ingo Rademachert is amiatt menesztették, mert nem volt hajlandó beoltatni magát. A hollywoodi filmiparban egyre több helyen vezetik be a kötelező oltást, amiből persze komoly viták vannak.

    (via Sky News)

  • Szlovákiában olyan sok a súlyos beteg a koronavírus-járvány miatt, hogy nem jut mindenkinek lélegeztetőgép, aki arra szorulna, ezért az orvosoknak sokszor dönteniük kell arról, kinek adnak esélyt az életben maradásra. Több szempontot is figyelembe vesznek, ám nem tartozik ezek közé az illető kora.

    Az Index beszámolt róla, hogy a szlovák miniszterelnök, Eduard Heger arról adott hírt, hogy az egészségügyi intézmények az összeomlás szélén állnak, mert az összes lélegeztetőgép foglalt, illetve a dolgozók kimerültek, és a kormány azonnali beavatkozását, azaz a lockdown, vagyis teljes lezárás bevezetését kérik.

    Az egészségügyi rendszer jelenlegi állapotában az orvosok az úgynevezett triázsrendszert alkalmazzák a kórházakban, amelyet az egészségügyi miniszter, Vladimír Lengvarský adott ki. Ehhez a szükségállapot kihirdetése szükséges, ami hivatalosan nincs bevezetve, ám a kórházakban már kénytelenek e szerint működni a Covid-osztályokon. 

    A triázs szerint több szempontot kell az orvosoknak figyelembe venniük, amikor lélegeztetőgép odaítéléséről döntenek. A kor nem meghatározó, elsősorban a beteg állapotát és egyéb betegségeit veszik figyelembe. Például azt, hogy az elmúlt három évben volt-e szívrohama vagy súlyos-e a demenciája, illetve krónikus tüdőbetegségben szenved-e, mert ilyenkor csekély az esélye arra, hogy felgyógyul, így előfordulhat, hogy nem kerül lélegeztetőgépre. Ám számít a beteg munkaköre is, például a rendőrök, a tűzoltók és az egészségügyi dolgozók, illetve az önkéntesek sok esetben előnyt élveznek. 

    (via Új Szó

  • Az elmúlt 24 órában 2631 fertőzöttek szűrtek ki, több mint 16 ezer elvégzett tesztből Szerbiában, míg tegnap 3033 volt az újonnan regisztrált betegek száma, ami ismét javuló tendenciát mutat a Magyarországgal szomszédos országban.

    A legfrissebb adatok szerint 50 személy hunyt el, ezzel 11 385 főre emelkedett a halottak száma, kórházban jelenleg 5116 beteget kezelnek, közülük 205-t kellett lélegeztetőgépre tenni. 

    Továbbra is igaz az, hogy több embert engednek haza egy nap alatt az egészségügyi intézetekből Szabadkán, mint ahányat fel kellett venni. Az elmúlt napban a vajdasági városban 51 vizsgálatot végeztek el, 9 személy szorult kórházi ellátásra, miközben otthoni lábadozásra kiengedtek 13 embert. A Szabadkai Közkórház Covid-részlegein 103 beteget kezelnek jelenleg, 8-an mesterséges lélegeztetésre szorulnak. 

    (via Pannon RTV

  • Romániában lelassult az utóbbi napokban az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések egy hónapja tartó csökkenése, a szerdai esetszám pedig már meghaladta a heti mozgóátlagot.

    A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában 2796 új esetet diagnosztizáltak, valamivel többet, mint egy nappal korábban. Egy hónapja most először haladta meg a napi esetszám az előző heti átlagot.

    Az utóbbi 24 órában 195 koronavírusos beteg vesztette életét. Az áldozatok száma 15 százalékkal kisebb az utóbbi hét, illetve több mint 20 százalékkal kisebb az utóbbi két hét átlagánál.

    A kórházakra nehezedő nyomás tovább enyhült: az utóbbi két hónapban szerdán először csökkent tízezer alá a romániai kórházakban ápolt koronavírusos betegek száma. Közülük 1380 beteg állapota súlyos, országos szinten pedig valamivel több mint 50 szabad ágy áll rendelkezésre a Covid-kórházak intenzív terápiás részlegein.

    Továbbra is csökkenő tendenciát mutat az oltási hajlandóság: a járvány negyedik hullámának romániai tetőzésekor és a zöld igazolvány használatának bevezetésekor elért 95 ezres átlaghoz képest jelenleg átlagosan napi húszezerrel emelkedik a beoltottak száma.

    A 19,3 milliós Romániában eddig 7 millió 650 ezer ember, a beoltható – 12 év feletti – lakosság 45 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást.

    (via MTI)

  • Orron keresztül kapta meg új védőoltását Vlagyimir Putyin orosz elnök – derül ki a Kreml-közeli Russia Today beszámolójából.

    Korábban az Index is beszámolt arról, hogy Putyin Szputnyik Light oltóanyagot kapott harmadik adagként. Most kiderült, hogy egy új, nazális oltóanyagot kapott az orosz elnök. Az terv szerint a tesztfázis alatt lévő új vakcina segíthet megvédeni a vírustól a felső légutakat.

    Kapcsolódó

    Orron keresztül kapta meg harmadik oltását Putyin

    A készítmény még tesztfázis alatt van.

  • A cseh hatóságok 25 864 új fertőzöttet jelentettek szerdán, amire a járvány kezdete óta nem volt példa.

    A kicsivel több, mint 10 milliós országban – ahol jelenleg már a koronavírus ötödik hulláma tombol – 5652 embert ápolnak kórházban, közülük 799 szorul intenzív kezelésre, amire nem volt példa áprilisi negyedik hullám óta.  A leginkább Morvaországban és Sziléziában terjed a vírus. 

    (via Radio Prague International)

  • A holland kormány pénteken újabb szigorításokat vezethet be – írja a Guardian. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az egészségügyi ellátórendszer, köztük a kórházak súlyosan le vannak terhelve.

    A fertőzések mértéke jóval nagyobb, mint bármikor

    – fejtette ki Hugo de Jonge egészségügyi miniszter a parlamentnek írt levelében.
    A lépés nem meglepő annak tükrében, hogy szerdán 23 700 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A worldometers adatai alapján a több mint 17 milliós országban a járvány kitörése óta meghalt 19 048 ember, és 2 488 244 fő kapta el a fertőzést.

    (via worldometersGuardian)

  • Az ukrán fővárosban utcákat zártak le, korlátozták a járműforgalmat és megerősítették a kormánynegyed rendőri védelmét a szerdán délelőtt kezdődött tömegdemonstráció miatt − írja a Kárpáthír.

    Kijev több pontján már kora reggel kezdtek el gyülekezni a vakcina ellen demonstrálók. A metróállomásokat és a belváros tereit megszálló tüntetők plakátjaikon a koronavírus elleni kötelező védőoltások beszüntetését és azt követelik, hogy a kormány ne nézze „kísérleti állatoknak” a gyermekeket.

    A rendőrségi információ szerint a demonstráció miatt az esti órákig lesznek ma korlátozások az ukrán fővárosban.

  • Egy bécsi tanulmány szerint minden igazoltan koronavírusos gyerekre és fiatalra jut egy további, a tudtán kívül fertőzött vagy a fertőzésen már átesett 6–20 éves. Vagyis az osztrák fővárosban körülbelül kétszer annyi gyerek esett már át koronavírus-fertőzésen, mint eddig gondolták – derül ki Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleményéből. 

    A Penzingi Klinika Tüdőosztályának munkatársa, Marie-Kathrin Breyer és a Ludwig Boltzmann-Institut Tüdőrészlegének helyettes vezetője és csapata a Bécsi Lead-Covid-19 tanulmányban azt vizsgálta, milyen magas azoknak a 6 és 20 év közötti gyerekeknek és fiataloknak az aránya, akik már megfertőződtek a koronavírussal.

    Ebben a korcsoportban az elsősorban az iskolákban alkalmazott antigén- és PCR-tesztekkel a gyerekek és fiatalok 10 százalékánál állapítottak meg fertőzöttséget. A tanulmányhoz olyan gyerekeket és fiatalokat is vizsgáltak, akik igazoltan még nem estek át a fertőzésen.

    Kiderült, hogy közöttük éppen olyan magas a koronavírus-fertőzésen átesettek aránya, mint a tesztelteknél. Vagyis a korcsoport tagjainak 10 százaléka úgy esett át a fertőzésen, hogy mit sem tudott róla. 

    Gyerekek PID NagelRohrmoser
    Fotó: Nagel Rohrmoser / Bécs Város Külképviseleti Irodája

    A tanulmányhoz 2021 októberi adatokat használtak fel, melyekből azt állapították meg, hogy a 6-12 évesek körében 8,8 százalék az aránya azoknak, akik tudtukon kívül estek át a fertőzésen, míg a tesztelteknél ez 9,3 százalék.

    Hasonlóan alakultak az arányok az oltatlan 12-20 évesek körében, ahol a teszteléseknél 12,4 százalék volt a fertőzöttek aránya, addig további 13,7 százalékuk úgy esett át a fertőzésen, hogy nem tudott róla. Ez azt jelenti, hogy minden második fertőzött felderítetlen maradt. 

  • A héten újabb, majdnem 240 ezer adag Pfizer–BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra. A két vállalat által fejlesztett oltóanyagból így már mintegy 11 millió érkezett az országba – közölte a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. A mostani volt a 49. szállítmány.

    A cég az első negyedévben több mint másfél millió adag, a második negyedévben több mint 4,6 millió adag, a harmadik negyedévben pedig 3,2 millió adag vakcinát szállított Magyarországra.

    Az év elején kiemelt figyelmet fordítottak gyártási kapacitásaik megerősítésére és kibővítésére, hogy idén akár hárommilliárd adag Covid–19 elleni vakcinát gyárthassanak – számolt be az MTI.

  • Az elmúlt napon 14 325 új koronavírusos esetet regisztráltak Ukrajnában, ezzel 3 367 461-re emelkedett a fertőzöttek száma a járvány kezdete óta − derül ki a nemzetbiztonsági és védelmi tanács adataiból.

    A járvánnyal összefüggésben 595-tel 82 913-ra emelkedett az áldozatok száma. A betegségből eddig 2 825 641-en gyógyultak fel. Jelenleg az aktív fertőzöttek száma 458 907.

  • Fokozatosan nyitja meg a koronavírus-járvány miatt lezárt határait Új-Zéland. A wellingtoni kormány döntésének értelmében januártól a külföldről hazatelepülő állampolgárok, míg áprilistól a turisták léphetnek be újra az országba – adta hírül az MTI.

    A járvány kezdetekor Új-Zéland kitiltotta határáról a turistákat, a hazatérő új-zélandiakat pedig két hét karanténra kötelezte egy szállón. Olykor viszont előfordult, hogy a hotelben már nem volt szabad hely, ezért a külföldről visszatérő állampolgárok között többeknek hónapokat kellett várnia a hazatérésre.

  • Ukrajna meghosszabbította az amerikai Pfizer gyógyszergyártó vállalattal kötött szerződését, így 2022–2023 között a vállalat évi 25 millió adag vakcinát szállít Ukrajnába – közölte Viktor Ljasko egészségügyi miniszter.

    A Kárpáthír szerint a Pfizer kiegészítő oltásokra is használható, amennyiben a Nemzeti Immunizációs Testület ezt tanácsolja.

    Mindenki megérdemli a koronavírus elleni védettséget. Oltassák be magukat minél előbb!

    – szólította fel az ukrán lakosokat Viktor Ljasko.

  • Izrael megkezdte az ötévesnél idősebb gyerekek beoltását a koronavírus ellen – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

    Izrael kedden hivatalosan is elindította az 5 és 11 év közötti gyermekek korosztályának koronavírus elleni oltási kampányát, második országként az Egyesült Államok után. Eddig csak a szülők 2,35 százaléka regisztrálta gyermekét oltásra annak ellenére, hogy az egészségbiztosító pénztárak mindenki számára díjmentesen biztosítják a vakcinát.

    Tudjuk, hogy az ebbe a korcsoportba tartozó gyermekek szüleinek kevesebb mint fele mondta, hogy már az oltakozás kezdeti szakaszában beadatják gyermekeiknek a vakcinát

    – nyilatkozta a lapnak Angela Eroni, a Makkabi nevű egészségbiztosító pénztár egyik körzetének vezetője.

    Izraelben tavaly december vége óta 6 267 456 embert, tizenkét évesnél idősebbeket oltottak már be legalább egyszer a Pfizer–BioNTech vakcinájával, ez az ország lakosságának 67,4 százaléka.

    Augusztusban a védettség növelésére, a delta-hullám megfékezésére újabb, harmadik oltási kampányt indítottak azok számára, akik legalább öt hónappal korábban megkapták már a második oltást. A kampány nyomán eddig 4 052 354-en vették fel a harmadik adag vakcinát, ami a lakosság 43,58 százalékát jelenti.

    Jelenleg Izraelben 5904 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, és 172-en vannak közülük kórházban. A SARS-CoV-2 koronavírus okozta Covid–19 nevű betegségben tavaly február óta 8177-en, az utóbbi hét napban 15-en haltak meg Izraelben – számolt be az MTI.

  • A szlovák kormány ma dönt a kijárási korlátozások ismételt bevezetéséről. A veszélyhelyzetet a kormány november 25-től vezetné be 21 napra Szlovákia azon területein, amelyeket a Covid-automata fekete fokozatba sorolt − írja a Ma7.

    A korlátozás hatálya alól több kivétel is lehet, például ha valaki munkába vagy orvoshoz megy. Temetésen, esküvőn és keresztelőn is részt lehet venni. El lehet hagyni a lakást akkor is, ha valamelyik ismerősünket vagy rokonunkat gondozzuk.

  • Negyvenöt egészségügyi intézményt és 135 oltópontot azonosítottak a hatóságok Romániában, amik alkalmasak lehetnek az 5 és 11 év közötti gyerekek immunizálására − írja a Krónika.

    Valeriu Gheorghiţă, a lakosság beoltását koordináló országos testület (CNCAV) vezetője elmondta, az Európai Gyógyszerügynökség várhatóan november 25-én tesz javaslatot az 5–11 évesek immunizálásának jóváhagyására, és 26-án megtörténik a tényleges jóváhagyás.

  • A világon 258 792 542 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 166 102 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint – számolt be az MTI. Egy nappal korábban 258 268 775 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 159 194 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS–CoV–2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 47 980 780 ember eddig a napig, a halálos áldozatok száma 773 770.
    • Indiában 34 534 116 fertőzöttet és 466 557 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 22 030 182 fertőzöttről és 613 066 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 9 985 879 a fertőzöttek száma, és 144 579-en haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 9 238 330-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 261 526-ra emelkedett.
    • Törökországban 8 626 550 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 75 443.
    • Franciaországban 7 553 513 fertőzöttet és 119 605 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 5 516 623 fertőzöttet és 99 773 elhunytat tartanak nyilván.
    • Argentínában 5 317 633 a fertőzöttek és 116 415 az áldozatok száma.
    • Spanyolországban 5 103 315 fertőzöttet és 87 866 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 492 135 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 133 330.
    • Ukrajnában 3 515 641 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 87 371 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.
    • Lengyelországban 3 377 698 fertőzöttet és 81 228 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Alexandru Rafila leendő román egészségügyi miniszter szerint Romániában még sokáig megmarad a koronavírus, mivel az indiai eredetű delta-variáns jóval fertőzőképesebb, így a közösségi immunitáshoz már 90 százalékos átoltottság kellene az első variánsnál elért 70 százalék helyett – írja a Főtér.

    A politikus szerint Romániában előbb vagy utóbb sikerül elérni a közösségi immunitást, vagy az oltások révén, vagy attól, hogy az oltatlanok megfertőződnek, és így védettséget szereznek.

    Rafila azt is megjegyezte: számítani kell a járvány ötödik hullámára, mivel a vírussal szemben fogékonyak száma továbbra is magas, egyrészt a sok oltatlan miatt, másrészt azért, mert csökken a védettség mértéke az év elején oltottak körében.

    A politikus szerint éppen emiatt szükséges a harmadik oltás beadása is, mivel az oltások jelentik a legrövidebb utat a normalitás irányába – szögezte le.

  • Zuzana Čaputová szlovák államfő országos kijárási tilalom haladéktalan bevezetését sürgette kedden, miután a kórházak az egészségügyi ellátórendszer összeomlására figyelmeztettek a koronavírussal fertőzöttek magas száma miatt – számolt be az MTI. Az államfő a szlovák törvények értelmében hivatalosan nem utasíthatja a kormányt intézkedésekre, de szokatlanul közvetlen hangnemben nyilatkozott egy pozsonyi kórházban tett látogatás után:

    Jelenleg mi vagyunk a legrosszabb helyzetben lévő ország a világon, ami az új fertőzöttek lakosságarányos számát illeti. A kórházak teljesítőképességük határán állnak, és kénytelenek az ellátást korlátozni, a kimerült egészségügyi személyzet segítséget kér.

    Ideje végre hallgatni a szakértőkre – tette hozzá Čaputová, aki a közvélemény-kutatások szerint a legnépszerűbb politikus hazájában.

    A kormányzó pártok képviselői a sajtónak már jelezték, hogy szerdán szigorítanak a járványügyi korlátozásokon, konkrét intézkedéseket azonban egyelőre nem említettek. A négypárti szlovák kormánykoalícióban eddig sokszor belső viták nehezítették új intézkedések kidolgozását és életbe léptetését.

    Čaputová több mint egy hete írta alá azokat a törvénymódosításokat, amelyek értelmében a munkavállalóknak hetente kétszer munkakezdés előtt igazolniuk kell, hogy beoltották őket a koronavírus ellen, átestek a betegségen, illetve negatív vírustesztet kell felmutatniuk a legfertőzöttebb térségekben. Ugyanez vonatkozik az éttermi és más szolgáltatások igénybevételére is. Az új jogszabályoknak elvileg hétfőn kellett volna hatályba lépniük, de az ország egészségügyi hatóságai hiányosnak tartották a szabályozás gyakorlati alkalmazásának előkészítését.

    A szlovákiai ellenzék is megosztottnak mutatkozik. Peter Pellegrini volt miniszterelnök, az Irányból kivált Hang (Hlas–SD) vezetője felszólította Čaputovát, hogy gyakoroljon nagyobb nyomást a kormányra, ám a pozsonyi parlament két legnagyobb ellenzéki pártja, a Robert Fico vezette Irány (Smer–SD) és a Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) elutasítja a beoltatlanok számára a vendéglátóiparban már korábban bevezetett korlátozásokat.

    Az 5,4 millió lakosú Szlovákiában a lakosság mindössze 46,8 százaléka kapott oltást. Ez az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint a harmadik legalacsonyabb átoltottsági arány az Európai Unióban.

  • Ma is jelentkezik az Index napi hírösszefoglalója, melyben beszámolunk a koronavírus-világjárvány történéseiről, és ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.