16:00, December 05.
Japán 1
Horvátország 2
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 4
Koreai Köztársaság 1

Az ügyészség szerint nem sértett uniós jogot Polt Péter

2021.11.24. 14:07

Mint azt megírtuk, az Európai Unió Bírósága (EUB) szerint a Kúria és Polt Péter legfőbb ügyész megsértette az uniós jogot, amikor fegyelmi eljárást indítottak Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírója ellen, miután egy előzetes döntéshozatali eljárás keretében szakmai kérdésekkel fordult az EUB-hez még 2019-ben.

A bíró arról kérte ki az EUB véleményét, hogy vajon csorbát szenvedett-e annak a svéd gyanúsítottnak a védekezéshez való joga, akinek a magyar hatóságok nem biztosítottak tolmácsot. Csakhogy Vasvári Csaba az ügy apropóján más kérdéseket is feltett a Luxemburgban székelő testületnek.

Az ügyre reagálva a Legfőbb Ügyészség az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában közölte:

Előzetes döntéshozatali eljárás csak olyan kérdésben kezdeményezhető, amelynek az adott ügy eldöntésének szempontjából jelentősége van. Az uniós bíróság ítélete – a magyar legfőbb ügyész jogorvoslati indítványával egyetértésben, a fentiekben említett döntésekre is figyelemmel – befogadhatatlannak ítélte a felfüggesztő végzésben megjelölt három ok közül a bírói függetlenséggel és javadalmazással kapcsolatban feltett kérdéseket.

A Legfőbb Ügyész jogorvoslati kezdeményezése tehát nem az előzetes döntéshozatali eljárás, hanem a magyar büntetőeljárás törvénysértő felfüggesztése ellen irányult.

Vasvári Csaba azt a kérdést is feltette az EUB-nek, hogy  összeegyeztethető-e a bírói függetlenség követelményével, ha a bírók előmenetelére és munkakörülményeire jelentős befolyással rendelkező bírósági elnököket önkényesen nevezheti ki egy, az Országgyűlés által választott és csak az Országgyűlés által számonkérhető személy.

Polt Péter legfőbb ügyész megtámadta Vasvári Csaba beadványát a Kúrián, a bíróság pedig a legfőbb ügyésznek adott igazat, kimondva: „az ügy eldöntése szempontjából nem releváns, az ügy kimenetelét nem érintő kérdéseket tett fel”.

Az Európai Bíróság azonban a Kúria gyakorlatát ítélte törvénysértőnek. Megállapították, hogy az uniós rendelkezésekkel ellentétes, ha egy nemzeti legfelsőbb bíróság egy alacsonyabb fokú bíróságnak az uniós bíróság felé előterjesztett kérelmét azon az alapon törvénysértőnek minősíti, hogy az előterjesztett kérdések nem relevánsak és szükségesek az alapjogvita eldöntése szempontjából.

Az ítélet a Vasvári Csaba által feltett eredeti kérdésekre nem terjedt ki.

A Kúria a honlapján úgy reagált, hogy tanulmányozza az EUB ítéletét.  • Hírek
  • Hírek