16:00, December 05.
Japán 1
Horvátország 2
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 4
Koreai Köztársaság 1

Különleges határvédelmi művelet indult Ukrajnában

2021.11.24. 13:42

Különleges határvédelmi művelet kezdődött Ukrajnában a belarusz határnál, melynek célja a határszakasz biztonságának és védelmének növelése a térségbeli migrációs válság miatt, valamint az illegális tevékenységek elleni küzdelem fokozása − jelentette be Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat szóvivője.

Az MTI beszámolója szerint a műveletet a határőrség koordinálja, részt vesz benne a Nemzeti Gárda, az országos rendőrség, az ukrán fegyveres erők tagjai, illetve egyéb tartalékos állományok is.

Az ukrán–belarusz határon most is fennáll a migrációs válság tovább terjedésének, az illegális bevándorlók Ukrajnába történő átirányításának veszélye, ezért a rendvédelmi szervek közösen intézkednek a határvédelem megerősítéséről a térségben 

− mondta a határőrszolgálat szóvivője.

Ukrajna a múlt héten megerősítette fehéroroszországi határszakaszát, 8500 katonát, határőrt és rendőrt, valamint 15 helikoptert, két repülőgépet és 44 drónt vezényeltek a területre.

A határ azokon a pontokon kapott megerősítést, ahol menekültek csoportjainak betörésére lehet számítani. Ezenfelül a határ közelében, az autópályákon ellenőrzőpontokat állítanak föl, az alsóbb rendű utakon pedig járőrözni fognak, ellenőrzik az autóbusz- és vasútállomásokat is. A határközeli településeken egyéb megelőző intézkedéseket vezetnek be − tette hozzá Andrij Demcsenko.

Denisz Monasztirszkij belügyminiszter múlt pénteken a kijevi parlament ülésén megerősítette: az ukrán rendvédelmi szervek engedélyt kaptak arra, hogy fegyvert használjanak a Fehéroroszországból esetlegesen betörő migránsok ellen, ha veszélyt jelentenek a határőrökre.

A Belarusszal szomszédos uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. A válság november 8-án éleződött ki, amikor a fehérorosz biztonsági erők több száz migránsnak „mutatták meg az utat” a lengyel határhoz. Varsói közlés szerint jelenleg is több ezer migráns tartózkodik az ország határának belarusz oldalán. Az elmúlt napokban több sikertelen tömeges áttörési kísérlet történt ott.  • Hírek
  • Hírek