16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Új elnöke van az Interpolnak

2021.11.25. 14:53
Az Interpol nemzetközi rendőri szervezet csütörtökön az Egyesült Arab Emírségek egyik tisztségviselőjét választotta meg elnökének az Isztambulban tartott éves közgyűlésén.

Ahmed Nászer al-Raiszi vezérőrnagyot, az Egyesült Arab Emírségek belügyminisztériumának főfelügyelőjét a szavazatok 68.9 százalékát szerezte meg, a megbízatása négy évre szól, ezzel párhuzamosan hazájában változatlanul megtartja a beosztását.

Az elnökválasztást nagy figyelem kísérte, mert a testület eddigi első kínai vezetője, Meng Hung-vej 2018-ban, négyéves mandátuma közepén eltűnt, amikor visszautazott Kínába. Később kiderült, hogy vesztegetés és más állítólagos bűncselekmények vádjával őrizetbe vették.

 Peking nem kommentálta az ügyet, s az elmúlt két évben a dél-koreai Kim Jong Yan, az Interpol addigi alelnöke vezette az ügynökséget.

Az AFP francia hírügynökség emlékeztetett rá, hogy a frissen megválasztott vezető összefüggésbe hozták politikai foglyok kínzásával a hazájában, így a kinevezése felháborodást keltett  kormányzati szervezetek és európai választott képviselők körében. Az áldozatok között említik Ahmed Manszúr emírségekbeli ellenzékit és Michael Hedges brit akadémikust, akit 2018-ban kémkedéssel vádoltak és életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek. 

Raiszi jelölésével és az Interpol választási folyamatával kapcsolatos kérdésekre válaszolva Jürgen Stock, az Interpol főtitkára azt hangoztatta, hogy a szervezet nem avatkozik be a politikába.

Nekünk távol kell ettől maradnunk

– mondta Jürgen Stock.

Az Egyesült Arab Emírségek minisztériumi szóvivője közölte, hogy a Raiszi ellen felhozott vádakkal benyújtott minden jogi panasz alaptalan és elutasították.

(via MTI)   • Tippek
  • Hírek