16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Rettenetes szemétszörny mérgezi a helyieket Bosznia-Hercegovinában

2021.11.27. 18:26

Daganatos megbetegedésekkel, mérgekkel, magzati rendellenességekkel jelent egyet a közelben élők szemében egy Bosznia-Hercegovinában található, horribilis méretű szeméttelep a Euronews riportja szerint.

A Mostar közelében lévő, Uborak néven ismertté vált hulladéklerakó rég megtelt, a hírcsatorna szerint már régóta be kellett volna zárni, ennek ellenére a nagyvárosból érkező hulladékszállító teherautók azóta is hordják a helyszínre az irdatlan szeméthalmokat.

A szeméttelep eredetileg a hatvanas években indult a hadsereg által használt nem hivatalos hulladéklerakóként, ezt követően adták át Mostar városának. A Euronews által kérdezett helybéli a környéken elhullott birkákról számolt be, amelyeket a város szennyvízrendszeréből származó, mérgező orvosi hulladék és PCB-vel szennyezett iszap mellett helyeztek el.

Egy másik helyi ezt követően a közeli temetőbe kalauzolta a riportert, majd egy ismerősének sírjához vitte, aki rákban hunyt el.

Ugyanabban az utcában laktunk, gyakran iszogattunk, átjártunk egymáshoz vacsorázni. Vahid rákos lett, abba is halt bele. Ahogyan a bátyja és az apja is. Ahogyan sok más szomszéd is. Ezen a településen 140 háztartás van. Az elmúlt tíz évben 14 szomszédomat temették el

– számolt be. Az egyik férfi a helyszínen mintát is vett a „halál szemétlerakójaként” emlegetett telepről szivárgó fekete vízből, amelyben óriási réz-, ólom- és cinkszennyezést, valamint arzént mértek. Ez utóbbi százszor volt magasabb a megengedettnél.

Mostar városvezetése a saját kinevezettjeit helyezte az öt hulladékgazdálkodási vállalat élére, ezeket a helyiek csak hulladékmaffiának nevezik. Amna Popova ökológus – aki jelöltette magát a városi tanácsba, de szerinte választási csalás miatt veszített hajszál híján – a Euronewsnak nyilatkozva a vezetést okolta a kialakult helyzetért, szerinte a két fő párt a választási kampányát a hulladékgazdálkodással kapcsolatos álhírveréssel finanszírozta.

A kormánypártok a szemétgazdálkodási vállalatokat használják kasszaként. Ha alapos pénzügyi ellenőrzésnek vetnék alá őket, valaki egészen biztosan börtönben végezné

 – tette hozzá. A polgármester nem nyilatkozott a hírcsatornának.

(via Euronews)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.