Repülőgépet is bevet a migráció ellen az uniós határvédelmi szerv

2021.11.29. 06:10

Az Európai Unió határrendészeti ügynöksége, a Frontex december 1-től egy repülőgéppel segíti az illegális bevándorlókat Nagy-Britannia felé irányító embercsempészek elleni küzdelmet a La Manche csatorna európai partjainál – jelentette be vasárnap este Gérald Darmanin francia belügyminiszter.

Darmanin német, holland és belga kollégáival, valamint az Európai Bizottság, az Europol és a Frontex képviselőivel egyeztetett arról, hogy miként tudnák összehangolni a migráció elleni fellépést. „A repülőgép éjjel-nappal fogja támogatni a francia, a holland és a belga rendőrök munkáját” – mondta a francia tárcavezető.

A belügyminiszter leszögezte azt is, hogy az európai partnerekkel történt egyeztetés „nem angolellenes, hanem Európa-párti volt”. Mindez azért is érdekes, mert a brit felet Párizs korábban kizárta erről a találkozóról. Erre azután került sor, hogy Boris Johnson a Twitteren közzétette egy levelét, amelyben azt javasolta, hogy a két ország mielőbb kössön megállapodást a La Manche csatornán átkelő bevándorlók visszafogadásáról.

„Folytatni kell a munkát brit barátainkkal, és egy pár dolgot tisztáznunk kell velük: először is közösen segíteniük kell az embercsempészek elleni küzdelemben, mert nem kapunk meg minden információt. A válaszok, amelyeket küldenek, nem adnak mindig válaszokat a francia rendőrök kérdéseire” – vázolta a francia álláspontot Gérald Darmanin. A találkozóról kiadott nyilatkozat szerint Németország, Belgium, Hollandia és Franciaország megállapodott abban, hogy megerősíti az embercsempészek elleni fellépés összehangolását, ugyanakkor „javítja az együttműködést az Egyesült Királysággal”.

A belügyminiszter szerint az illegális bevándorlók megfékezéséhez „az angol vonzerő ellen is küzdeni kell”. Példaként említette azt a tény, hogy „az angol munkaerőpiacon személyi papírok nélkül is lehet munkát vállalni”, valamint azt, hogy „nincs legális út az angliai menedékkérelem benyújtására” a La Manche csatorna európai oldalán.

A tanácskozást négy nappal azután tartották, hogy legalább 27 ember, köztük hét nő és három gyermek fulladt a tengerbe, miközben gumicsónakokkal próbáltak átjutni a Doveri-szoroson Franciaországból Angliába.

Az illegálisan érkező bevándorlók gumicsónakokon próbálnak átkelni a La Manche csatornán 2018 óta, amikor a calais-i kikötő és az alagútba vezető infrastruktúra védelmét megerősítette Franciaország. Korábban elsősorban gépkocsikban és teherautókban elbújva jutottak át a brit oldalra.

(via MTI)