Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

A meglévő vakcinák nem elég hatékonyak az omikronnal szemben – véli a Moderna vezére

GettyImages-1236888459
2021.11.30. 13:01
A bejelentésre megmozdultak a piacok.

Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója szerint a jelenleg használatban lévő koronavírus elleni oltóanyagok nem nyújtanak megfelelő védelmet, jóval kevésbé lesznek hatékonyak az új variánssal, az omikronnal szemben.

Olyan nincs, hogy a vakcinák hatékonysága ugyanakkora lenne, mint a delta-variánssal szemben. Biztosan jelentősen visszaesik a hatékonyság, ám azt még nem tudni, pontosan mennyire, ehhez további adatokra van szükség. De a tudósok, akikkel beszéltem, mind úgy vélik, hogy ez nem lesz jó

– mondja Stéphane Bancel, hozzátéve, hogy hónapokba telhet, míg a gyógyszergyártók nagymértékben le tudják gyártani az új oltóanyagot, amely az új variánssal szemben nyújt védelmet.

A Moderna vezérigazgatója szerint a tudósok aggódnak, mivel az omikronban az eddiginél jóval több, 50 mutáció van, és a legfőbb szakértők úgy kalkuláltak, hogy egy-két évig még biztosan nem jelenik meg ennyire mutált változat.

A bejelentést követően a részvények és a nyersolaj árfolyama is jelentősen csökkent kedden, és minden jelentős európai és ázsiai tőzsde 1 százalék feletti mínuszban volt.

(Financial Times)

(Borítókép:  Moritz Frankenberg / picture alliance / Getty Images)

   • Vennék
  • Hírek