Szigorított a beutazási szabályokon a londoni kormány mától

2021.11.30. 07:06

Akik Angliába utaznak, azoknak ismét PCR típusú koronavírus-szűrésnek kell alávetniük magukat megérkezésük után. A negatív teszteredmény megállapításáig a beutazóknak tartózkodási helyükön, elkülönítésben kell maradniuk. A brit kormány a koronavírus újonnan azonosított omikron változatának megjelenése miatt hozta meg ezt a döntést. A PCR-tesztet legkésőbb az angliai érkezés utáni második nap végéig kell elvégezniük a beutazóknak. Az érkezés napja a szabályozás értelmében a nulladik napnak számít. A teljes védettségű beutazók számára október végén szűnt meg az angliai érkezés után elvégzendő PCR-koronavírusteszt, írta az MTI.

A PCR-tesztet a beutazóknak a brit kormány által jóváhagyott egészségügyi magánszolgáltatóktól kell megrendelniük.

A teszteket a https://www.find-travel-test-rovider.service.gov.uk/vaccination-status brit kormányzati honlapon feltüntetett szolgáltatóktól lehet megrendelni. A megrendelést igazoló referenciaszámot fel kell tüntetni a beutazás előtt kötelezően kitöltendő utasazonosító űrlapon (passenger locator form). Az angliai érkezés utáni második nap végéig elvégzendő PCR-tesztet azoknak az utasoknak is meg kell rendelniük és ki kell fizetniük, akik két napnál kevesebb időt töltenek Angliában.

Ugyancsak keddtől a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben mindenkinek maszkot kell viselnie.

A rendelkezés a vendéglátóhelyekre nem terjed ki. A brit kormány kéri emellett, hogy azok is vonuljanak elkülönítésbe, akiknek közvetlen környezetében valakinél az omikron koronavírus-változat jelenlétét mutatják ki. Ez a teljesen védetteket is érinti. Boris Johnson kormányfő hangsúlyozta, hogy elővigyázatossági és átmeneti intézkedésekről van szó, amelyeket három hét múlva, amikor az új vírusváltozatról már sokkal többet lehet tudni, felülvizsgálnak.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető és hatáserősítő dózisát a 12 évnél idősebb brit lakosság csaknem 31 százalékának, csaknem 18 millió embernek, már beadták. Az első dózist 88 százalék, a másodikat 80 százalék kapta meg ebből a korosztályból.  • Tippek
  • Babaváró hitel