Az oltatlanok számára bezár Németország

GettyImages-1288274072
2021.12.02. 16:05

Februártól kötelező lehet a koronavírus elleni oltás Németországban – jelentette be Angela Merkel.

A távozó kancellár és utódja, Olaf Scholz a német tartományok vezetőivel tartott találkozót, és megegyeztek néhány új járványügyi lépésben. A német sajtó „az oltatlanok bezárásaként” emelgeti a rendelkezéseket.

Angela Merkel bejelentette, hogy újabb korlátozásokat vezetnek be a karácsonyi ünnepek idejére, amelyek elsősorban – de nem kizárólag – az oltatlanokat fogják érinteni.

 • Meghosszabbították a már eddig is érvényben levő járványügyi szabályokat.
 • A szaküzletekbe, vendéglátóhelyekre, színházakba, mozikba és egyéb kulturális intézményekbe csak a beoltott vagy a fertőzésen átesett emberek léphetnek be (a németek ezt 2G-szabályként emlegetik). A védettséggel nem rendelkezők tehát csakis az alapvető fogyasztási cikkeket árusító boltokba léphetnek be, máshova nem.  Tartományi szinten ezen a rendelkezésen annyiban módosíthatnak, hogy akár egy nemrég készített negatív teszttel rendelkező embereket is beengednek. 
 • A sporteseményeken, kulturális rendezvényeken is korlátozzák a résztvevők számát, ezeken is csak beoltottak vehetnek részt. Zárt helyiségben legfeljebb a kapacitás felét lehet felhasználni, és maximum ötezer nézőt engedhetnek be. Kültéri eseményeken – például focimeccseken – tizenötezer fő a limit (Markus Söder bajor miniszterelnök még ennél is tovább ment, és nemrég bejelentette, hogy Bajorországban mindenhol zárt kapus meccseket játszanak a következő hetekben).
 • Beltéri magánrendezvényeken legfeljebb ötven ember vehet részt, méghozzá csak azok, akik be vannak oltva vagy korábban átestek a fertőzésen. Kültéri rendezvényeken kétszáz ember a limit hasonló feltételek mellett.
 • Egy-egy háztartás tagjai legfeljebb egy további háztartás maximum két tagjával tölthetik együtt az időt, ha van a csoportban oltatlan személy is. 
 • Döntöttek arról, hogy a jövőben akár az ápolók, gyógyszerészek és fogorvosok is beadhatják majd az oltást.
 • Kötelezővé teszik a maszkviselést az összes oktatási intézményben (az általános iskoláktól kezdve a felsőoktatásig bezárólag).
 • A diszkóknak, kluboknak teljesen be kell majd zárniuk, ha a fertőzöttek száma egy bizonyos érték fölé emelkedik helyi szinten.
 • Újévkor tilos lesz a gyülekezés és a tűzijátékok használata (ez már tavaly is így volt). 

Korábban egyébként már több német tartományban is szigorú korlátozásokat vezettek be az oltatlanokkal szemben.

A mostani döntések részben ezeket másolják országos szinten, de ezek csak egyfajta minimumot jelentenek, a tartományok akár szigorúbb előírásokat is bevezethetnek saját hatáskörükben. 

Kötelező oltás jöhet 

Angela Merkel a fentiek mellett azt is közölte, hogy konkrét lépéseket is tesznek annak érdekében, hogy kötelező legyen az oltás Németországban. Elmondta, hogy felkérik a Német Etikai Tanácsot (Deutscher Ethikrat) arra, hogy év végéig dolgozzon ki egy állásfoglalást, amelynek alapján meg lehet vitatni és el lehet dönteni az ügyet a szövetségi parlamentben (Bundestag). A kötelezettséget szerinte februártól vezethetnék be. 

Ha a Bundestag helyében lennék, megszavaznám

– mondta a kancellár, hozzátéve: nagyon súlyos a járványhelyzet Németországban, és az átoltottság még mindig alacsonyabb, mint sok más európai országban. Nemrég az is kiderült, hogy Angela Merkelen kívül a hivatalba lépő kancellár, Olaf Scholz is támogatja az oltás kötelezővé tételét.

Az új német kormány december 8-án lép hivatalba.

(Bild)

(Borítókép: Vásárlók Németországban. Fotó: Sean Gallup / Getty Images Hungary) • Hírek
 • Hírek