új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány káoszba sodorta a román egészségügyi rendszert, még mindig nem vezették be a védettségi igazolványokat, ám úgy tűnik, év végéig elfogadja a parlament azok használatát. A romániai egyházak képviselő már jelezték is a kormányfőnek, hogy a hívek számára mentességet kérnek, amikor azok a templomokba mennek.

  A védettségi igazolvány bevezetésének lehetőségéről Nicolae Ciuca miniszterelnök adott hírt. A kormányfő találkozott a romániai egyházak képviselőivel és beszámolt róla, hogy azok azt kérték tőle, hogy a hívek a védettségi igazolvány felmutatása nélkül is mehessenek templomba, illetve részt vehessenek a vallásos szertartásokon. Nicolae Ciuca közölte velük, hogy az igazolvány bevezetéséről szóló törvénytervezetet szakértők bevonásával dolgozzák ki. 

  Az egyházak képviselőinek támogatását kérte a koronavírus elleni harchoz, hogy minél több emberélet megmenthessenek, illetve kifejtette nekik, hogy az oltás jelenti az egyetlen megoldást, aminek az emberek megfelelő magatartásával kell párosulnia.

  (via Krónika online)

 • Újabb tíz esetben mutatták ki az omikron-variáns jelenlétét az Egyesült Királyságban, amivel az esetszám már 42-re nőtt. 

  A hatóságok szerint a variáns Anglia különböző részein, valamint Skóciában is megjelent már. Hozzátették: a tesztelés és kontaktok kutatása ellenére „szinte biztos, hogy a variáns közösségi terjedése már megkezdődött”.

  Nagyon valószínű, hogy a következő napokban újabb esetet azonosítunk majd

  – mondta Jenny Harries, a brit egészségügyi minisztérium egészségügyi biztonsági hivatalának (UKHSA) igazgatója. 

  (via the Guardian)

 • Februártól kezdve kötelező lehet a koronavírus elleni oltás Németországban – mondta Angela Merkel csütörtökön, miközben újabb, elsősorban az oltatlanokat érintő járványügyi szabályozásokat jelentett be. 

 • Az olasz fővárosban újból kötelező az orrot és szájat elfedő maszk használata szombattól kezdve egészen újévig – jelentette be az intézkedést Roberto Gualtieri római főpolgármester csütörtökön.

  Közlése szerint a kötelező maszkviselés mindenekelőtt a római belvárosra vonatkozik, ahol a vásárlóutcák és a turisztikai látványosságok zöme található. A szigorítás a városközpont mellett több peremkerületre is érvényes. Mivel azonban nehéz követni, melyik kerületben vagy utcán kötelező a maszk, a rómaiak között az az általános vélemény uralkodik, hogy jobb mindenhol viselni.              

  A maszkviselési kötelezettség szombattól egyelőre december 31-ig érvényes, de Roberto Gualtieri megemlítette, hogy ez a szigor akár tovább is tarthat, a maszkviselési kötelezettség hosszabbítható. A maszk használata kötelező az összes piacon, szabadtéri rendezvényen és minden más tömegeseményen.

  A szabályok betartását a hatóságok ellenőrzik, a rendelkezést megszegőket négyszáztól ezer euróig terjedő bírsággal büntetik.

  A szabadtéri maszkhasználatot idén júniusban törölték el Rómában. Belső téren 2020 februárja óta kötelező a maszk viselése, ezt azóta nem függesztették fel.

  Lazio tartomány – amelynek Róma a székhelye – több városában, köztük a repülőteréről ismert Fiumicinóban vagy Albanóban és Frascatiban szintén ismét kötelező a szabadtéri maszkviselés.

  Ugyanezt a korlátozást vezették be jónéhány olasz nagyvárosban, így például Torinóban, Milánóban vagy Nápolyban, és csütörtöktől Szicília egész területén, valamint Friuli-Venezia Giulia tartományban. Az északolasz Trentino-Alto Adigéban hétfőtől lesznek kötelezők ugyanezek a korlátozások.  

  A polgármesterek azt szorgalmazzák, hogy a római kormány december 6-tól országosan rendelje el a kötelező maszkviseletet az akkor életbe lépő  és az oltás nélkülieket korlátozó  szigorításokkal egy időben.

  (via MTI)

 • Szlovákiában november 25. óta teljes zárlat van, ám az iskolákat nem zárták be, mert több kormánykoalícióban lévő politikus azzal fenyegette meg a kormányzó tömörülést, hogy akkor elhagyja az országot irányító közösséget.

  Eközben az egészségügyi szakértők is az online oktatásra való átállást sürgetik, mert szerintük a jelenléti a járvány melegágya. 

  Az Index beszámolt róla, hogy a korábbi miniszterelnök Igor Matovic is élesen bírálta a teljes lezárást, mert szerinte a jelenléti oktatással az nem sokat ér, és azokat a politikusokat emlegette fel, akik a kormánykoalíciót megzsarolták. 

  Teljes mértékben támogatjuk a regionális közegészségügyi hivatalok döntéseit, amelyek a helyi hatóságokkal együttműködve megteszik a szükséges lépéseket. A regionális közegészségügyi szakemberek ismerik a helyzetet a régiójukban, és kötelességük minden szükséges intézkedést megtenni az emberi életek megmentéséért, bele-értve a tanítás ideiglenes szüneteltetését is

  – írják a közleményben, majd kiemelik, hogy az oktatáshoz való jog rendkívül fontos, de az élethez és az egészséghez való jog ennél is fontosabb.

  (via Új Szó)

 • Kéthetes karanténba helyezték a Roma–Cagliari-repülőjárat egyik gépének mind a százharminc utasát, miután egyikük pozitívnak bizonyult a Dél-Afrikából terjedő szupervariáns miatt – adta hírül a szardíniai egészségügyi hatóság. 

  A megbetegedett utas Dél-Afrikából Hollandián keresztül először Rómában szállt le, majd innen Cagliariba folytatta útját. A fertőzött vasárnap érkezett meg a szardíniai városba, ahol napokkal később pozitívnak bizonyult a tesztje. Jelzésére az egészségügyi hatóságok felkutatták a többi utast, és mindenkit karanténba helyeztek. Egyelőre nem azonosítottak további fertőzést, de hétfőn ismét tesztelik őket.

  Ezt megelőzően egy öttagú családot helyeztek karanténba a Nápolyhoz közeli Casertában, mivel a menedzser családfő Mozambikból visszatérve pozitívnak bizonyult az Olaszországban szupervariánsként emlegetett omikron-vírusváltozatra.  

  Az egész országban folyamatosan emelkednek a járványmutatók, szerdán június óta először ismét több mint száz olasz halt meg a fertőzés következményeként. Az Index beszámolt róla, hogy Trentino-Alto Adigéban, valamint Friuli-Venezia Giulia tartományban vannak már érvényben szigorítások, közöttük a szabadtéren is kötelező maszkviselet. De például a tömegközlekedési eszközök használatát is kizárólag az oltottakra korlátozták, ami országosan majd december 6-tól lép életbe.

  (via MTI)

 • Szlovákiában az egészségügyi minisztérium kiszámolta és nyilvánosságra hozta, hogy az államnak mennyibe kerül az oltott, illetve az oltatlan páciensek kezelése – a különbség jelentős a vakcinát elutasítók javára.

  A Magyarországgal szomszédos országban november 1. és november 28. között csaknem háromszázezer pozitív esetet mutattak ki a különféle koronavírustesztekkel, több mint 78 százalékuk nem volt beoltva. A fertőzöttek közül sokak állapota olyan rossz volt, hogy kórházban kellett őket kezelni, illetve többük intenzív osztályra került. 

  A szlovák állam az ősz folyamán negyvenmillió eurót (közel 15 milliárd forint) költött a betegek kezelésére, ebből 37,5 milliót az oltatlanokra, 2,53 milliót pedig az oltottakra, ami nagyjából tizennégyszeres különbség. A tárca szerint az oltatlan páciensek kezelése általában nemcsak a sokszorosába kerül, de jóval tovább is tart, mint a vakcinát felvevőké. 

  (via Paraméter

 • Döntött a szerbiai válságstáb, nem kezdődik korábban a téli szünet, illetve nem terjesztik ki a védettségi igazolások használatát; ugyanakkor marad a dél-afrikai államokból érkezők beutazásának korlátozása.

  Az Index beszámolt róla, hogy az omikron-variáns miatt a válságstáb összehívását kérték a Magyarországgal szomszédos országban, és több szigorítás, illetve biztonsági intézkedés bevezetését is beharangozták, ám ezek közül egyiket sem rendelték el.

  Változatlan marad az iskolai naptár, a szerbiai intézményekben december 31-ig tart a tanítás. A vajdasági iskolákban egy héttel korábban, karácsony előtt mennek szünetre a gyerekek.

  A védettségi igazolásokat sem terjesztették ki, az elképzelés szerint e nélkül számos helyre nem lehetett volna belépni.

  Számos országban különféle szigorítást vezettek be az omikron-variáns megjelenése miatt, Szerbiában ebben sem lesz változás: egyedül a dél-afrikai országokból való beutazást korlátozták.

  (via Pannon RTV)

 • Az elmúlt 24 óra áldozatai között egy egyéves kislány is van Romániában, ahol 66-an vesztették életüket a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt, ezzel 56 684-re nőtt az elhalálozottak száma – tudatta a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). 

  A híradásból megtudható, hogy az elhunyt Maros megyei kisgyereknek más alapbetegségei is voltak. A 66 áldozat közül egy a 40 és 49 év közötti korosztályhoz tartozott, öten 50 és 59 év közöttiek voltak, 19 áldozat 60 és 69 év közötti, 17 elhunyt 70 és 79 év közötti volt, 23 elhunyt életkora meghaladta a 80 évet. 

  A 66 halálos áldozat közül 56-an nem kérték a vakcinát, 62-nek volt valamilyen társbetegsége. A tíz beoltott áldozat 60 és 69 év közötti, illetve 80 éven felüli volt.

  Romániában 6934 személyt kezelnek kórházban, közülük 1076 beteg szorul intenzív terápiás ellátásra. Az egészségügyi intézményben lévő páciensek között 110 kiskorú van, közülük nyolcat ápolnak intenzív osztályon. 

  (via Krónika online)

 • Biztonságát féltve elmenekült az országból az az orosz férfi, aki egészségügyi dolgozónak adta ki magát, hogy kezelhesse koronavírusban szenvedő nagyanyját, egyúttal feltárja a szibériai Tomszk város kórházának Covid-osztályán uralkodó embertelen viszonyokat – írja a Szabad Európa.

  Szergej Szamborszkij a The Insider orosz oknyomozó csoportnak arról számolt be, hogy jelenleg Grúziában tartózkodik. Azt mondta, azért döntött októberben úgy, hogy saját kezébe veszi a dolgokat, mert azt hallotta egy szomszédtól, hogy nem adnak enni kórházban fekvő, 84 éves nagyanyjának. Ráadásul a látogatást sem engedélyezték.

  A férfi sokkoló felvételeket is közzétett a kórházból, eszerint az idős asszony eszméletét vesztve, zúzódásokkal és fekélyekkel borítva egy vizelettel átitatott matracon fekszik. Szergej Szamborszkij nagyanyja néhány nappal később meghalt.

  A videó közfelháborodást váltott ki. Szamborszkij Moszkvában a Szövetségi Nyomozó Hatósághoz és a főügyészséghez fordult, előbbinél azt mondták, hogy egy hónapot várnia kell a vizsgálat lezárultáig, a főügyészség nyomán pedig a tomszki ügyészség vizsgálatot indított. A férfi pert indított Alekszandr Holopov, a kórház igazgazója ellen is, az ügy kirobbanása óta azonban Szamborszkij elvesztette munkahelyét, s elmondása szerint ismeretlenek meg is fenyegették telefonon, a helyi ügyészség pedig őt idézte be kihallgatásra azzal, hogy a kórházi videofelvételt „az egészségügyi minisztérium lejáratása érdekében” manipulálták.

  Ekkor az oroszországi emberi jogi ombudsmanhoz fordult, a fenyegetések hatására azonban úgy döntött, nem várja meg, amíg beváltják azokat.

  (Szabad Európa, The Insider)

 • Az Egyesült Államok és Németország csütörtökön csatlakozott a világ azon országaihoz, amelyek szigorúbb korlátozásokat vezetnek be a koronavírus omikron-variánsa miatt.

  Az Egyesült Államokban azt tervezik, hogy 2022 márciusáig kötelező lesz a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön. Ezen felül azt is tervezik, hogy beutazási korlátozásokat vezetnek be.

  Németországban Angela Merkel leköszönő kancellár és utódja, Olaf Scholz a regionális vezetőkkel tárgyalni fognak tárgyalni arról, hogy korlátozzák-e az oltatlanok hozzáférését egyes szolgáltatásokhoz – jelentette a Reuters.

 • Kárpátalján a legmagasabb a kórházak leterheltsége az országban, és továbbra is annyi új koronavírusos-fertőzöttet regisztrálnak, mint az elmúlt héten.

  Viktor Ljasko egészségügyi miniszter szerdán közölte, hogy Kárpátalja az egyetlen olyan régió Ukrajnában, ahol még mindig többen kerülnek kórházba, mint amennyien gyógyultan elhagyják. Az egészségügyi miniszter elmondása szerint a kárpátaljai kórházi ágyak kihasználtsága harmadával magasabb, mint az országos átlag.

  A tárcavezető kiemelte, hogy az elmúlt hét napban a régióban 9 százalékkal nőtt a kórházban kezeltek száma, a növekedés üteme napról napra gyorsul. Annak ellenére, hogy az országban az átlagos 13 százalékkal csökkent a kórházban kezeltek aránya – írja a Kárpáthír.

 • Megtalálták, mi váltja ki az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája után a vérrögképződést – számolt be a BBC.

  A tudósok egy tanulmányban fejtették ki, hogy az egyik vérben található fehérje magához vonzza az oltóanyag egyik kulcsfontosságú összetevőjét. A kutatók szerint ez hozhat létre egyfajta láncreakciót, ami végül a vérrögképződéshez vezet.

 • Pozitív koronavírustesztet produkált Schatzl Nadine, a magyar női kézilabda-válogatott balszélsője, a Győri Audi ETO KC játékosa ezért elkülönítve marad szállodai szobájában a spanyolországi világbajnokságon – adta hírül az MTI.

  A magyar szövetség egyúttal azt is közölte, hogy Schatzl szobatársa, Lukács Viktória PCR-tesztje negatív lett, Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány ugyanakkor még fontolgatja, benevezze-e balkezes szélsőt a csütörtökön fél kilenckor Szlovákia elleni első világbajnoki csoportmérkőzésre.

  Schatzl Nadine helyére klubtársa, Fodor Csenge került a keretbe, ő a korábban közöltekkel ellentétben nem szerdán, hanem csütörtökön csatlakozott a csapathoz.

 • A csütörtöki adatok alapján Németországban tovább enyhül a koronavírus-járvány negyedik hulláma. A kórházi ellátórendszer ugyanakkor változatlanul nagy tehernek van kitéve, ezért az ügyvezető szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek csütörtöki ülésén újabb korlátozásokról döntenek majd – adta hírül az MTI.

  Az új intézkedések egyik fő irányát az oltatlanok elszigetelése jelenti majd. A legnagyobb hatású új intézkedés várhatóan az lesz, hogy az egész országra kiterjesztik a Berlinben már második hete alkalmazott szabályt, miszerint csakis az alapellátást biztosító boltokba, élelmiszer-üzletbe, patikában és drogériába léphetnek be az oltatlanok, és kitiltják őket a kiskereskedelem összes többi területéről.

  Az előzetesen ismertetett részletek szerint a a délután véget érő tanácskozáson az oltatlanok közösségi élet színtereiről való kitiltásáról is döntés születhet.

 • A jövőben valószínűleg évente szükség lesz a koronavírus elleni oltások ismétlő dózisainak beadatására. Erről Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója beszélt a BBC brit közszolgálati televíziónak adott interjújában.

  Az amerikai gyógyszeripari vállalat vezetője elmondta, hogy azért lesz szükség az ismételt oltásokra, mert várhatóan így lesz lehetőség fenntartani a koronavírussal szembeni nagyon magas immunvédelmet – számolt be az MTI.

 • Egy év kihagyás után idén újra közönség előtt kapcsolták fel szerdán a New York-i Rockefeller Center karácsonyfájának fényeit. A kivilágítási ceremónián ismert zenészek léptek fel, az eseményt élőben közvetítette az NBC televízió, amelynek a toronyépületben van a székhelye.

  Az ötvenezer színes lámpával feldíszített fenyőfa tetejét egy négyszáz kilogrammos, kristályokkal borított csillag ékesíti. A 24 méter magas, 12 tonnás lucfenyőt a marylandi Elktonból szállították New Yorkba. Először érkezett fenyő ebből az államból a nyolc évtizedes tradíció történetében.

  Az idén felállított 85 éves fa egy Elktonban élő család háza mellett állt, és már tartottak tőle, hogy egy vihar kidöntheti. A fenyőfát a Rockefeller Center főkertésze választotta ki a New York-i karácsony díszének.

 • A Szlovákiában élő magyar nemzetiségű lakosság hajlandósága az oltás felvételére jóval magasabb, mint a szlovákoké. Egy novemberben készült felmérésből jól látszik, hogy a védőoltást elsősorban a liberálisok, a magasabb iskolai végzettségűek, valamint a kormánykoalíció szavazói közül veszik fel a legtöbben.

  A Focus ügynökség közvélemény-kutatása szerint az oltásellenesség leginkább azokra jellemző, akik az Európai Uniót is szkeptikusan szemlélik. Az eredményekből kiderült, hogy az egyes politikai pártok választói között is jelentős az eltérés.

  Míg a két kormánypártnak, az OĽaNO-nak és az SaS-nek, valamint a parlamenten kívüli Hlas választóinak átoltottsága hetvenszázalékos, addig a három korábbi magyar párt egyesülésével megalakult Szövetség párt szavazóinak oltásra való hajlandósága eléri a 83 százalékot – írja az Infostart.

 • Az Észak-amerikai Radiológus Társaság jelentése szerint a kórházi ápolásra szoruló koronavírusos betegek durván egy százalékának a betegség nagy eséllyel központi idegrendszeri komplikációkat okoz – írja a Reuters alapján a Portfolio.

  A tünetek alapján megvizsgált mintegy 38 ezer amerikai és európai koronavírusos kórházi ápolt 11 százalékánál gyanakodtak az orvosi agyi komplikációkra, az MRI-, illetve CT-vizsgálatok abnormális működést pedig ezen betegek tíz százalékánál állapították meg, amelyet nagy valószínűséggel a koronavírus okozott.

  A 38 ezer beteg 1,2 százalékánál pedig agyi károsodás jelentkezett, ami leginkább elzárt erek okozta stroke-ot feltételez, de agyvérzést, agyi területek gyulladását és más potenciálisan akár halálos komplikációkat is feltártak a szakemberek.

  Scott Faro, a tanulmány vezető szerzője úgy látja: már jól ismertek a tüdőben a koronavírus által okozott problémák, de a központi idegrendszer komplikációit vizsgálta tanulmányuk, amelyek a koronavírus-halálozásokhoz szintén nagy mértékben járulnak hozzá a világjárvány alatt.

 • Átlépte a nyolcmilliárdot a beadott oltások száma világszerte. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint jelenleg az összes beadott koronavírus elleni vakcina 8 036 968 767 a világon.

  Az adatok lakosságarányos bontásban azt mutatják, hogy a legátoltottabb országok az alábbiak:

  1. Kuba
  2. Egyesült Arab Emírségek
  3. Málta
  4. Chile
  5. Uruguay
 • A dél-afrikai omikron-variáns megjelenése a piaci hangulaton is képes volt változtatni viszonylag rövid idő alatt. Múlt pénteken a tőkepiacokon ráadásul hasonló pánik tört ki, mint 2020 februárjában – írja a Privátbankár.

  A portál azt írja, hogy az S&P 500 több mint két százalékkal esett, a Russel 2000 majdnem négy százalékkal, míg az olaj árfolyama több mint tíz százalékot zuhant, a kötvényhozamok pedig csökkenésnek indultak.

  Az elemzés szerint nagyjából két héten belül a vakcinagyártók meg tudják mondani, hogy a mostani oltások mennyire hatásosak az új variáns ellen. Addig viszont magas maradhat a bizonytalanság, ezalatt a fontosabb eszközosztályokban magas a volatilitás, vagyis az ármozgások mértéke és gyorsasága.

  A részvénypiacok esetében akár további korrekció is elképzelhető, részben a tőkeáttételes pozíciók zárása miatt, részben pedig a vírus szempontjából kockázatos szektorokból való kivonulás miatt.

 • Nem érdemes ellenanyagszinttesztet csinálni – állítja Dobson Szabolcs gyógyszer-engedélyeztetési szakértő. Szerinte a tesztek alapján nem lehet egyénre szabottan megmondani, hogy ki védett a koronavírus ellen.

  Nincs olyan egyéni határérték, amitől garantálni lehet a bármilyen értelemben vett védettséget. Statisztikailag azonban van kapcsolat az ellenanyagszint és a védettség között

  – írta a szakember. Ezt egy példával is szemléltette: 2018-ban volt egy kutatás, amely azt vizsgálta, hogy egy esetleges zuhanásnál van-e összefüggés a sérülések súlyossága és az emberek magassága között. Volt, aki már négy méternél meghalt, de olyan is, aki egy 18 méteres zuhanást is túlélt. A vizsgálat végére kiderült, hogy statisztikailag van kapcsolat a magasság és a sérülések súlyossága között, azonban nincs olyan alsó magassági érték, amelynél garantálni lehet, hogy sérülések nélkül megússzuk az esést – írja az Egészségkalauz.

 • A világon 263 500 930 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 224 178 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint – számolt be az MTI. Egy nappal korábban 262 753 012 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 214 928 volt.

  A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS–CoV–2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

  • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 48 692 483 ember eddig a napig, a halálos áldozatok száma 782 100.
  • Indiában 34 596 776 fertőzöttet és 469 247 halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 22 105 872 fertőzöttről és 614 964 halálos áldozatról tudni.
  • Az Egyesült Királyságban 10 333 672 a fertőzöttek száma, és 145 586-an haltak meg a betegségben.
  • Oroszországban 9 500 836-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 271 091-re emelkedett.
  • Törökországban 8 820 114 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 77 038.
  • Franciaországban 7 829 045 fertőzöttet és 120 208 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Iránban 6 121 757 a fertőzöttek és 129 912 a halottak száma.
  • Németországban 5 999 020 fertőzöttet és 102 183 halottat tartanak nyilván.
  • Spanyolországban 5 174 720 fertőzöttet és 88 080 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Olaszországban 5 043 620 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 133 931.
  • Ukrajnában 3 619 223 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 91 860 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.
  • Lengyelországban 3 569 137 fertőzöttet és 84 153 halálesetet tartanak nyilván.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

 • Antonio Guterres ENSZ-főtitkár úgy látja, hogy a határok lezárása igazságtalan, büntető jellegű és hatástalan eszköze az új koronavírus-variáns elleni küzdelemnek – adta hírül az MTI.

  A szervezet főtitkára egy New York-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem fogadhatók el olyan beutazási korlátozások egy határokat nem ismerő vírus esetében, amelyek egész régiókat vagy országokat szigetelnek el más területektől.

  Egyúttal leszögezte: a járvány elleni védekezésnek ez nem hatásos eszköze, utalva a dél-afrikai térség országait sújtó korlátozásokra.

  Az omikron-vírusvariánst elsőként azonosító Dél-afrikai Köztársaságot említve Guterres úgy fogalmazott, igazságtalan és erkölcstelen, ha egyes országokat kollektív büntetésben részesítenek azért, mert tudományos és egészségügyi információkat osztanak meg a világgal.

 • A koronavírus omikron-variánsa miatt hirtelen megugrott a fertőzöttek száma Dél-Afrikában. A szakértők szerint a vírusváltozat nagyon gyorsan terjed, így rövid időn belül domináns törzzsé válhat világszerte.

  Michelle Groome, a Dél-afrikai Köztársaság Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének (NICD) szakembere azt mondta, hogy az elmúlt két hét alatt exponenciálisan nőtt a fertőzések száma.

  A szakember elmondta, hogy két hete a fertőzöttek átlagos napi száma háromszáz volt. Ez a múlt hétre ezerre emelkedett, jelenleg azonban az átlagos napi esetszám a 3500-at is eléri Dél-Afrikában – írja a Guardian.

 • Indul az Index napi hírösszefoglalója, amelyben beszámolunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.