Teljesen betiltotta volna az abortuszt egy lengyel civil kezdeményezés

2021.12.02. 18:17

Csütörtökön első olvasásban a lengyel szejm elutasította az abortusztilalom további határozott szigorítását célzó, mintegy 130 ezer támogató aláírással benyújtott civil kezdeményezést.

Az egyik lengyelországi pro-life alapítvány által előterjesztett tervezetet a 460 fős szejmben csak 48 képviselő támogatta. Ellene szavazott a Jog és Igazságosság (PiS) vezette kormánykoalíció többsége is, valamint az ellenzéki pártok, kivéve az újliberális kispártokat egyesítő Konföderáció egy részét.

A tervezet szerint megszüntették volna az abortusztilalom alóli jelenlegi két kivételt, amelyek értelmében a terhességmegszakítás megengedett, ha a gyermek nemi erőszak következtében fogant, valamint ha veszélyben van az anya élete vagy egészsége. A terhesség megszakítása büntetőjogi értelemben a gyilkossággal lett volna egyenlő, így az ezt végző orvost öttől huszonöt évig terjedő szabadságvesztéssel vagy akár életfogytiglannal is lehetne sújtani. Az anya esetében a bíróság jogosult lenne a büntetés enyhítésére, illetve ki nem szabására.

A szavazást megelőző szerdai parlamenti vitában a kormányfrakciót képviselő Anita Czerwińska szélsőségesnek minősítette a projektet, amely szerinte végeredményben ugyanolyan hatást váltana ki, mint amilyenre az abortuszpárti mozgalmak törekednek. A tervezet „egyszerű aknamunka az életvédelem ellen”, hiszen a nőket fenyegetve életet nem véd – jelentette ki Czerwińska.

A Konföderáció nevében felszólaló Robert Winnicki közölte, tömörülése kiáll az anyák és meg nem született gyermekeik élethez való joga mellett. A többi ellenzéki tömörülés, köztük a fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció (KO) tagjai beszédükben fundamentalistának találták a javaslatot. A tervezet miatt szerda este egy kisebb feminista csoport tiltakozott a szejm előtt, velük szemben ellentüntetést tartottak életvédők is.

Tavaly ősszel országszerte nagyobb feminista tiltakozások zajlottak, miután a varsói alkotmánybíróság azt állapította meg, hogy nincs összhangban a lengyel alaptörvénnyel az 1993 óta érvényes abortusztilalom alóli egyik kivétel, mégpedig az, amely a feltehetően súlyosan beteg magzatok művi vetélését tette lehetővé.

(via MTI)  • Hírek
  • Hírek