Brit-észt katonai misszió kezdődött a lengyel-belarusz határon

2021.12.02. 22:24

Megkezdődött csütörtökön a brit és észt katonák április végéig tartó missziója a lengyel-belarusz határon, amely nyár óta a Minszken át érkező migrációs nyomás alatt áll. A misszió kezdetéről a lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) Twitter közösségi fiókján tettek közzé információt. Andrzej Duda lengyel elnök döntése alapján december 2-tól április 30-ig brit és észt egységek hadmérnöki és felderítő jellegű támogatást nyújtanak a lengyel hadseregnek a határ menti térségben. A brit alakulat létszáma  maximum 155 fő, az észté pedig maximum 150 fő – olvasható a bejegyzésben.

Paweł Soloch, a BBN főnöke csütörtökön, egy korábbi Twitter-bejegyzésében beszámolt arról a döntésről, amellyel a lengyel elnök jóváhagyta a brit és észt katonák tartózkodását Lengyelország területén.

Köszönjük az Egyesült Királyság és Észtország szolidaritását, politikai és katonai támogatását!

 – írta Soloch. A brit katonák támogatását novemberben jelentették be Ben Wallace védelmi miniszter lengyelországi látogatásakor, közölve: a hadmérnöki század feladata a határkerítés javítása és a határ menti utak átjárhatóságának biztosítása lesz. Később a lengyel nemzetvédelmi miniszter, Mariusz Błaszczak megerősítette, hogy Észtország is katonákat küld Lengyelországba a hibrid agresszió elleni védekezés támogatására.

A Belarusszal szomszédos európai uniós tagállamok – Lengyelország mellett Litvánia és Lettország – keleti határához hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók. A belarusz-lengyel határon az év elejétől közel 40 ezer határsértési kísérletet regisztráltak. Az utóbbi hetekben a külföldiek többször próbáltak tömegesen átjutni Lengyelország területére, miközben a közelben lévő belarusz fegyveresek részéről egy sor provokáció is történt a lengyel határőrség jelentései szerint.

Lengyelország a jövő év közepéig 5 méter magas acélfalat emel a Belarusszal közös határszakaszon. A határ menti térségben szeptember elejétől keddig rendkívüli állapot van érvényben, ennek intézkedései nagy részét, köztük a belépési tilalmat helyettesítette szerdától az előző este kiadott belügyminiszteri rendelet.

(via MTI)