új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Romániában december első napjaira gyakorlatilag lecsengett a koronavírus negyedik hulláma, de úgy, hogy alig negyvenszázalékos a román lakosság átoltottsága a hetvenszázalékos magyar adattal szemben. Miközben nálunk még bőven csúcsra jár a járvány. Lehet, hogy fordított arányosságot mutat az átoltottság százaléka és a védekezés hatékonysága? 

    Bővebben>>>

  • Újabb korlátozásokat jelentett be a norvég kormány csütörtökön, miután rengeteg fertőzöttet, köztük az omikron-variánssal fertőzött betegeket találtak egy karácsonyi bulin.

    A hatóságok szerint egy múlt héten Oslóban rendezett céges karácsonyi buli 120 résztvevőjéből legalább ötvenen kapták el a koronavírust. A norvég kormány azt követően döntött az új járványügyi szabályozásról, hogy közülük már öt páciensnél is bizonyították az omikron-variáns jelenlétét.

    Bővebben>>>

  • Szakértők szerint korai még rettegni az omikrontól. Tény: terjedése miatt szupervariánsnak gondolják, felbukkant már számos országban, sok állam szigorított is a beutazási feltételeken. Ugyanakkor kérdéses, az omikron domináns koronavírus változattá válik-e, illetve mikor fog ez bekövetkezni. Ezen a véleményen van a Nemzetközi Egészségügyi Világszervezet egyik vezető tudósa is, írta a portfolio.hu.

    Soumya Swaminathan szerint azért is lehetetlen megjósolni az omikron sorsát, mert jelenleg a fertőzések 99 százalékát a delta variáns okozza. Éppen ezért úgy véli: nem kellene feleslegesen pánikot kelteni az omikron miatt. Szerinte a vakcinák módosításáról is túl korai még beszélni. Szakértők szerint semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a jelenleg használt vakcinák ne adnának védelmet az új variánssal szemben.

  • Mintegy 2000 embert, köztük 1600 diákot helyeztek karanténba a Genfi-tónál Svájcban a koronavírus omikron-variánsa okozta két megbetegedés miatt, a Norvégiába utazóknak pedig péntek óta kötelező koronavírus-teszt elvégzése az országba érkezéskor – adta hírül az MTI. 

    A két svájci megbetegedést egy nemzetközi iskolában regisztrálták, ahol az egyik tanuló családtagja dél-afrikai úton járt - jelentették csütörtök este Vaud és Genf kanton egészségügyi hatóságai.

    Minden, karanténba helyezett diák a nemzetközi iskola három telephelyének egyikén, a Genftől 25 kilométerre északra fekvő Founexben tartózkodott. Ez utóbbi helyen tíz napra karantént rendeltek el, és mindenkinek PCR-tesztet kell végeztetnie

    A Norvégiába utazóknak az országba érkezéskor péntek óta kötelező koronavírus-tesztet elvégeztetniük, függetlenül attól, hogy korábban megkaptak-e védőoltást.

    A határátkelők többségén tesztállomásokat állítottak fel, ahol pedig nincs ilyen, ott 24 órán belül máshol kell elvégezni a tesztet, és ez esetben gyorsteszt is elegendő.

    A tesztelési kötelezettség alól kivételt képeznek a határon ingázók, a légitársaságok személyzete és a hivatásos gépjárművezetők.

  • Az Egyesült Államokban már öt államában van jelen a koronavírus új, omikron néven ismert változata, köztük Kaliforniában és New Yorkban is.

    Az első esetet az Egyesült Államok legnagyobb lakosságú szövetségi tagállamában, a negyvenmilliós Kaliforniában azonosították a hét közepén, majd legalább öt új fertőzöttet találtak New York egyik külvárosában. Többen is úgy kapták el az omikron-variánst, hogy be voltak oltva koronavírus ellen.

    Egyelőre nem ismert pontosan, hogy az omikron fertőzőbb-e, mint a korábbi variánsok, mint ahogyan az sem, hogy hatékonyak-e a jelenleg használt védőoltások ellene, valamint valóban gyengébb-e az általa okozott megbetegedés, mint ahogy az az újabb és újabb vírusmutánsoknál általában jellemző.

    Ugyanakkor az új változat gyors amerikai megjelenése, különösen olyan fertőzöttek esetében, akik mostanában el sem hagyták lakóhelyüket, azt jelentheti, hogy az omikron-változat már azelőtt elterjedt az Egyesült Államok egyes részein, hogy a dél-afrikai orvosok bejelentették tudományosan megerősített felfedezésüket.

    (MTI)

  • Romániában 1673 új fertőzöttet diagnosztizáltak több mint 51 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán, csütörtökön, írta a Transindex.ro portál. Kedden az 1200-at sem érte el a regisztrált új esetek száma. A friss fertőzöttekkel 1,78 millióra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Ugyanakkor eddig 1,69 millió embert már gyógyultnak nyilvánítottak.

    A hatóságok közölték: a Covid–19 és szövődményei 206 beteg életét ragadták el. Az elhunytak csaknem nyolcvan százaléka nem volt beoltva. Kedden 79 ember nem tudott megbirkózni a kórral. A koronavírusban eddig több mint 56 ezer ember lelte halálát.

    Mindezek mellett a szomszédban csitulni látszik a negyedik hullám, az okokról az Index kérdezte Vass Leventét, a román egészségügyi minisztérium államtitkárát.

  • Szerbiában kétezer alatt maradt az új koronavírus-fertőzöttek száma az utóbbi 24 órában: 1801 fertőzöttet regisztráltak 15 ezer teszt kiértékelése után. Kedden még csaknem 2200 új megbetegedést diagnosztizáltak.

    A Covid–19 és szövődményei 45 fertőzött életét ragadták el csütörtökön. A járvány kezdete óta 11 837 beteg hunyt el a kórban, írta a Pannonrtv.com. Kórházban 3681 Covid-pácienst kell kezelni, közülük 172 súlyos állapotban lévő beteg lélegeztetőgépre szorul. Az utóbbi napokban csökkent a kórházban gondozott, illetve a lélegeztetőgép révén életben tartottak száma is.

    Szerbiában a felnőtt lakosság több mint fele már megkapta mind a két dózist a vakcinából. A Magyar Szóban cikket jegyző szakértő szerint az oltások biztonságossága és hatékonysága miatt kifejezetten ajánlott a koronavírus elleni védőoltás felvétele a terhes nőknek és a terhességet tervezőknek.

  • Oroszország több régiója kötelezővé tette a Covid–19 elleni védőoltást a hatvan év felettiek számára a járvány elleni országos védekezés keretében – írja az AP.

    Komi régiójának hatóságai pénteken közölték, hogy az ebbe a korcsoportba tartozó embereknek február 1-jéig teljes körű védőoltást kell kapniuk. A szibériai Omszk régióban csütörtökön szigorúbb időrendet vezettek be, amely arra kötelezi a hatvan év felettieket, hogy december 24-ig az első dózist, a második adagot pedig január 15-ig felvegyék.

    Oroszország csaknem 146 millió lakosának körülbelül negyven százalékát oltották át, annak ellenére hogy az ország már hónapokkal a világ nagy része előtt jóváhagyta a hazai fejlesztésű Covid–19-vakcinát, a Szputnyik V-t.

  • Megkezdődhet az 5–11 év közötti gyerekek oltása a koronavírus ellen Horvátországban és Szlovéniában a jövő héten Pfizer-vakcinával. Az orvosok szerint ez a védőoltás megegyezik azzal, amit a felnőtteknek fejlesztettek ki, csak a gyerekek esetében az adag kisebb és kevésbé koncentrált, írta az MTI.

    Szlovéniában csökken az új betegek száma: az utóbbi 24 órában 1737 fertőzöttet regisztráltak, a Covid–19 kórral és szövődményeivel 17 beteg képtelen volt megbirkózni. Kórházban 1059 fertőzöttet ápolnak, közülük 269 embert gondoznak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1,23 millióan kaptak védőoltást, közülük 1,15 millióan már a második adagot is.

    Horvátországban az elmúlt héten 1861 beteg került kórházba koronavírus-fertőzéssel, hat százalékkal többen, mint az azt megelőző héten, 77 százalékuk nem kapott oltást. A csaknem négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 4521 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a kórban 53 beteg hunyt el. Kórházban 2400 beteget ápolnak, közülük 313 ember lélegeztetőgépre szorul. A szomszédos országban eddig 2,19 millióan vették fel a vakcinát, közülük 1,96 millióan a második dózist is.

  • A cseh lakosság húsz százaléka határozottan elutasítja a koronavírus elleni oltást – derült ki egy országos felmérésből.

    A megkérdezettek 14 százaléka úgy döntött, hogy semmiképpen sem hagyja beoltatni magát, míg hat százalékuk még habozik, hogy felvegye-e az oltást, vagy sem.

    A húsvétkor készült hasonló felmérésben az oltást határozottan elutasítók száma a mostaninál alacsonyabb, tízszázalékos volt. A habozók aránya akkor szintén alacsony, tíz százalék volt.

    Az oltás kötelezővé tételét a megkérdezettek 43 százaléka támogatja, ugyanilyen nagyságú a kötelező oltást elutasítók aránya is. A harmadik, emlékeztető oltási adagot az oltáspártiak döntő többsége minél hamarabb szeretné felvenni.

    A 10,7 milliós Csehországban 6,4 millió személy vette fel eddig az oltás mindkét adagját, a harmadik adagot pedig már több mint egymillióan.

    (MTI)

  • A BioNTech, amely a Pfizerrel együtt fejlesztett oltóanyagot, bejelentette, hogy valószínűleg módosítani kell vakcinájukon, hogy még inkább növelje az immunitást az omikron-variánssal szemben. Ugyanakkor hozzátették, hogy a jelenlegi oltás is védelmet nyújt a súlyosabb szövődmények kialakulása ellen.

    A Bloomberg idézi a Pfizer közleményét, amelyből kiderül, hogy ugyan a harmadik oltás növeli az omikron elleni védelmet, azonban módosításra mindenképpen szükség lesz, hogy hosszabb időn át és nagyobb védettséget biztosítson. Jelezték azt is, hogy az oltottakat is megfertőzheti az omikron, de a jelenlegi oltóanyag számukra is védelmet jelent a súlyos szövődmények kialakulása ellen.

  • A koronavírus–járvány negyedik hulláma miatt csak zárt kapus sporteseményeket lehet rendezni Bajorországban szombattól, erről Markus Söder, a tartomány miniszterelnöke beszélt pénteki sajtótájékoztatóján. 

    A német első osztályú labdarúgó-bajnokságban (Bundesliga) az Augsburg–Bochum-találkozót érinti a korlátozás, míg a második vonalban a Nürnberg a Holstein Kielt ugyancsak nézők nélkül látja vendégül.

    A politikus arról nem beszélt, hogy a rendelkezés meddig lesz érvényben, de korábban úgy nyilatkozott, hogy legalább az év végéig szükség lesz erre a korlátozásra.

  • A járvány kezdete óta nem regisztráltak még ilyen sok új megbetegedést egyetlen nap alatt Szlovákiában, mint most, az elmúlt 24 órában ugyanis 15 278-an kapták el a fertőzést. Az újonnan azonosított betegek csaknem 73 százaléka nem kapta meg a koronavírus elleni vakcinát.

    Az eddigi legmagasabb napi fertőzöttségi adatot több mint 42 ezer teszt kiértékelése után mutatták ki – írta az Újszó.com. A járvány kezdete óta igazolt fertőzöttek száma már meghaladja a 712 ezret.

    A koronavírus kilencven beteg életét követelte az elmúlt 24 órában. A pandémia kezdete óta több mint 14 ezren haltak meg Szlovákiában.

    Eddig 2,65 millióan kapták meg az oltás első adagját, 2,34 millióan pedig a második dózist. A vírus elleni vakcina harmadik adagját 446 ezren vették föl Szlovákiában.

  • Már december 3-án, pénteken elszállítottak kilencmillió adag vakcinát Afrikába, kétmillió ampullát pedig a világ más országaiba – hangzott el a Fehér Ház szokásos napi járványügyi tájékoztatóján.

    Amint arról a CNN beszámolt a Biden-adminisztráció azt tervezi, hogy a globális oltási kampány felpörgetése érdekében a következő száz napban 200 millió adag vakcinát küldenek elsősorban olyan szegényebb országokba, amelyekben magas a fertőzöttség és alacsony az oltottság.

    Az Egyesült Államok eddig már mintegy 280 millió adag vakcinát adományozott a világ különböző országainak a védőoltások engedélyezését követően.

  • Ukrajnában 13 777 koronavírus megbetegedést jegyeztek fel az utóbbi 24 órában. A Covid-19 és szövődményei 509 ember életét ragadták el csütörtökön, írta a karpatalja.ma. A pandémia kezdete óta csaknem 87 ezren hunytak el az országban. Kárpátalján 536 új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt, a magyarlakta régióban 16 halálos áldozatot követelt a kór.

    Viktor Ljasko egészségügyi miniszter közölte: a felnőtt ukrán lakosság csaknem 44 százaléka vette fel a koronavírus elleni védőoltás legalább egy dózisát, 37 százaléka pedig mindkét adagot. Szerhij Skarlet oktatási miniszter elárulta, az oktatási intézmények alkalmazottai közül mintegy 87 százalék teljes védettséggel bír.

    Ukrajna fővárosa, Kijev péntektől nyolc afrikai országból tiltotta meg a beutazást a külföldieknek a koronavírus omikron-variánsának terjedése miatt. Az afrikai kontinens főként déli részét érintő korlátozás értelmében az onnan hazatérő ukránoknak kötelező karanténba vonulniuk.

  • Csökkenőben van a koronavírus okozta megbetegedések száma Oroszországban – jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter egy moszkvai tanácskozáson.

    Az emelkedő incidencia utolsó hullámában elérkeztünk oda, hogy az egészségügyi rendszerben a betegek és a megfigyeltek száma csökkenőben van, és megközelíti a 900 ezret

    – mondta a miniszter, aki szerint ez még mindig nagyon sok. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy folytatni kell a lakosság intenzív oltását és újraoltását.

    Murasko kedden jelentette be, hogy az aktív fertőzöttek száma az elmúlt héten egymillió alá csökkent. Hozzátette, hogy a koronavírus omikron-változatát még nem mutatták ki Oroszországban.

  • Tovább nő a nyomás a járványügyi korlátozások szigorításával Németországban az egészségügyi ellátórendszeren. A koronavírus miatt kórházba kerülők nagy száma miatt már daganatos betegek műtétjeit is halasztani kell a pénteken közölt adatok alapján – adta hírül az MTI.

    Jens Spahn ügyvezető egészségügyi miniszter berlini tájékoztatóján arról beszélt, hogy az előző nap meghozott szigorításokat sokak számára „sajnos túl későn” vezetik be, a hatásuk pedig csak hetek múlva érződik majd. A miniszter azt is közölte: a kórházak terhelése a következő időszakban emelkedik, és karácsony körül érheti el „szomorú csúcspontját”. 

  • December 6-tól szigorúbb korlátozó intézkedések lépnek hatályba a koronavírus terjedése miatt Ukrajnában. Az egészségügyi tárca honlapján közzétett információ szerint december 6-tól a sárga övezetben lévő helyeken csak azok a közintézmények üzemelhetnek, amelyeknek valamennyi alkalmazottja rendelkezik legalább egy védőoltással.

    Ezeket az intézményeket csak azok látogathatják, akik megkaptak legalább egy vakcinát. Az erről szóló igazoláson kívül elfogadható a negatív teszteredmény vagy a felgyógyulásról szóló igazolás.

    A vörös zónában már nem elegendő az egy védőoltás megléte, kötelező a teljes védettség, amit ezt igazoló nemzetközileg elismert igazolvánnyal kell bizonyítani. A negatív teszteredmény és a felgyógyulást igazoló irat itt is használható – írja a Kárpáthír.

  • Németországban az elmúlt napon 74 352 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak a Robert Koch Intézet adatai szerint. Ezzel az ország átlépte a hatmilliót a fertőzöttek számát tekintve.

    Az elmúlt 24 órában 390 beteg vesztette életét a járvány miatt, így 102 568-an haltak bele a betegség szövődményeibe a pandémia kezdete óta – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

  • Tárgyalásokat sürget a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséggel (FIFA) az európai labdarúgóklubokat tömörítő szervezet (ECA) az egy hónap múlva rajtoló Afrikai Nemzetek Kupája és a jövő év eleji válogatott mérkőzések miatt – adta hírül az MTI.

    Mivel a világ több országában is beutazási korlátozásokat, illetve szigorításokat vezetnek be a Dél-Afrikából elinduló omikron-variáns miatt, a több mint 240 klubot képviselő ECA arra kéri a FIFA-t, hogy a mostani egészségügyi helyzetben tegyen meg minden szükséges lépést a játékosok védelmében a Kamerunban esedékes afrikai kontinenstorna előtt.

    Az afrikai kontinens 33. tornáját eredetileg idén nyáron rendezték volna, de előbb a kedvezőtlen időjárási körülmények, majd a járványhelyzet miatt új időpontot jelöltek ki a szervezők, így lett a végleges kezdési dátum január 9., míg a döntőt február 6-án rendezik.

    Az angol Premier League néhány klubja már szeptemberben megtagadta, hogy elengedje játékosait válogatott mérkőzésekre a járványügyi szempontból legkockázatosabbnak tekintett országokba.

    Az októberben született megegyezés alapján a teljesen védett futballisták már elutazhatnak nemzeti csapatukhoz a vörös besorolású térségekbe, de visszatérésük után tíznapos karantén vár rájuk.

  • Csütörtökön újabb 87 ezer nyálteszt érkezett a Romániában található Maros megyébe, ezeket pénteken osztják szét az iskolákban – tájékoztatott a Maros Megyei Fő Tanfelügyelőség.

    Az iskolai teszteléssel kapcsolatban elmondták, hogy a vizsgálatot egészségügyi szakember, az iskolaorvos vagy más, erre képesített személy végzi. A tesztelést az órák kezdete előtt kell elvégezni minden hétfőn és csütörtökön. A tesztelés a tanteremben történik az arra felkészített személyek segítségével.

    Ha a teszt pozitív lesz, annak az eredményét antigén- vagy PCR-teszttel kell megerősíteni – írja az Új Magyar Szó.

  • Az elmúlt napon Oroszországban 32 930 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak a hivatalos adatok szerint. Ezzel már összesen 9 736 037-en fertőződtek meg a járvány kezdete óta – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

    A járvány kezdete óta az országban 278 857 áldozatot követelt a járvány, csak az elmúlt 24 órában 1217-en haltak meg a betegség szövődményeiben.

  • A világon 264 202 450 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 234 183 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint – számolt be az MTI. Egy nappal korábban 263 500 930 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 224 178 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS–CoV–2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 48 832 228 ember eddig a napig, a halálos áldozatok száma 785 898.
    • Indiában 34 606 541 fertőzöttet és 469 724 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 22 118 782 fertőzöttről és 615 179 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 10 387 200 a fertőzöttek száma, és 145 728-an haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 9 533 593-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 272 279-re emelkedett.
    • Törökországban 8 841 861 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 77 230.
    • Franciaországban 7 877 490 fertőzöttet és 120 311 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Iránban 6 125 596 a fertőzöttek és 129 988 a halottak száma.
    • Németországban 6 072 299 fertőzöttet és 102 573 halottat tartanak nyilván.
    • Spanyolországban 5 189 220 fertőzöttet és 88 122 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 5 060 430 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 134 003.
    • Ukrajnában 3 633 386 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 92 418 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.
    • Lengyelországban 3 596 491 fertőzöttet és 84 656 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • A világon minden emberből egy humanitárius segélyre szorul, a klímaváltozás, a koronavírus-járvány és a fegyveres konfliktusok miatt pedig folyamatosan nő a szenvedők száma, a növekedéssel pedig alig képesek tartani a nehéz pénzügyi helyzetben lévő segélyszervezetek – állapította meg a Global Humanitarian Overview 2022 névre hallgató jelentésében az ENSZ.

    Becslések szerint humanitárius segélyre várhatóan 274 millió ember kényszerülhet jövőre, ami a 2020-as adatokhoz képest 17 százalékkal magasabb.

  • Egyre több országban merül fel a kötelező oltás lehetősége. Nemrég Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is hasonlóról beszélt. A Bloomberg összeállítást készített arról, hogy mely országokban milyen korlátozásokkal kell szembenéznie annak, aki nem akarja felvenni az oltást – számolt be az Egészségkalauz.

    Németországban több szolgáltatás hozzáférését is megtiltják a nem oltott embereknek. Ennek értelmében például az éttermekbe csak az oltottak vagy gyógyult emberek mehetnek be, ahogy a színházakba is. Az oltatlan emberek csak az alapvető szolgáltatásokat vehetik igénybe, így például vásárolhatnak a szupermarketekben és mehetnek gyógyszertárba is.

    Görögország néhány napja jelentette be, hogy januártól a 60 év feletti oltatlanoknak havonta 100 eurós bírságot kell fizetniük, az ebből befolyó összeget pedig a kórházak fejlesztésére fordítják. Görögországban az 580 ezer oltatlan idős közül novemberben is csak 60 ezren kaptak oltást.

    Finnországban délután öt órakor be kell zárni azoknak az éttermeknek és bároknak, amelyek nem használják az oltási igazolást. Vagyis a skandináv országban ezzel próbálták áttételesen arra ösztönözni az embereket, hogy oltassák be magukat.

    Spanyolország az oltatlanok számára megtiltotta az Egyesült Királyságból való beutazást, a felnőttek esetében oltási igazolást kérnek. A brit hatóságok bejelentése szerint a betegségen való átesést sem fogadják el a spanyolok a belépéskor, csak az oltást.

    Ausztriában a hírek szerint aki februárig nem oltatja be magát, 7200 eurós bírságra számíthat, emellett a tervek között szerepel a lezárások fenntartása az oltatlanoknak, akik már most is csak negatív teszttel mehetnek dolgozni.

    Szingapúrban aki nem oltatja be magát, annak önmagának kell finanszíroznia orvosi ellátását, amennyiben elkapja a koronavírust. Az egészségügyi minisztérium becslései szerint az intenzív osztályra kerülő oltatlanok mintegy 25 ezer dolláros számlára készülhetnek.

    Az Egyesült Államokban a januártól kötelező lesz oltást vagy rendszeres tesztelést kérni dolgozóiktól a 100 főnél több embert foglalkoztató cégeknek. Egy októberi felmérésből az derül ki, hogy az oltatlan munkavállalók csupán 5 százaléka mondta, hogy ha kötelezővé tennék az oltást, akkor inkább felmondana.

  • Amerikai kutatók hasonlították össze a Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcináinak hatékonyságát amerikai veteránok egészségi adatainak elemzése alapján. Arra a megállapításra jutottak, hogy mindkét oltás hatékony a koronavírus következményeinek, így a kórházba kerülés és az elhalálozás megelőzésében – adta hírül az MTI.

    A kutatók ugyanakkor azt is megállapították, hogy a Moderna oltása nagyobb szintű védettséget nyújt, az igazolt fertőzés kockázata például 21 százalékkal, míg a kórházba kerülés kockázata 41 százalékkal alacsonyabb.

    A vakcinák hatékonyságát öt, koronavírushoz kötődő következmény alapján mérték: az igazolt fertőzés, a tünetekkel járó betegség, a kórházba kerülés, az intenzív osztályra kerülés és az elhalálozás.

    A kutatók több mint 219 ezer Pfizer-vakcinával beoltottat hasonlítottak össze ugyanennyi Modernával beoltott személlyel.

    A 24 hetes követési időszakban az igazolt fertőzés aránya a Moderna-oltással oltottak esetében 4,52 volt ezer emberenként, a Pfizer-csoportban 5,75, ami 1,23 esettel több ezer emberenként.

  • Indul az Index napi hírösszefoglalója, melyben beszámolunk a koronavírus-világjárvány történéseiről, és ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.