Magyar katonákat küldhetnek a lengyel-belorusz határra

2021.12.03. 18:10 Módosítva: 2021.12.03. 19:23
Varsó arról tárgyal, hogy magyar és cseh katonák is támogatást nyújtanának a lengyel-fehérorosz határon fennálló válságban - közölte pénteken Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter.

Sajtóértekezletén Mariusz Blaszczak megköszönte a szövetséges erők szolidaritását a Lengyelország keleti határát érő hibrid támadás során. A miniszter annak kapcsán nyilatkozott, hogy a lengyel-fehérorosz határon már megkezdődött a brit és az észt század missziója.

Azt az Index is megírta, hogy az elsők között brit katonák érkeztek Lengyelországba, hogy – a hivatalos verzió szerint – segítséget nyújtsanak a határkerítés és a határvédelem megerősítésében. 

Blaszczak közölte: jelenleg tárgyalások folynak a lengyel határ védelmében részt vevő további katonák támogatásáról, nevezetesen magyar és cseh katonai egységek részvételéről.

A VARSÓ ÁLTAL „LEGJOBB MEGOLDÁSNAK” BLASZCZAK AZT TARTANÁ, HA A MAGYAR ÉS A CSEH KATONÁK A FEHÉROROSZ HATÁRON EMELT, A MIGRÁNSOK OSTROMAIKOR MEGRONGÁLT DRÓTKERÍTÉS, VALAMINT A HATÁRMENTI UTAK KARBANTARTÁSÁT VÁLLALNÁK EL.

A csütörtökön mintegy 155 fős brit, valamint 150 fős észt század részvételével megkezdődött lengyelországi missziót is a miniszter által említetthez hasonló feladattal bízták meg. A lengyel határőrök segítségére eddig mintegy 12 ezer lengyel katonát vezényeltek ki.

A Belarusszal szomszédos európai uniós tagállamok – Lengyelország mellett Litvánia és Lettország – keleti határához hónapok óta érkeznek migránsok. A fehérorosz-lengyel határon az év elejétől közel 40 ezer határsértési kísérletet regisztráltak. Az utóbbi hetekben a külföldiek többször próbáltak tömegesen átjutni Lengyelország területére, miközben a közelben lévő fehérorosz fegyveresek részéről egy sor provokáció is történt a lengyel határőrség jelentései szerint – írja az MTI. 

Lengyelország a jelenlegi drótkerítés mellett jövő év közepéig 5 méter magas acélfalat emel a szomszédos országgal közös határszakaszon. A határ menti térségben szeptember elejétől rendkívüli állapot van érvényben, az ehhez kapcsolódó intézkedések nagy részét, köztük a belépési tilalmat helyettesítette szerdától az előző este kiadott belügyminiszteri rendelet.

A rendelet kiadását a határőrizeti törvény e heti módosítása tette lehetővé.

A jogszabály újabban lehetővé teszi az akkreditált újságírók munkáját is a határmenti térségben.