Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Pásztorpitével mérgezte meg az egyházi gyülekezetet, egy idős nő meghalt

GettyImages-3200114
2021.12.03. 18:18
Egy brit egyházi gyülekezeti vacsorán felszolgált, de alulsütött pásztorpitétől 31 ember kapott ételmérgezést, egy idős asszony pedig meghalt.

Az eset a Northhamshire-ben található, Hinton-in-the-Hedges nevű falu kocsmájában történt az egyházközség szüreti vacsoráján. A 92 éves Elizabeth Neuman már a vacsorát követően folyamatosan hányt, később pedig belehalt az ételmérgezésbe. A közösség további 31 tagja is a mérgezés tüneteit mutatta. Hárman pedig csak azért kerülték el a bajt, mert vegetáriánusok. A hely, a Crewe Arms kocsma szakácsa John Croucher volt, akit a történtek miatt négy hónap börtönre ítéltek, egy évre felfüggesztve - írja beszámolójába a Guardian.

A negyvenéves szakács tárgyalásán elismerte, hogy megszegte az élelmiszerekre vonatkozó előírásokat, és azt mondta: „Utálom, hogy ezt kell mondanom, de ki kell mondanom, elsiettem a dolgot, bizony kapkodtam.”

Hozzátette, hogy már húsz éve dolgozik konyhákon, de ami akkor történt, azt sohasem fogja elfelejteni. A lelkiismeret-furdalás enyhe kifejezés arra, amit érez, és nagy árat fizetett azért, hogy jobb szakács lett belőle.

A bíró így összegezte a történteket:

2018 október elején 35 ember gyűlt össze a Crewe Armsban a szüreti vacsorára. 32 ember evett pásztorpitét. Egy addig egészséges és jó állapotban lévő ember belehalt a hányás okozta belső vérzésbe. A séf azon az estén Croucher volt. A darált húst nem főzték meg alaposan, és jeges vízzel együtt került a serpenyőbe. Mivel Couchernek sürgősen el kellett mennie, ezért fogta a készülő ételt, a darált húst fóliába csomagolta, majd éjszakára betette a hűtőbe. Otthagyta, majd újra megfőzte és krumplipürével felszolgálta. Tálaláskor azonban nem mérte meg a pite hőmérsékletét.

A bíróságon elhangzott, hogy a Szentháromság egyházközösség tagjai nem szerettek volna eljárást indítani sem a kocsma tulajdonosa, sem pedig Coucher ellen, bár ő azóta már nem dolgozik ott. A bíró azonban kötötte az ebet a karóhoz, mondván, tisztában van vele, hogy a kocsma fontos a helyi közösség számára, amelynek tagjai váltig állították, hogy egyszeri hibáról volt szó. Viszont a bíró felidézte, hogy míg 2015-ben a hely három csillagot kapott az egészségügyi hatóságok minősítésén, addig a romló helyzet miatt 2017-ben már csak egyet.

Végül a kocsma tulajdonosa elismerte, hogy többszörösen megszegte az élelmiszer-biztonsági előírásokat, amiért a bíróság kilencezer fontra büntette, cégére háromezer fontot rótt ki, és kötelezte az eljárási költség megfizetésére is.

(Borítókép: Chaloner Woods / Getty Images)