Kínai propagandát terjesztő fiókok ezreit szüntette meg a Twitter

2021.12.03. 16:23

A kínai kormányhoz köthető több ezer fiókot szüntetett meg a Twitter. A fiókok és  posztjai szakértők szerint egy propagandaművelet „kínos” termékei voltak, céljuk a hszincsiangi ujgurok ellen elkövetett jogsértések ellensúlyozása volt. 

A művelet keretében hamis, magukat ujguroknak beállító felhasználók számoltak be képes előadás formájában, mennyire boldogak a térségben, minden szuper és jó. 

A Twitter be van tiltva Kínában, így a posztokat nyugati és/vagy Kínát bíráló célközönségnek szánták.

A 2160 fiókot az Australian Strategic Policy Institute (ASPI) agytröszt szerint két kategóriába lehet sorolni. A nagyobb, 2048 fiókból álló halmazban a Kínai Kommunista Párt Hszincsianggal kapcsolatos narratíváját erősítették, a maradék 112 fiókot pedig a Changyu Culture magáncéghez kötik, amelyet nagy valószínűséggel a hszincsiangi hatóságok bíztak meg olyan audiovizuális tartalom gyártásával, amelyben ujgurok éljeneznek a kormánynak. 

Elemzők több mint harmincezer bejegyzést kapcsoltak a szóban forgó fiókokhoz, sokhoz pedig a #StopXinjiangRumours (#StopHszincsiangiPletykák) hashteget rendelték. 

Külön érdekesség, hogy számos fiók koreai szappanopera-rajongókhoz vagy pornográfiához köthető, legalábbis annak indultak. Az ASPI szerint fogták ezeket a már korábban létező, Hszincsianggal semmilyen összefüggésben nem lévő fiókokat, és „újraformálták” őket, új célt adva a digitális perszonáknak. 

Az ausztrál szakértők furcsállták is, hogy milyen hanyagsággal készült a propagandakampány, volt olyan fiók, amelynek az volt a neve, hogy @fUck_next. 

Ráadásul a fiókok 97 százalékának ötnél kevesebb követője volt, 73 százaléknak egy sem. A posztok csupán két százalékát osztották meg, azt is kínai tisztviselők. 

Az ASPI szerint meglehet, a propagandisták nem is értik, mit lehet eladni a nem kínai célközönségnek, hogyan kell hihető álhíreket készíteni. Erre remek példa Peng Suaj kínai teniszcsillag ügye, aki miután megvádolta a volt miniszterelnök-helyettest nemi erőszakkal, felszívódott, a kínai neten konkrétan megszűnt. 

(Guardian)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM