A tálib vezető szerint egyenlők a nők és a férfiak

2021.12.04. 11:42

Az afganisztáni tálibok vezetője rendeletben szólította fel pénteken a kabuli kormányt, hogy hozzon intézkedéseket a nők jogainak tiszteletben tartására, köztük például a kényszerházasságok tiltására.  

Senki sem kényszeríthet házasságra egy nőt

 – fogalmazott rendeletében Hibatulla Ahundzada molla, kiemelve, hogy a bíróságoknak, a kormányzóknak és egyes minisztériumoknak szembe kell szállniuk az Afganisztánban gyakori kényszerházasságokkal.

Az elszegényedett országban a belső menekültek – elsősorban az éhínségtől szenvedő északi és nyugati régiókban – gyakran adják férjhez fiatal, sokszor még csak gyermekkorban lévő leányukat a férj családjának adományáért cserébe, amellyel kifizethetik az adósságaikat, elláthatják a családjukat.

Ahundzada dekrétumában nem szerepel a házasságkötéshez szükséges alsó korhatár. Ezt korábban 16 évben állapították meg. A rendelet szerint az özvegyeket a férjük halála után 17 hétig nem kényszeríthetik újabb házasságra (a férj testvérével vagy más rokonával), a nő szabadon választhatja meg az új férjet.

A bíróságokat a molla arra szólította fel, hogy bánjanak igazságosan a nőkkel, különösen az örökségre váró özvegyekkel, a minisztereket pedig arra utasította, hogy tájékoztassák a lakosságot a nők jogairól. A vallásügyi minisztériumot pedig Ahundzada arra kérte, bátorítsa a hittudósokat, hogy prédikáljanak a nők elnyomása ellen. A nők munkához és tanuláshoz való jogairól a rendeletben nem esik szó. Ugyanakkor a dokumentum úgy fogalmaz:

a férfiak és a nők egyenlők.

A pénteki rendelet kiadásakor a 7–12 osztályos lányok még mindig nem térhettek vissza az iskolába, a nők többsége pedig a munkahelyére a tálibok hatalomátvétele óta.

A rendeletet akkor adta ki az ország első számú vezetője, amikor a nemzetközi közösség arra ösztökéli a tálib kormányt, hogy biztosítsa a nők jogait, illetve olyan kormányzatot alakítson, amelyben a társadalom minden rétege, köztük a nők is képviseltetik magukat. Mindezt az országnak nyújtandó pénzügyi segítség feltételéül is szabják.

Az Egyesült Államok befagyasztotta az afgán központi bank számláit, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap pedig felfüggesztette a segélyek folyósítását. Közben az ENSZ arra figyelmeztet, hogy a közel 40 milliós afgán népességből 23 milliót fenyeget éhínség az idei télen.

Az afgán nők oktatáshoz és a munkához jutáshoz való jogainak tiszteletben tartása az egyike a külföldi adományozók által megszabott főbb feltételeknek a segítség újbóli folyósításához.

(via MTI)  • Hírek
  • Bankszámla