új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Meghaladta a húszmilliót a koronavírus elleni oltásokból beadott harmadik dózisok száma Nagy-Britanniában.

  A brit egészségügyi minisztérium vasárnap este ismertetett legfrissebb adatsora szerint a harmadik, emlékeztető és hatáserősítő vakcinadózisból eddig 20 258 417-en részesültek; ez a felnőtt brit lakosság 35,2 százaléka.

  Ez azt is jelenti, hogy nem egészen egy hónap alatt tízmilliót adtak be a koronavírus elleni oltás harmadik adagjából Nagy-Britanniában, ugyanis november 7-én lépte át a tízmilliót azoknak a száma, akik a vakcina harmadik dózisát is megkapták.

  A brit egészségügyi hatóságok jelenleg - különösen a koronavírus omikron variánsának azonosítása óta - kifejezetten arra összpontosítanak, hogy minél többen megkapják a harmadik oltást. Ezt a napi számok is tükrözik: a brit egészségügyi minisztérium vasárnap esti tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 25 679 első, 35 719 második, ugyanakkor 448 975 harmadik oltást adtak be országszerte.

  Az első dózist 51,1 millióan kapták meg; ez a 12 éven felüli britek 88,8 százaléka. Közülük a második adagból 46,5 millióan részesültek. Ez azt jelenti, hogy a 12 évnél idősebb korosztály 80,9 százalékát oltották be eddig két dózissal Nagy-Britanniában.

  Az első, a második és a harmadik beadott oltási adagok együttes száma a vasárnap esti tájékoztatás szerint 117,9 millió.

  (MTI)

 • Májusa óta azokban a megyékben, ahol a legutóbbi elnökválasztás során a többség Donald Trumpra szavazott, csaknem háromszor nagyobb valószínűséggel halnak meg Covid-19-ben az emberek, mint a Biden-barát területeken.

  Legalábbis erre a következtetésre jutott az NPR amerikai közszolgálati rádió friss tanulmányában.

  Az NPR a 100 000 főre jutó halálozást vizsgálta az Egyesült Államok nagyjából 3 000 megyéjében 2021 májusától kezdve, amikortól széles körben elérhetővé váltak a védőoltások. Azokban a megyékben, ahol 2020 novemberében 60 százalékkal vagy nagyobb arányban Trump mellett tették le a voksukat a szavazásra jogosultak, 2,7-szer akkora volt a halálozási arány, mint máshol.

  Azok a megyék, ahol pedig még több Trump-szavazó volt, még többen haltak meg. 

  Egy másik összefüggésre is rámutatott a tanulmány: minél nagyobb volt a szavazatelosztás Trump irányába, annál többen voltak az oltatlanok. 

  Az elemzés csak a Covid-19-halálok földrajzi elhelyezkedését vizsgálta. A betegség által érintett személyek pontos politikai nézetei továbbra is ismeretlenek. Mindazonáltal a jelek erősen arra utalnak, hogy a republikánus szavazókat érintették leginkább a koronavírus-fertőzés súlyos szövődményei. 

  Az npr olyan közvélemény-kutatásokat is idéz, melyek szerint a republikánus szavazók alkotják az Egyesült Államokban az oltatlanok legnagyobb csoportját, sőt, köreikben a legbizalmatlanabbak a koronavírussal kapcsolatos hivatalos tájékoztatással, illetve vannak kitéve leginkább az álhíreknek és félretájékoztatásnak. 

 • Olaszországban 15 021 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak vasárnapra, ami 16 százalékos növekedést jelent az egy héttel ezelőtti adatokhoz képest, amikor 12 927-en fertőződtek meg.

  Az egészségügyi minisztérium közölte, hogy 43-an haltak meg koronavírusban, ami jelentős csökkenés a szerdai 103-hoz képest, igaz, a bejelentett adatok hétvégén gyakran alacsonyabbak Olaszországban.

  Az országban új korlátozásokat jelentettek be a múlt héten a be nem oltott emberek számára. Ahhoz, hogy valaki étteremben étkezhessen, edzőterembe, múzeumba, színházba és más nyilvános helyszínre mehessen, oltási igazolvány, negatív koronavírusteszt kell, vagy igazolás arról, hogy a közelmúltban esett át a járványon.

  (The Guardian)

 • Könnygázzal és vízágyúval oszlatták fel vasárnap a rendőröket macskakövekkel és tűzijátékkal dobáló tüntetőket, akik a járványügyi korlátozások ellen fejezték ki véleményüket e formában. 

  A demonstrálók az októberben életbe lépett szabályok ellen tiltakoztak, amelyek arra kötelezik az embereket, hogy a bárokba és éttermekbe való belépéshez oltási igazolványt mutassanak fel.

  Ezt a télvízben részesülők diszkriminációnak tartják. 

  (Reuters)

 • Beutazási nyomtatványt kell december 20-tól kitölteniük a Romániába beutazó személyeknek – jelentette be vasárnap Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár.

  Az államtitkár az Alexandru Rafila egészségügyi miniszterrel közösen tartott vasárnapi sajtótájékoztatón tájékoztatta a közvéleményt azokról az intézkedésekről, amelyeket Románia karácsony előtt kíván bevezetni a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére.

  Arafat emlékeztetett arra, hogy a beutazási formanyomtatványt (Passenger Locator Form) sok ország bevezette már. Ez segítséget nyújt a hatóságoknak ahhoz, hogy szükség esetén felvehessék a kapcsolatot a határátlépés után a beutazó személyekkel.

 • A világ járványadatait napról napra publikáló Our World in Data nemrég több ország adatait elemezte azzal kapcsolatban, mennyiben befolyásolja a koronavírus elleni oltás a halálesetek számát. Egyik diagramjuk alapján úgy fest, hogy már két oltás is jelentősen csökkenti a fertőzésben való elhalálozás esélyét, de azok, akik már a harmadik adagot is megkapták, szinte biztos, hogy nem halnak bele a betegségbe. 

  Bővebben>>>

 • A brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) megrázó videót közölt, amelyben három édesanya mesél arról, hogy terhesen az intenzív osztályra kerültek, miután nem voltak beoltva, és elkapták a koronavírust.

  Az egyik nő kismamaként azért imádkozott, hogy legalább a gyermeke élje túl, míg egy másik nő babája nem jutott elég oxigénhez a fertőzés miatt.

  Kapcsolódó

  Megrázó videóban beszélnek az anyák arról, hogy kerültek oltatlanul az intenzívre

  Volt, akinek a családját már felkészítették a legrosszabbra.

 • Szerbiában 1244 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában. Összesen 8901 tesztet végeztek el szombaton, írta a Magyar Szó. A megelőző napon 1613 új megbetegedést diagnosztizáltak. A Covid–19 és szövődményei 41 beteg életét ragadták el egy nap leforgása alatt. A vírus pénteken 39 ember életét követelte. A járvány kezdete óta már 11 917 elhunytat gyászolnak hozzátartozóik.

  Kórházban jelenleg 3511 beteget kezelnek, közülük 165 páciens szorul lélegeztetőgép segítségére. Tegnap 3567 fertőzöttet kellett egészségügyi intézményben gondozni, akkor 164 beteget tartott életben gép Szerbiában.

 • Egy próbaprojekt keretében a jövő héttől azokat az egészségügyi dolgozókat is alávetik koronavírustesztnek Horvátországban, akik be vannak oltva, hogy valós képet kapjanak arról, az oltottak között mennyi a fertőzött – közölte a horvát egészségügyi minisztérium vasárnap. A vizsgálat tíz napig tart, öt klinikai kórház és több általános kórház összesen 1500 oltott dolgozója vesz részt benne.

  A beoltott egészségügyi dolgozókat három csoportra osztják. Az első csoportba kerülnek azok, akik kevesebb mint hat hónapja kapták meg a második oltást, a második csoportban lesznek azok, akik több mint hat hónapja kapták meg valamelyik vakcina második adagját, a harmadikban pedig azokat vizsgálják, akiknek a harmadik oltást is beadták már.

  A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) szerint bár enyhül a negyedik hullám az országban, nem csökken a koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunytak száma. Horvátország a második legrosszabb helyen áll a világon, jelenleg egymillió lakosra 17, koronavírusban elhunyt beteg jut. Az országban október elején tették kötelezővé az egészségügyi és szociális ellátórendszerben a védettségi igazolást. Azoknak, akik nincsenek beoltva, és nem estek át a fertőzésen, hetente kétszer kell teszteltetniük magukat. Azóta 300 ezer tesztet végeztek, és több mint tízezer esetben volt pozitív az eredmény.

  A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban az elmúlt 24 órában 2796 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid–19 betegségben 68-an haltak meg. Kórházban 2381 beteget ápolnak, közülük 310-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 203 309-en kaptak védőoltást, közülük 1 969 339-en már a második adagot is felvették.

  (via MTI)

 • Illegális demonstrációt tartott, és újságírókra támadt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid–19) elleni védőoltást elutasítók egy több száz fős csoportja szombaton Berlinben.

  A német főváros egyik központi negyedében, Friedrichshainban a rendőrség adatai szerint nagyjából ötszázan gyűltek össze a nem engedélyezett tüntetésen. Több embert őrizetbe vettek a járványügyi előírások megsértése és a rendőrökkel szembeni ellenállás miatt.

  A tüntetők több újságírót is megtámadtak. Egyiküktől – aki mobiltelefonjával filmezte az illegális demonstrációt – elvették készülékét, amelyet dulakodás után sikerült visszaszereznie. A feltételezett elkövetőnek rablási kísérlet miatt kell felelnie.

  A Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint a megmozdulás idejére, szombat délutánra eredetileg Nemet mondunk az oltási kényszerre címmel szerveztek tüntetést, amelyet azonban a fertőzésvédelmi szabályok várható megsértése miatt nem engedélyeztek, a szervezők mégis igyekeztek mozgósítani támogatóikat az interneten.

  Németországban nem oltási kényszer, hanem oltási kötelezettség bevezetését tervezik.

  A várhatóan december 8-án hivatalba lépő új kormány tervei szerint felkérik a németek közösségének egészét érintő erkölcsi kérdések vizsgálatával és javaslatok megfogalmazásával foglalkozó, független szakértői testületet, a Német Etikai Tanácsot (Deutscher Ethikrat), hogy az év végéig dolgozzon ki állásfoglalást, amelynek alapján meg lehet vitatni és el lehet dönteni az ügyet a szövetségi parlamentben (Bundestag). A kötelezettséget februártól vezethetik be. A kötelezettségszegés nem kényszerintézkedést, hanem szabálysértési bírságot vonna maga után.

  Az ügyvezető szövetségi kormány legutóbbi, szombati adatai szerint az oltási kampány eddigi 345 napja alatt 126,6 millió adagot adtak be a Covid–19 elleni védőoltásokból.

  Teljes oltással 57,3 millió ember – a lakosság 68,9 százaléka – rendelkezik. A teljes oltás utáni frissítő adagot 13 millió ember – a lakosság 15,7 százaléka – kapta meg.

  A kampány az utóbbi napokban felgyorsult. A péntekkel zárult héten naponta átlagosan 743 ezer adagot – másodpercenként nagyjából kilenc oltást – adtak be. November elején még 300 ezer körül volt a napi átlag.

 • Winfried Stöcker, egy 74 éves német üzletember és laboratóriumi specialista ismeretlen eredetű, általa kidolgozott, koronavírus elleni vakcinát gyártott. Ráadásul nemcsak legyártotta az oltóanyagot, hanem be is adta az embereknek, méghozzá nagyjából 20 ezernek.

  A férfi szerint az orvosoknak joguk van olyan gyógymóddal szolgálni, amiről úgy gondolják, segít másoknak, és ők a betegekért felelnek, nem pedig az államért.

  Az ügyészség vizsgálatot indított ellene, ám érdekesség, hogy a beoltottak közül jelenleg 2000 ember van megfigyelés alatt, és egyik esetében sincs mellékhatás.

  (borsonline.hu)

 • Kihívta egy férfi a rendőröket saját magára egy pozsonyi élelmiszerüzletben, miután az eladó közölte vele, hogy maszk nélkül nem szolgálják ki – számolt be az esetről a helyi rendőrség nyomán az Új Szó.

  A kiérkező rendőrök tájékoztatták a férfit a kötelező maszkviselésről, aki ezt megértette, és elhagyta a helyszínt. Az ügyet a Közegészségügyi Hivatalhoz továbbították.

  (via Új Szó)

 • A Szlovákiában elvégzett koronavírustesztek 38 százaléka mutatott ki fertőzést, 19 335 tesztből 7367 lett pozitív, ami a járvány kitörése óta a legmagasabb arány a Magyarországgal szomszédos országban. 

  Az elmúlt 24 órában 5-tel nőtt a koronavírus-járvány igazolt áldozatainak száma, ami így már eléri 14 826-ot. A kórházban ápoltak száma mindössze egyel lett több, jelenleg 3409, az ő 84,34 százalékuk oltatlan, vagy csak egy oltást kapott meg. Ezenkívül 624-en fekszenek az intenzív osztályokon, közülük 298-an szorulnak mesterséges lélegeztetésre. 

  PCR-tesztből 19 335 végeztek el, ezekből 7367 lett pozitív, az antigéntesztekből 14 149-et végeztek, melyekből 918 mutatott fertőzést. A PCR-tesztek esetében 38,1 százalék, míg az antigénteszteknél 6,49 százalék volt a pozitivitás aránya.

  (via Paraméter

 • Botswana elnöke, Mokgweetsi Masisi nemrég közölte, hogy az országban az első omikron-variánsos fertőzéseket – amelyek világszerte is az elsők közt voltak – olyan külföldi diplomatáknál mutatták ki, akik Európából érkeztek.

  Közlése szerint négy, Európából érkező diplomatát november 11-én teszteltek, de az csak utóbb derült ki, hogy az omikron-variáns okozta a fertőzést.

  Igen, néhányan Európában, néhányan pedig máshol voltak

  – mondta a diplomatákról a CNN kérdésére válaszolva.

  Botswana azóta sem közölte, hogy pontosan mely országokból érkeztek az említett diplomaták. A tudósok azonban – vele ellentétben – úgy vélik, hogy a mutáns vírus Dél-Afrikában alakulhatott ki. Ezt bizonyítja az is, hogy abban a térségben indult igazán gyors közösségi terjedésnek a variáns, és ott láthatóak annak a jelei, hogy milyen tüneteket okoz. 

  (via New York Times)

 • Bepereli az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) Alexander Padar szibériai vállalkozó, mert szerinte az üzleti érdekeit sérti, hogy omikronnak nevezték el az új variánst.

  A vállalkozó Omikron néven működtet egy magánklinika-hálózatot, amely nemcsak Oroszországban, hanem más országokban is jelen van. Padar szerint az üzleti érdekeit jelentősen sérti, hogy most ezt a nevet kapta az új mutáns vírus. 

  A nevünk hivatalosan is le van védetve, főként a gyógyszerészet és az egészségügy terén vannak szolgáltatásaink

  – mondta, hozzátéve: azt kifogásolja, hogy most még azok is, akik az ő klinikáira keresnek rá az interneten, legfőképp az omikron-variánsról találnak híreket. 

  Csak gondoljanak bele: ha valaki meghal az omikron miatt – például egy rokon vagy barát –, akkor nem valószínű, hogy utána elmennének egy ilyen nevet viselő klinikára

  – fogalmazott Padar. 

  A variáns elnevezéséből egyébként már korábban is adódtak problémák, mivel a WHO direkt átugrott két betűt a görög ábécében. Ezt azért tették, mert másképp eljutottunk volna a kszí variánsig, amelynek elnevezése Hszi Csin-ping kínai elnök nevével mutat hasonlóságot angol nyelven.

  (via WION)

 • Jeremy Farrar – aki novemberig a brit kormány tudományos járványügyi tanácsadója volt – azt mondta: az omikron-variáns megjelenése azt bizonyítja, hogy „egyelőre még közelebb vagyunk a pandémia elejéhez, mint a végéhez”. 

  Farrar azt is kritizálta, hogy a kormányok nem tesznek eleget a vírus megfékezéséért, és csupán nemzeti keretekben gondolkodnak nemzetközi összefogás helyett. Hozzátette: a vakcinák most még védelmet adnak az omikron-variáns ellen, de elképzelhető, hogy ha a koronavírus tovább mutálódik, akkor a jövőben megjelenő mutáns vírusokra ez már nem lesz igaz. 

  Minél tovább mutálódhat a vírus az oltatlan népesség körében globálisan, annál valószínűbb, hogy létrejön egy variáns, amelyet nem állítanak meg a vakcinák és a kezelések. Ha így történik, akkor visszakerülünk oda, ahonnan elindultunk [a pandémia elején]

  – fogalmazott. 

  (via The Guardian)

 • Pozitív koronavírustesztet produkált két víziló az antwerpeni állatkertben, Belgiumban. A hírt az intézmény Facebook-oldalán közölték.

  Az állatkert dolgozói szerint ez lehet az első eset, amikor ezeknél az állatoknál is kimutatták a vírus jelenlétét. A 14 éves Imani és 41 éves Hermien karanténba kerültek, de egyelőre csak enyhe náthát észleltek náluk. 

  Az intézmény vizsgálja, hogy kitől kaphatták el az állatok a koronavírust. A dolgozók közt senki se volt, akinek pozitív lett a tesztje, vagy tüneteket észlelt volna az utóbbi időben.

  Korábban már több tudományos vizsgálat is rámutatott arra, hogy az emlősfajok többsége (főemlősök, macskafélék, kutyafélék, nyércek stb.) elkaphatja a koronavírust.

  Egyes állatfajok – például a szarvasok – közt különösen gyorsan tud terjedni a fertőzés, ami annak a veszélyét is felveti, hogy az ő szervezetükben esetleg tovább mutálódik a vírus, és aztán később visszakerül az emberre. 

  (via Reuters)

 • Montenegróban is megjelent a koronavírus új, Afrika déli részén felfedezett, omikron nevű változata – közölte a helyi sajtó vasárnap.

  Az új vírustörzset egy családnál azonosították, amelynek egyik tagja a közelmúltban tért vissza a Dél-afrikai Köztársaságból. Az orvosi jelentés szerint a vírushordozó montenegrói állampolgár nem volt beoltva a koronavírus ellen.

  A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 1613-mal 1 262 419-re, Koszovóban néggyel 161 132-re, Észak-Macedóniában 355-tel 217 025-re, Montenegróban 207-tel 158 283-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 853-mal 277 228-ra növekedett.

  A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 39-cel 11 876-ra, Észak-Macedóniában 15-tel 7631-re, Montenegróban kettővel 2324-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 23-mal 12 687-re növekedett. Koszovóban az elmúlt napon sem volt halálos áldozata a kórnak, a halottak száma így 2984 maradt.

 • Szlovákiában a lockdown tizedik napja után a szakértők kiértékelik az adatokat. A szakértői konzílium már most meghosszabbítaná a teljes lezárást, és szigorítaná a határellenőrzést. 

  Az Index korábban beszámolt róla, hogy sem a szakértők, sem az állampolgárok nem tartják elég hatékonynak a lezárásokat, hiszen az iskolákban jelenléti oktatás van, és a határok is átjárhatók, ezért különös előszeretettel lépik őket át Magyarország irányába.

  Egyes sajtóinformációk szerint a járványügyi konzílium mindenkit fel akar szólítani, hogy dolgozzon otthonról, amennyiben ezt a munkájuk lehetővé teszi. A rendőrség emellett szigorúbban szankcionálná azt, hogy a munkáltatók ellenőrzik-e a mozgó dolgozóik fertőzöttségét. Emellett komolyabban vetetnék a hatóságokkal a maszkok viselésének ellenőrzését is a tömegközlekedési eszközökön.

  Meglepő módon az iskolákat egyelőre nem zárnák be országosan, egyetértenek azzal, hogy ebben a kérdésben a regionális közegészségügyi hivatalok döntsenek, melyek eddig már az ország egyharmadában bezárták az iskolákat.

  Mindezek mellett szigorítanák a határellenőrzést is, külföldről való visszatéréskor ellenőriznék az e-hranica (elektronikus mozgáskövető rendszer) kitöltését, az oltatlanoknak pedig karanténba kellene menniük.

  (via Új Szó)

 • Az ünnepekre hazautazó vendégmunkások érkezése miatt a helyi hatóságok attól tartanak, hogy megnőhet a fertőzöttek száma Kárpátalján.

  A megyei egészségügyi főosztály vezetője azt mondta: szigorítani kellene a határátkelőkön hazaérkezők ellenőrzését. Amennyiben tovább romlanak a statisztikai mutatók, Kárpátalját átsorolhatják a vörös zónába – tette hozzá.

  A megye kórházaiban jelenleg a Covid-betegek számára elkülönített ágyak 61,5 százaléka (80 ágy) foglalt. A betegek hetven százaléka lélegeztetésre szorul, intenzív osztályon nyolc embert kell ápolni. 

  (via kiszo.net)

 • Három ember pozitív koronavírustesztjében mutatták ki az omikron-variáns jelenlétét New York városában. 

  Ezzel már összesen 8 fertőzöttet találtak a városban, ahol már több mint egy hete rendkívüli állapotot vezettek be, mivel külföldön terjedni kezdett az omikron-variáns. 

  Az omikron-variáns megérkezett, és ahogy azzal számoltunk, megkezdődött a közösségi terjedés

  – közölte Mary Bassett, a város egészségügyi főtisztviselője.

  New York mellett több államban is megjelent a vírus, amelyet a legfrissebb híradások szerint már 14 amerikai tagállamban mutattak ki.

  (via The Globe and Mail)

 • A korábbi tervek ellenére meghosszabbították a már érvényben lévő korlátozásokat Dél-Korában, sőt, tovább szigorították a gyülekezésre, rendezvényekre vonatkozó szabályokat.

  Az új szabályozások szerint hétfőtől kezdve már a magánrendezvényeken, családi körben is csak legfeljebb 6 ember gyűlhet össze Szöulban és környékén, ahol a legtöbb a fertőzött. Az ország többi részén 8 fő a limit.

  Továbbá megkötés az is, hogy ezeken a programokon legfeljebb egy oltatlan személy vehet részt. Utóbbiak a kávézókban, éttermekben is csak egyedül fogyaszthatnak, ezen kívül számos szolgáltatás nem is vehetnek igénybe védettségi igazolvány nélkül.  A kormány egyelőre úgy tervezi, hogy még a jövő évben is meghosszabbítja számos szolgáltatásnak a védettségi igazolványokhoz való kötését. 

  A döntésekben az is szerepet játszik, hogy az országban már napok óta 5 ezer körül van a koronavírusos esetek száma. Szombaton 5128 esetet jelentettek be a hatóságok.

  A fertőzöttek közt eddig 12 embernél mutatták ki egyértelműen, alapos vizsgálatokkal az omikron-variáns jelenlétét. Közülük 4-en még külföldön (Nigériában), 8-an pedig tőlük kapták el a fertőzést Dél-Koreában, vagyis nem sikerült megakadályozni azt, hogy közösségi terjedésnek induljon a vírus. 

  (via Korea Herald)

 • A világon 265 371 760 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 248 620 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint.

  Egy nappal korábban 264 924 275 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 242 933 volt.

  A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

  A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 49 051 140 ember eddig a napig. A halálos áldozatok száma 788 202.

  • Indiában 34 624 360 fertőzöttet és 470 530 halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 22 138 247 fertőzöttről és 615 570 halálos áldozatról tudni.
  • Az Egyesült Királyságban 10 479 955 a fertőzöttek száma, és 146 001 ember halt meg a betegségben.
  • Oroszországban 9 598 283-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 274 648-ra emelkedett.
  • Törökországban 8 883 730 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 77 645.
  • Franciaországban 7 927 361 fertőzöttet és 120 440 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Iránban 6 131 356 a fertőzöttek és 130 124 a halottak száma.
  • Németországban 6 177 992 fertőzöttet és 103 043 halottat tartanak nyilván.
  • Spanyolországban 5 202 958 fertőzöttet és 88 159 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Olaszországban 5 094 072 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 134 152.
  • Ukrajnában 3 661 583 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 93 426 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.
  • Lengyelországban 3 649 027 fertőzöttet és 85 630 halálesetet tartanak nyilván.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

 • A román egészségügyi minisztérium szombat este közölte, hogy két koronavírus-fertőzöttnél kimutatták az omikron-variáns jelenlétét. 

  A gyanú, hogy őket az omikron-variáns fertőzte meg, már csütörtökön felmerült, ugyanis az ő mintájukon már a szekvenciális eljárás elején több mutációt fedeztek fel. Biztosan azonban csak a minap mutatták ki a szupermutáns jelenlétét. 

  A páciensek november 30-án tértek vissza Dél-Afrikából azzal az állami géppel, amelyet Románia küldött az ott rekedt állampolgárok hazahozatala érdekében. Az 59 éves férfit és a 48 éves nőt karanténba helyezték, egyelőre tünetmentesek. Mindketten be voltak oltva a vírus ellen. 

  A hatóságok rajtuk kívül még egy harmadik ember – a nagybányai rögbicsapat egyik tagjának – mintáit is vizsgálják, hogy meghatározzák, őt is az omikron variáns fertőzte-e meg. 

  Európában eddig csak néhány tucatnyi esetben mutatták ki a variáns jelenlétét, ettől függetlenül az európai államok is komoly beutazási korlátozásokat vezettek be azokkal a dél-afrikai államokkal szemben, ahol először terjedni kezdett a mutáns. Mindeközben a vakcinafejlesztők is dolgoznak már az új, a variáns ellen célzottan ható oltóanyagokon, a BioNTech már tényként kezeli, hogy erre szükség lesz.

  A vírusnál eddig többnyire szokatlan, de enyhe tüneteket észleltek. Magyarországon egyelőre nem mutatták ki a jelenlétét, de a szakértők számítanak arra, hogy előbb-utóbb megjelenik

  (via The Guardian, MTI)

 • Szlovákiában 9359 új megbetegedést diagnosztizáltak 26 037 PCR-teszt kiértékelése után az elmúlt 24 órában. A friss fertőzöttek 71 százaléka nem volt beoltva, írta az ujszo.com. A Covid-19 és szövődményei 75 beteg életét ragadták el pénteken. A pandémia kezdete óta már 14 471 elhunytat gyászolnak a hozzátartozói.

  Jelenleg 3408 beteget ápolnak a kórházakban a koronavírus miatt. Közülük 628 beteget az intenzív osztályon kell kezelni, 297 páciens pedig mesterséges lélegeztetésre szorul. A vírus elleni védőoltás első adagját 2,65 millióan kapták meg, a másodikat 2,35 millióan. A harmadik dózist több mint 469 ezren vették föl Szlovákiában.

 • Egy holland tanulmány szerint a koronavírus-fertőzés komplikációkat okozhat a terhesség második felében, ami nagyon ritkán, de halvaszületést okozhat. Idén július óta Hollandia 13 halvaszületést jegyzett fel, ami közvetlenül a méhlepény koronavírus általi károsodásának tulajdonítható. A halvaszületett anyák egyike sem volt beoltva.

 • Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) a járvány kitörése óta már 398 944 Európai Unióban érvényes, digitális Covid-igazolványt állított ki olyan személyeknek, akik átestek a Covid–19 betegségen a 5,4 millió lakosú Szlovákiában.

  Az NCZI szóvivője, Alzbeta Sivá arról is beszélt, hogy emellett péntekig 2 622 399 darab digitális Covid-igazolványt állított ki az első, 2 276 918 darabot a második, 365 884 darabot a harmadik adag oltóanyag beadásáról. A szakember elárulta, hogy pillanatnyilag a legtöbb (654) koronavírus-fertőzött beteg Kassa megyében van, ezt követi Eperjes megye 529-cel, majd Trencsén megye 466-tal, illetve Zsolna megye 458-cal. Továbbra is érvényes, hogy a kórházban kezelt, fertőzött páciensek többsége 65 évnél idősebb, közülük 1359-en nincsenek beoltva.

  A szóvivő tudatta, hogy a legtöbb mesterséges lélegeztetésre szoruló páciens is a 65 év felettiek közül kerül ki, közülük 73 ember nincsenek beoltva. Szintén ez érvényes az intenzív osztályon kezelt betegekre is, a 65 év felettiek közül 226 az oltatlan személy. 

  (via Új Szó)

 • Kedd óta megnégyszereződött a naponta regisztrált esetek száma a Dél-afrikai Köztársaságban.

  A tudósok szerint elképzelhető, hogy az itt kialakult omikron-variáns lehet ennek a hátterében. Ezt azonban bizonyítani egyelőre még nem lehet, mivel a teszteket alapos laboratóriumi vizsgálatnak kell alávetni ahhoz, hogy kimutassák az omikron-variáns jelenlétét. 

  Pénteken már 16 055 új esetet jelentettek az országban, miközben kedden még csak 4373-nál állt a mutató. A hatóságok azt is elárulták, hogy számos esetben olyanok kapták el ismét a fertőzést, akik azon már korábban átestek.

  A delta-variáns ellen még védett a korábbi megfertőződés, de most, az omikronnál ez már nincs így

  – mondta Anne von Gottberg mikrobiológus. Mindeközben egy kutatás azt mutatta ki, hogy az omikron variánsnál háromszoros lehet az újrafertőzés esélye.

  (via CNN)

 • Szerbiában 1613 új koronavírus megbetegedést diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, 12 526 teszt kiértékelése után; a Covid–19 szövődményei 39 ember életét ragadták el aznap. A járvány kezdete óta már csaknem 12 ezer halottat követelt a vírus, írta a Magyar Szó.

  Kórházban jelenleg 3567 pácienst ápolnak, közülük 164 beteg szorul lélegeztetőgépre. Négy nappal ezelőtt még 3884 beteget kellett egészségügyi intézményben gondozni, akkor 191 pácienst tartott életben gép. A szerbiai felnőtt lakosság több mint a felét már beoltották a védőoltás két dózisával.

 • A holland egészségügyi hatóságok szombati, végleges összesítése szerint tizennyolcan fertőződtek meg a koronavírus omikron-variánsával két repülőgépen, amelyek a múlt héten érkeztek Hollandiába a Dél-afrikai Köztársaságból.

  A holland közegészségügyi intézet (RIVM) közleményében azt írta, hogy az utasok vizsgálata lezárult. A 624 utasból 61 embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje, közülük 18-an az omikronnal fertőződtek meg. A megérkezésük után mindenkit karanténba helyeztek egy Amszterdam közelében lévő, őrzött hotelben. A pozitív tesztet produkáló, ám tünetmenteseknek a mai napon véget ér az elszigeteltség, míg a többieknek továbbra is elzárva kell maradniuk.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggasztónak minősítette a nagyszámú mutációval rendelkező omikron vírusvariánst, ami gyorsabban terjedhet más változatokhoz képest, és az újrafertőződés fokozott kockázata is fennáll esetében.