új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az elmúlt napon 31 096 új koronavírus-fertőzöttet mutattak ki Oroszországban, ezzel az országban a járvány kezdete óta már 9 864 845-en fertőződtek meg.

    A halálos áldozatok száma 1182-vel 283 644-re emelkedett az elmúlt napon – írja a TASZSZ orosz hírügynökség hivatalos adatokra hivatkozva.

  • Az Európai Unió tagországainak egészségügyi miniszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon a koronavírus elleni emlékeztető oltás felvételére szólították fel a lakosságot – tájékoztatott közleményben az EU Tanácsa az értekezlet után.

    A beszámoló szerint a miniszterek támogatták azt is, hogy a tagállamokban összehangolják az uniós védettségi igazolványok érvényességét. Úgy vélték, hogy erről még ebben a hónapban döntés születhet, a tanúsítványok érvényességének harmonizálása ugyanis – mint írták – megkönnyíti a határátlépést és az unión belüli mozgást.

    A miniszterek emellett az új vírusvariáns, az omikron beazonosítására alkalmas tudományos elemzések bővítésére, az omikronhoz köthető emberi érintkezések nyomon követésére és a járvány megfékezését célzó intézkedések betartására szólítottak fel a közelgő ünnepek idején is. Megállapítva, hogy a közös uniós oltóanyag-beszerzés sikeresnek bizonyult, a miniszterek támogatták a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére szolgáló gyógyszerek közös beszerzését is.

    Az egészségügyi miniszteri tanács támogatta azt a szabályozást is, amely egészségügyi veszélyhelyzet esetén biztosítja a gyógyszerek, az oltóanyagok és egyéb orvosi eszközök előállításának és forgalmazásának felgyorsítását, valamint más szükséges intézkedések kidolgozását.

    A tanácskozáson az „egészségügyi unió” megerősítéséről is szót ejtettek, és kiemelték, hogy ennek keretében egyebek között a rugalmas egészségügyi rendszerek innovatív megoldásainak megvalósítására, a gyógyszerek hozzáférhetőségének javítására, a rák elleni küzdelemre és az EU globális egészségügyben betöltött szerepének javítására összpontosítanak – írja az MTI.

  • November közepe óta növekedik a fertőzöttek száma Franciaországban, ma pedig a járvány eleje óta a második legnagyobb növekedést mutatta két szám is.

    A fertőzöttek száma 618-cal nőtt tegnaphoz képest, az intenzív osztályon ápolt betegek száma pedig 160-nal nőtt; ilyen rossz járványügyi adatok áprilisban voltak legutóbb. Az elmúlt napon 12 714 embernél igazolták a koronavírust.

    A kiváló átoltottság miatt a romló számok egyelőre kisebb terhet rónak az egészségügyi ellátórendszerre. Franciaországban már több, mint 8 millióan kapták el a koronavírust a járvány kezdete óta, 121 ezer ember veszítette életét.

    (via Reuters)

  • A beoltottaknak és a koronavírus-fertőzésből felgyógyultaknak is kötelezően 14 nap karanténba kell vonulniuk Horvátországban, ha fennáll a gyanúja annak, hogy olyan személlyel érintkeztek, aki megfertőződött vagy megfertőződhetett a koronavírus új, először Afrika déli részén azonosított omikron változatával – közölte kedden a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ).

    Az érintetteknek a karanténba vonulás első és utolsó napján is PCR-tesztet kell végeztetniük – tették hozzá.

    Kiemelték: amennyiben a koronavírus-fertőzöttről kiderül, hogy mégsem az omikron-variánssal fertőződött meg, az oltott és a felgyógyult kontaktszemélyek számára megszüntetik a karanténkötelezettséget. Azok pedig, akik nem kaptak oltást, és nem estek át korábban a fertőzésen, a hatályos törvények szerint tíz napig karanténban maradnak.

    A HZJZ még hétfőn közölte, hogy Horvátországban is megjelent az új vírustörzs. Két horvát állampolgárnál azonosították az új variánst, mindketten részt vettek egy üzleti találkozón, amelyen külföldi állampolgárok is voltak. Késő este egy újabb közleményt is kiadtak, amelyben egy harmadik omikronnal fertőzöttről is tájékoztattak. Ő egyike annak a 16 személynek, akiket azért teszteltek, mert érintkeztek a fertőzöttekkel.

    A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 3858 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid–19 betegségben 60-an haltak meg. Kórházban 2436 beteget ápolnak, közülük 319-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 210 635-en kaptak védőoltást, közülük 1 989 027-en már a második adagot is felvették.

    A szomszédos Szlovéniában hétfőre 1950 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 17 beteg halt meg. Kórházban 1005 beteget ápolnak, közülük 266-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 235 290-en kaptak védőoltást, közülük 1 159 685-en már a második adagot is beadatták. Szlovéniában második hete csökken a fertőzöttek száma, de a szakemberek szerint még nem stabilizálódott a járványhelyzet – írja az MTI. 

  • Kemenesi Gábor Junior Príma-díjas biológus, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa szerint virológiai szempontból Afrika egy nagyon nehezen jósolható káosz és kockázat. A koronavírus újabb variánsa is a fekete kontinensről származik, miközben minden 15 afrikaiból mindössze egy kapott védőoltást – írta meg az InfoStart

    Az egyenlő vakcinaelosztás nem egy jónak, trendinek hangzó kijelentés, hanem nagyon is gyakorlati szempontokkal rendelkező szakmai vélemény, köznapi nyelvre lefordítva ugyanis, minél jobban hagyjuk a vírusnak önmagát másolni, annál nagyobb esély van újabb mutációk megjelenésére

    – mondta el a szakértő. 

    Mint hangsúlyozta, a problémát nem az adja, hogy az afrikai országokba egyszerűen oda kellene vinni a vakcinát, hanem, hogy a legtöbb mélyszegénységben élő országban polgárháborús állapotok dúlnak, ami miatt humanitárius segítségre, bizonyos szervezetek közbelépésére szorulnának, ez viszont nem megoldható egyik napról a másikra.

    Ezeken a helyeken az egészségügyi rendszer, a diagnosztikai- és jelentési rendszer is annyira visszamaradott, hogy egyszerűen nem vonhatok le konklúziók, nem tudják megmondani, hogy pontosan mik zajlanak ott.

  • Stabilizálódni látszik Szerbiában a járványhelyzet, ahol az alacsony átoltottság komoly problémákat okozott, ám az elmúlt időszakban már nincs ugrásszerű növekvés a fertőzöttek és a halottak számában sem. 

    Az Index korábban tájékoztatott róla, hogy a Magyarországgal szomszédos országban a delta-variáns és alacsony arányú oltakozás súlyos helyzetet teremtett az egészségügyi rendszerben, amit elsősorban az előrehozott iskolaszünettel és hosszú tárgyalások után a védettségi igazolványok bevezetésével sikerült mérsékelni.

    Az intézkedéseknek köszönhetően már huzamosabb ideje kétezer alatt van az újonnan regisztrált koronavírusos betegek száma, a friss adatok szerint 1884 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba a csaknem 16 ezer elvégzett tesztből. Vajdaságban mintegy 10 000 aktív fertőzöttről tudni. Az elmúlt 24 órában 40 személy hunyt el. Országszerte 3391 koronavírusos beteget kezelnek kórházban, közülük 180-an vannak lélegeztetőgépen, a betegek többsége oltatlan. 

    (via Pannon RTV)

  • Az ukrán főváros, Kijev és nyolc megye keddtől átkerült a járványhelyzet szerinti legszigorúbb, vörös besorolásból a jelenlegi legenyhébb, sárga kategóriába – hozta nyilvánosságra az egészségügyi minisztérium.

    Jelenleg így a 24-ből 12 megye – köztük Kárpátalja – és a főváros van sárga besorolásban, tíz megye vörös, és kettő az eggyel kisebb kockázatú narancs kategóriában – írta meg az MTI. 

    A kijevi városvezetés ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy a közösségi közlekedést a fővárosban továbbra is csak azok vehetik igénybe, akik a koronavírus elleni védőoltás legalább egy dózisát felvették, illetve negatív teszttel vagy gyógyultsági igazolással rendelkeznek. A 18 év alattiak ez alól kivételek. Kijev november 1-jétől volt vörös besorolásban.

    Viktor Ljasko egészségügyi miniszter kedden egy kijevi fórumon kifejezte reményét, hogy Ukrajnában is elkezdődhet az ötévesnél idősebb gyermekek beoltása. Elmondta, hogy a 12-18 éves korosztályból eddig több mint 40 ezren kapták meg a védőoltást az országban. Ugyanakkor rámutatott arra, hogy jelenleg Ukrajnában még nem a gyermekek, hanem a nagyobb kockázatot viselő időskorúak tömeges beoltása az elsődleges cél.

  • Mint megírtuk, lemészároltak egy ötfős családot a németországi Koenigs Wusterhausenben, és ez idáig nem lehetett tudni, hogy a szúrt és lőtt sebekbe belehalt szülők és gyerekek sorsát idegenkezűség, esetleg rablógyilkosság okozta.

    A német nyomozók szerint az igazság sokkal borzasztóbb lehet, mint azt gondolták volna. A gyanú szerint ugyanis 

    a negyvenéves családfő maga ölte meg feleségét, tíz-, nyolc- és négyéves gyermekeit, majd magával is végzett.

    A nyomozók találtak egy búcsúlevelet is, amelyben a férfi kifejtette, hogy

    mivel hamisított egy oltási igazolványt a feleségének, és annak felettese megtudta, attól féltek, hogy letartóztatják őket, és elveszik tőlük a gyerekeket. 

    Ezért inkább megölte a családját és magát. 

    (via Spiegel)

  • Újra bevezetik a kötelező távolságtartást és a kötelező maszkhasználatot a tömegközlekedési eszközökön Svédországban – mondta Magdalena Andersson svéd miniszterelnök.

    Az intézkedésekre az emelkedő esetszámok miatt van szükség az északi országban, ahol a naponta több mint kétezer új fertőzött még nem számít kritikusnak, de igyekeznek megelőzni a további drasztikus növekedést. A miniszterelnök az összefogást hangsúlyozta, hiszen így lehet megelőzni a helyzet romlását. 

    Svédországban eddig 1,21 millió ember kapta el a koronavírust a járvány kezdete óta, 15 170 ember veszítette életét.

    (via Reuters)

  • Spanyolországban is engedélyezték a gyermekek oltását; a kicsik a számukra kifejlesztett, a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével készült oltóanyagot kapják, amelyből az első szállítmány várhatóan december 13-án érkezik meg a dél-európai országba.

    A döntés eredményeként Spanyolországban 3,3 millió gyerek kaphatja meg a vakcinát, amelynek első dózisából a tervek szerint 1,3 milliót még idén, 2 milliót pedig januárban szállít a gyártó.

    Carolina Darias spanyol egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint a gyerekek számára nem állítanak fel országosan egységes oltási rendet, hanem a tartományok saját hatáskörben döntenek az oltás módjáról.

    Kasztília-La Mancha tartomány vezetése már közölte: az oktatási intézményekben fogja lebonyolítani a gyerekek oltását, míg Asztúriában a háziorvosi rendelőkben, Murciában pedig az oltóközpontokban szervezik meg.

    A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint korosztályos bontásban jelenleg épp a 12 évnél fiatalabbak körében a legmagasabb a koronavírus-fertőzöttek aránya.

    A dél-európai országban továbbra is lassan emelkedik az új esetek száma. Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint százezer emberből átlagosan 248-an lettek fertőzöttek az elmúlt két hétben. A legmagasabb ez a mutató 708 esettel Navarrában, míg a legkedvezőbb a helyzet 114 esettel Extremadura tartományban.

    Spanyolországban 37,6 millióan, az eddig oltható 12 év feletti lakosság 89,4 százaléka kapta meg a vakcina mindkét dózisát.

    (via MTI)

  • A hétfőn beiktatott új kancellár, Karl Nehammer jelentette be, hogy a kormány szerdán ül össze az osztrák tartományok vezetőivel. Arról fognak dönteni, milyen további lépések szükségesek a járványhullám kordában tartásához, illetve miként lehetne tovább csökkenteni az esetszámot.

    A november 22-én bevezetett szigorú lezárásoknak köszönhetően az akkori, 100 ezer lakosra vetített hétnapos, átlag napi 1100-as fertőzöttszám mostanra 500 körülire csökkent.

    Kapcsolódó

    Ausztriában vasárnap feloldják a zárlatot, az oltatlanokat korlátozzák

    Továbbra is a túlterhelés határán van az egészségügy.

  • Egész pontosan 68 mentősnek, orvosnak és ápolónak lett pozitív a koronavírustesztje, miután részt vettek a karácsonyi bulin a spanyolországi Malagán. Az érintett orvosok és ápolók ráadásul az intenzív osztályon dolgoznak, és még szerencse, hogy csak ennyien esnek ki a munkából, mert a partin 170-en voltak. 

    A karanténba került egészségügyiseket másik régióból átvezényelt kollégáik helyettesítik. Bár Spanyolrországban is emelkedik a fertőzéses esetek száma, egyelőre nem vészes a helyzet; az egészségügyi rendszer nincs még nyomás alatt. 

    A több mint 47 milliós Spanyolországban mintegy 5,1 millió koronavírus-fertőzést és 88 000 halálesetet regisztráltak a járvány kezdete óta.

  • Oroszországban 2021. júniustól szeptemberig csaknem 2000 gyógyszertárat zártak be – derül ki a DSM Group elemzőcég jelentéséből, amelyet a Vedomosztyi orosz lap szemlézett.

    Ez az országban működő összes gyógyszertár körülbelül 3 százaléka.

    Az elemzés szerint leggyakrabban a kis- és középvállalkozásokhoz kapcsolódó helyek zártak be, a megszűnő üzletek 44 százaléka pedig patika volt.

    A Vedomosztyi által megkérdezett szakértők a gyógyszertárak bezárását a koronavírus-járvány miatt bevezetett védőintézkedésekhez, a gyógyszerkereslet csökkenéséhez, az online gyógyszertárak piacra lépéséhez, valamint az egységes adó eltörléséhez kötik.

  • Négy embert vett őrizetbe a rendőrség Szlovákiában: a gyanú szerint olyan cégekkel álltak kapcsolatban, akik hamis adatokkal igényeltek állami támogatás a pandémia idején.

    Az esetről Hamran István ideiglenesen kinevezett országos rendőrfőnök nyilatkozott, aki elmondta, hogy valószínűleg más személyeket is őrizetbe vesznek még az ügyben, és nagyon úgy néz ki, hogy bűnszervezet állhat a csalások hátterében. 

    A járvány kezdete óta Szlovákiában a minisztérium több mint 2 milliárd eurót fizetett ki olyan cégeknek, melyek nehéz helyzetbe kerültek a pandémia miatt.

    A Ján Kuciak Befektetési Központ megállapította, hogy a pezinoki munkaügyi kirendeltségnek idén június és augusztus között 24 millió eurót kellett volna kifizetnie olyan gyanús cégeknek, amelyeknek nincs pénzügyi kimutatása, nem lehet tudni, hogy vannak-e alkalmazottaik, ha igen hányan, ráadásul többnek adótartozása is van. Mindezek mellett azt is kiderítették, hogy 28 postafiók van külföldi állampolgárok tulajdonában, többségében Görögországból és Horvátországból.

    A munkaügyi hivatal és a munkaügyi minisztérium azt állítják, hogy tisztában vannak a segélyekkel való esetleges visszaélésekkel, és olyan rendszerszintű és belső ellenőrzői mechanizmusokat alakítottak ki, amelyek alapján azonosítani lehet az esetleges visszaéléseket. 

    (via Paraméter)

  • Lengyelországban újabb korlátozásokat vezetnek be a tetőző járványhullám miatt, jövő szerdától a szolgáltatásokat egyszerre még kevesebb beoltatlan ember veheti igénybe, mint eddig. A jövő év márciusától pedig kötelezővé teszik az oltást az orvosok, a tanárok és a rendvédelmi erők számára.

    Az intézkedésekről szóló keddi sajtókonferencián Adam Niedzielski egészségügyi miniszter azzal indokolta meg a döntéseket, hogy másfél hete stabil szinten van a koronavírus-járvány negyedik hulláma, ebben az időszakban a csaknem 38 millió lakosú Lengyelországban napi mintegy 23 ezer új fertőzést regisztrálnak.

    Ezért jövő szerdától 30 százalékosra csökkentik az éttermek és a szállodák maximális lehetséges foglaltságát, e kereten felül csakis az üzemeltető által ellenőrzött oltási igazolással rendelkezők vehetik igénybe a szolgáltatásokat. Ugyanezek a szabályok vonatkoznak a mozikra, a színházakra, a sportlétesítményekre és a templomokra is. A létszámkeretet legutóbb a múlt szerdán csökkentették, mégpedig 50 százalékra. Szintén a jövő szerdától bezárnak a szórakozóhelyek és a klubok, amelyek csak december 30-án és 31-én tarthatnak nyitva, legfeljebb 100 fős csoportok számára, e kereten felül szilveszterkor csakis a beoltottakat engedhetik be.

    Kötelező lesz jövő héttől a megfertőzöttekkel egy háztartásban élők tesztelése, attól függetlenül, hogy be vannak-e oltva vagy sem. Oltástól függetlenül tesztelik majd a schengeni övezeten kívüli országokból érkezőket is. A karácsonyi ünnepeket megelőző és követő napokban, a december 20-a és a január 9-e közötti időszakban az általános és középiskolák távoktatásra térnek át.

    Adam Niedzielski azt is bejelentette, hogy március 1-től kötelezővé teszik az oltást az orvosok, a tanárok és a rendvédelmi erők számára. A munkavállalók védettségi igazolását lehetővé tevő, kimunkálás alatt álló törvénytervezetről Niedzielski elmondta, a védettséget ingyenes vírusteszttel is lehet majd igazolni a munkaadónál.

    (via MTI)

  • Egy férfi tüzet nyitott egy moszkvai okmányirodában, miután a biztonsági őr felszólította, hogy vegyen fel maszkot a helyiségben.

    A támadót, aki megölt két embert és hármat megsebesített, elfogták. Sajtóhírek szerint az incidens idején a fegyveres nem volt józan. 

  • Az Index beszámolt róla, hogy a Magyarországgal szomszédos országok közül Ausztriában és Szlovákiában is teljes lezárás bevezetéséről döntött a kormány. Az északi szomszédban ezt sokan bírálták, mert az oktatás továbbra is jelenléti formában működött.

    Az elégedetlenkedés végül odáig jutott, hogy ma változásokat szavaztak meg a teljes lezárásban, ami már nem is nevezhető teljesnek. A politikusok megállapodtak róla, hogy december 10-től kinyitják a boltokat az oltottak és a fertőzésen átesettek számára (a lockdown nem tett kivételt oltott és oltatlan között). Az igazán jelentős változás, hogy az általános iskolák felső tagozatainak és a középiskoláknak hétfőn át kell állniuk a távoktatásra. A pénzügyminiszter, Igor Matovic számolt be róla, hogy az 500 eurós utalványok helyett 300 euró készpénzt fizetnének ki a nyugdíjasoknak, ha beoltatják magukat. 

    (via Új Szó)

  • Több koronavírusos esetet is regisztráltak a Tottenham Hotspur labdarúgócsapatánál. Az első csapat több játékosa és az edzői stáb két tagja kapta el a vírust, bár a fertőzést még meg kell erősítenie a PCR-teszteknek.

    Ha valóban elérte a járvány a klubot, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerül az együttes, ugyanis csütörtökön a Rennes-nel játszik fontos mérkőzést a Konferencia Ligában, majd a bajnokságban vasárnap a Brighton, jövő csütörtökön pedig a Leicester vendége lesz, azaz egy héten belül három összecsapás vár rá.

    Ha a csapatban még többen megfertőződnek, elképzelhető, hogy a meccsek halasztására kéri majd a csapat a Premier League-et. A Rennes elleni találkozót minden bizonnyal megrendezik, miután az európai szövetség szabályai szerint egy klub csak akkor kérhet halasztást, ha nincs legalább 13 bevethető játékosa vagy egyetlen nevezett kapusa sem – írja az MTI.

  • A járványkezelésben a legutolsó megoldási lehetőségként tekint a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételét az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

    Hans Kluge, a WHO európai részlegének vezetője szerint a vakcina beadását csak akkor szabad kötelezően elrendelni, ha már minden más lehetséges intézkedést megtettünk annak érdekében, hogy növeljük az átoltottság arányát. Kiemelte, hogy az oltás kötelezővé tételének hatékonysága nem egyértelmű, mindig az adott helyzettől függ, és az embereknek a hatóságokba vetett bizalma is fontos tényező, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni.

    Európa több országában, köztük Németországban és Ausztriában döntöttek úgy az utóbbi hetekben, hogy kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltást. Az intézkedés tiltakozásokat váltott ki. Európán kívül Indonéziában, Mikronéziában és Türkmenisztánban tették kötelezővé az oltást a felnőtt lakosság számára – írja az MTI.

  • Jobban fertőznek a férfiak koronavírussal, mint a nők vagy a gyerekek – derül ki a Colorado Egyetem egyik friss kutatásából. A kutatók eredetileg azt vizsgálták, hogyan terjed a vírus zárt térben az előadóművészeti tevékenységek közben.

    A kutatók abból indultak ki, hogy az iskolai koncertek a Broadway-előadásokhoz hasonló mértékben bizonyultak szuperterjesztő eseményeknek. A kutatók egy hermetikusan zárt laborban vizsgálták a levegőben szálló részecskék terjedését, miközben a kísérleti alanyaik hangszeren játszottak, beszéltek vagy énekeltek.

    Az éneklés és a hangos beszéd bizonyult a legveszélyesebbnek, ám közben azt is észrevették, hogy a felnőttek, és különösen a férfiak juttatják a levegőbe a legtöbb, potenciálisan a vírust terjesztő részecskét.

    A kutatók ezt azzal magyarázták, hogy a férfiaknak a legnagyobb a tüdejük és több levegőt fújnak ki, így ha fertőzöttek, több vírust ürítenek magukból – írja a Pesti Hírlap ma megjelent száma.

  • Mindössze 216 iskola vállalta Romániában, hogy elvégzik a gyerekek tesztelését koronavírusra. Összesen 467 intézmény tanulóinak egy részét otthon, másik részét az iskolában tesztelik, míg 16 956 tanintézet a szülőkre bízta az eljárást – írja a Krónika.

    Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint a tesztelés első napján, hétfő este hét óráig 86 nyálteszt eredménye lett pozitív az oktatási intézményekben.

  • A koronavírus örökítőanyagának 30 ezer betűjéből általában havonta 2 változik meg, miközben továbbterjed emberről emberre. Azonban ha valakinek a legyengült immunrendszere próbálja hosszú időn keresztül kordában tartani, akkor elkezdheti átalakítani magát, hogy életben maradhasson – írja a USA Today.

    A kutatások azt mutatják, hogy azoknak a szervezetében, akiket daganatos betegséggel kezelnek, szervátültetés után vannak vagy HIV-fertőzöttek, akár hónapokig is fennállhat a fertőzés, miközben a vírus folyamatosan mutálódik.

     A „nulladik pácienst” nem sikerült még megtalálni sem az omikron, sem másik mutáció esetében, de feltételezhető, hogy ezek a változatok egyetlen immunhiányos ember szervezetében jöhettek létre.

    Az omikron-variáns mintegy ötven ponton különbözik az eredeti vírustól, és a változások közül több mint harminc a tüskefehérjén van, ami a sejtekhez való kapcsolódásért felelős, és amit a vakcinák is támadnak.

  • Éjszakai kijárási tilalmat vezettek be Koszovóban, hogy lassítsák a koronavírus terjedését az országban, így az ott lakók éjfél és hajnali öt óra között nem léphetnek az utcára – számolt be az MTI.

    Ezenfelül a Koszovóba belépőknek igazolniuk kell, hogy megkapták a koronavírus elleni valamelyik védőoltás mindkét adagját, egy adag felvétele esetében pedig negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk, vagy igazolást arról, hogy átestek a betegségen.

    A közigazgatásban dolgozóknak, az egyetemistáknak, a tömegközlekedés résztvevőinek, valamint a bevásárlóközpontok és a vendéglátóhelyek látogatóinak is bizonyítaniuk kell, hogy megkapták mindkét oltást, vagy ha csak az első adagot, akkor szintén negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk.

  • Átfogó tanulmány jelent meg arról, hogy emlékeztető oltásként milyen vakcinák hatásosak az eredeti homogén oltássor után – írja az InfoStart.

    A Lancet orvostudományi folyóiratban megjelent kutatás az emlékeztető oltások által kiváltott immunválasz, illetve biztonságosság, vagyis a mellékhatások gyakorisága és súlyossága alapján vizsgálta a harmadik dózisokat. A kutatók megvizsgálták az AstraZeneca-, a Pfizer-, a Novavax-, a Janssen-, a Moderna-, a Valneva- és a Curevac-oltásokat mint emlékeztető dózist két AstraZeneca- vagy két Pfizer-oltás után beadva.

    Mind a hét vakcina biztonságos volt mellékhatások tekintetében, leginkább helyi gyulladásos reakciókat figyeltek meg, mint fájdalom az injekció beadásának helyén, izomfájdalom, fáradtság. Mindegyik vakcina megfelelő immunválaszt váltott ki a tüskefehérjére, ha az AstraZeneca után adták, viszont csak hatról mondható el ez a Pfizer után, a Valneva ekkor nem teljesített túl jól.

  • A koronavírus-járvány az utazási kedvet a vártnál kevésbé vetette vissza idén, jövőre pedig a Covid előttinél is magasabb lehet a fogyasztók utazási hajlandósága – derül ki a Szallas Group és a Nielsen IQ közös reprezentatív kutatásából.

    Az MTI által ismertetett közlemény szerint a megkérdezettek 92 százaléka idén és tavaly is legalább egy alkalommal utazott, és 99 százalékuk tervezi ezt a járvány utáni időszakban. Míg idén a válaszadók alig ötöde utazott külföldre és belföldre egyaránt, addig jövőre ezt már több mint a felük tervezi. A kutatás szerint a magyarok többsége inkább a környező országokba, Horvátországba, Romániába, Csehországba, Lengyelországba utazna szívesen.

    A belföldi úti célokat tízből kilenc válaszadó saját autóval keresi fel a pandémiától függetlenül is, a járvány hatására azonban 59 százalékról 68 százalékra nőtt azok aránya, akik külföldre, elsősorban a környező országokba autóval utaznak.

  • A világelső Novak Djokovic ott lesz a szerb válogatottban januárban a sydney-i ATP-kupán, így egyre valószínűbb, hogy elindul utána az ausztrál nyílt teniszbajnokságon is – számolt be az MTI.

    A január 1-jétől január 9-ig tartó csapatverseny szervezői kedden közölték, hogy a 34 éves sztársportoló rajta van a nevezési listán. Az Australian Open január 17-én rajtol.

    Korábban a játékos édesapja, Srdjan Djokovic úgy nyilatkozott, hogy ha a rendezők nem enyhítenek az oltási kötelezettségen, akkor fia valószínűleg nem indul az év első Grand Slam-tornáján. Novak Djokovic egyelőre nem árulta el, hogy kapott-e már vakcinát, édesapja szerint azonban a Tennis Australia álláspontja az oltással kapcsolatban egyenlő a zsarolással.

    A házigazdák minden részt vevő játékostól elvárják, hogy be legyen oltva a koronavírus ellen.

    A spanyol klasszis már jelezte, hogy ott lesz az Australian Openen, a térdműtéte után lábadozó Federer azonban hiányozni fog a mezőnyből.

  • Szlovákiában a szakértőkből álló konzílium a lezárások december 16-ig történő meghosszabbítását javasolja a kormánynak – írja az InfoStart.

    A kórházak naponta 375 új koronavírus-fertőzött pácienst vesznek fel. Ez 25 pácienssel több, mint a napi átlag egy héttel ezelőtt

    – összegezte az adatokat Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

    A szakértői konzílium szükségszerűnek tartja, hogy intenzívebben ellenőrizzék a kijárási tilalom betartatását, a vonatokra és a távolsági buszokra pedig ne engedjék fel azt, aki nincs beoltva, vagy nincs a betegség leküzdéséről szóló igazolása, illetve negatív tesztje. A konzílium ezért azt tanácsolja a kormánynak, hogy hosszabbítsa meg a lezárás időszakát december 16-ig.

    Eduard Heger miniszterelnök szerint a járványból a 60 év felettiek kötelező oltása jelenti a kiutat.

    Ha lesz valamilyen enyhítés, akkor csak az oltottak és a betegségen átesettek számára

    – jelentette ki a kormányfő.

  • A brit GlaxoSmithKline gyógyszergyár antitestalapú koronavírus-terápiája a korai vizsgálatok alapján az új omikron-variáns valamennyi mutációja ellen hatásos – írja a Guardian.

    Az adatok szerint, amelyeket most készülnek publikálni, a sotrovimab a vírus-tüskefehérjén felfedezett mind a 37 mutáció ellen hatásos.

  • Az egészségügyi hatóságok az omikron-variáns terjedése miatt mindenkit arra buzdítanak, hogy vegye fel a harmadik oltást, néhány szakértő azonban arra figyelmeztet, hogy ez ahhoz is vezethet, hogy a későbbi, külön erre a verzióra kifejlesztett vakcinák veszíthetnek a hatékonyságukból – számolt be az NBC.

    A kérdés az, hogy ha az immunizálást egy korábbi vírustörzzsel végezzük, akkor nem csökkentjük-e az immunitást egy olyan törzzsel szemben, amely ettől már nagyon különbözik

    – mondta Paul Offit, a Philadelphiai Gyermekkórház oltóanyag-szakértője.

    Az orvos elmondja, hogy létezik egy jelenség, amelyet az immunológusok „eredeti antigénbűnnek” neveznek. Ez azt jelenti, hogy az immunrendszer egy vírussal való első találkozásra emlékezik, így ha később ennek egy másik fajtájával kerül szembe, akkor gyengébb lehet az immunválasz.

  • Péntektől egy hónapra bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket Franciaországban a járvány újabb fellángolása miatt – írja a Guardian.

    Sajnos az utóbbi hetekben egyre kevésbé vagyunk óvatosak. A helyzet azonban mind az egyénektől, mind a közösségtől komolyabb erőfeszítést kíván meg

    – mondta el Jean Castex.

    Franciaországban még csupán huszonöt esetben mutatták ki az új omikron-variánst, a hatóságok szerint azonban ez a szám a következő hetekben jelentősen emelkedni fog.