Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Ítéletidő tombol a Hawaii-szigeteken

2021.12.07. 20:50

Szokatlanul heves téli vihar söpör át a Hawaii-szigeteken, megnőtt az árvizek, földcsuszamlások és fadőlések veszélye. Az Egyesült Államok szigetekből álló déli tagállamában heves esőzések és erős széllökések pusztítanak, egyes vidékein havazik.

Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS) arra figyelmeztetett, hogy a lassan mozgó zivatarok, erős szél és heves esőzés szerdáig is eltarthat, és „katasztrofális árvizeket” okozhat. A tagállam kormányzója, David Ige közleményben tudatta, hogy szükségállapotot rendelt el Hawaii valamennyi szigetén. A kormányzó felszólította a tagállam lakóit, hogy amennyiben tehetik, vonuljanak magasan fekvő vidékekre

Hawaii-szerte a vihar miatt megszakadt az áramszolgáltatás, Oahu szigetén négy menedékhelyet nyitottak, az oahui utakat víz árasztotta el. A honolului tűzoltók közleményben tudatták, hogy három gyermeket mentettek ki egy megáradt patakból.

Mauin, ahonnan kisebb áramkimaradásokról és árvizekről érkeztek jelentések, hétfő estétől több mint 30 centiméter eső hullott le. A szüntelen esőzés miatt három amerikai pár kényszerült lemondani Mauira tervezett házasságkötését. A turisták egyébként is a szállodákban, zárt ajtók mögött rekedtek.

Az NWS szerint valamennyi szigeten számítani kell áradás, villámlások, földcsuszamlások és az erős széllökések jelentette veszélyre a következő napokban.

A havazás nem ritka a 4270 méter magas Mauna Kea-hegycsúcson, ahol egyébként csak obszervatóriumok vannak. A csúcshoz vezető úton már most 20 centiméter vastagságú hó esett, a széllökések az óránkénti 138 kilométeres sebességet is elérik.

(via MTI)