Boris Johnson vizsgálatot rendelt el a kiszivárgott videó miatt, amelyben a tavaly karácsonyi korlátozásokon nevetgélnek

2021.12.08. 17:04 Módosítva: 2021.12.08. 17:04
Bocsánatot kért egy kiszivárgott videofelvételért Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán, amelyben a londoni kormányfői hivatal munkatársai a járvány megfékezésére tavaly karácsony előtt elrendelt korlátozásokon nevetgélnek.

A brit miniszterelnök vizsgálatot is bejelentett az ügyben, cáfolta azonban azokat a sajtóbeszámolókat, amelyek szerint a Downing Streeten a kormány által meghozott korlátozó intézkedések megsértésével tavaly decemberben karácsonyi partit tartottak volna.

A videón Allegra Stratton, Johnson akkori szóvivője és a kormányfő stábjának több más tagja látszik a sajtótájékoztatókra használt Downing Street-i helyiségben, amint egy karácsonyi buliról tréfálkoznak. A videó megjelenése után hatalmas vita bontakozott ki arról, hogy valóban volt-e ilyen karácsonyi parti a brit miniszterelnöki hivatalban, annál is inkább, mivel több brit lap kormányzati forrásokat idézve tényként írta, hogy tartottak ilyen összejövetelt a Downing Streeten a hasonló rendezvényeket kifejezetten tiltó akkori korlátozások ellenére.

Boris Johnson a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerdai alsóházi félórájának kezdetén, még a kérdések elhangzása előtt nyilatkozatban közölte:

a kiszivárgott videofelvételen látottak őt is mélységesen felháborították, és fenntartások nélkül elnézést kér azért a benyomásért, amelyet a felvétel tesz.

A kormányfő hozzátette ugyanakkor: munkatársai biztosították arról, hogy nem volt tavaly karácsonyi parti a Downing Streeten, és a miniszterelnöki hivatal stábja nem sértette meg a koronavírus-járvány megfékezésére akkor érvényben lévő előírásokat.

Boris Johnson elmondta: megkérte a brit kormány munkáját összehangoló kabinetiroda miniszteri rangú vezetőjét, hogy vizsgálják ki az ügyet.

Mondani sem kell, hogy ha szabálysértés történt, annak fegyelmi következményei lesznek

– hangsúlyozta a brit miniszterelnök.

Sir Keir Starmer, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője a szerdai alsóházi vitanapon kijelentette, hogy a kormányfő „a bolondját járatja” a lakossággal, és a kormányzó Konzervatív Párt több képviselője is úgy nyilatkozott, hogy a történtek után a kormány nagyon nehezen tudna érvényesíteni bármilyen esetleges újabb korlátozást.

Tavaly karácsony előtt a brit kormány több angliai országrészben, köztük Londonban és tágabb környékén a legmagasabb szintű járványkészültséget léptette érvénybe. Az intézkedés alapján az érintett térségekben be kellett zárniuk

  • a múzeumoknak,
  • a turistalátványosságoknak,
  • a zárt terű szórakozóhelyeknek,
  • a szállodáknak és egyéb szálláshelyeknek, valamint
  • az összes vendéglátóhelynek.

A szabály szerint a nem egy háztartásban élők zárt terekben nem tarthattak összejöveteleket, és a szabadtéri helyszíneken is csak hat, nem egy fedél alatt lakó ember tartózkodhatott egymás társaságában.

Ezeket a korlátozásokat nyáron szinte teljesen feloldották. Szerdai brit sajtóértesülések szerint azonban a koronavírus nemrég azonosított omikron-variánsának terjedése miatt ismét szóba került bizonyos óvintézkedések elrendelése.  • Tippek
  • Csok