Forrong Belgrád, kegyetlen verekedéssel indult a kampány

000 9TY9L9
2021.12.09. 17:16
Tiltakozások söpörtek végig Szerbián az elmúlt két hétvégén, amelyeket a kisajátítási és a népszavazási törvény módosítása váltott ki. Noha a kormány cáfolja, a szabályozást egy bányászati óriáscég érdekében változtatják meg.

A szerb kormány csütörtökön tárgyal a kisajátítási törvény módosításáról. A többi között ennek a javaslata váltotta ki azt a rég nem látott tiltakozási hullámot, amely az elmúlt szombatokon órákra megbénította a forgalmat szinte az egész országban.

Siniša Mali pénzügyminiszter ugyan azt állítja, hogy a törvénynek semmi köze a Nyugat-Szerbiában lítiumbányát nyitni szándékozó Rio Tintóhoz, és – Aleksandar Vučić államfőhöz hasonlóan – leszögezte, hogy „nem születik döntés az ott élő polgárok”, valamint egy elkészült környezeti hatástanulmány nélkül, de ez így nem teljesen helytálló.

Az idő ugyanis sürget: a kormány után a szerb képviselőháznak már másnap el kell fogadnia a törvényt, az elnöknek pedig haladéktalanul alá kell írnia, hogy december 10-én, a korábban elfogadott határidő utolsó napján hatályba léphessen.

A képviselőházi szavazás kimenetele – parlamenti ellenzék híján – nem kétséges.

A tét nem kicsi. Az egyik legnagyobb globális bányászati óriás, a Rio Tinto 2,4 milliárd dollárt tervez befektetni a Belgrád közelében fekvő jadari lítiumbánya megnyitásába, amely háromezer munkahelyet teremt. Hogy milyenek az idősávok egy felfedezésnél? A cég még 2004-ben bukkant a szerb készletre, és megannyi vizsgálat után 2026-ban indítaná a kitermelést – amennyiben hozzájut a szükséges földterületekhez.

Ez szolgálja az alapját a kisajátítási törvény megváltoztatásának, amely lehetővé teszi, hogy az állam gyorsított eljárásban, lerövidített határidővel elkobozza a magántulajdonban lévő ingatlant – ha a vagyonelkobzás közérdekű projektet szolgál. A tulajdonosok persze kapnak kártérítést, de esetenként csökkentettet.

A kormány a külföldi befektető érdekeit szolgálja

A tiltakozók azzal érveltek, hogy a törvénymódosítás a Rio Tintónak kedvez, hogy hozzájuthasson azokhoz a megmaradt telkekhez, amelyeket még nem sikerült megvásárolnia a helyiektől.

A kisajátítási és a népszavazási törvény november végén már elfogadott módosítása – ez utóbbi többé nem teszi szükségessé az ötvenszázalékos részvételt a referendum érvényességéhez – szolgált ürügyül az elégedetlenség kinyilvánítására két egymást követő hétvégén: november 27-én és december 4-én. A tüntetések azonban megalapozzák az áprilisban esedékes parlamenti választások alaphangulatát is.

Belgrádban és Újvidéken az utakat torlaszolták el, sőt a fővárosban még az autópályát is, a tüntetés azonban Šabacban kíméletlen utcai verekedésbe torkollott.

Volt, ahol a Vučić-féle Szerb Haladó Párt hívei kalapáccsal fenyegették meg a törvénymódosítások ellen tiltakozókat.

A kirendelt rendőrök a nőket sem kímélték.

A december 4-i tüntetés után nagy publicitást kapott Novak Đoković Instagram-bejegyzése, aki a tiltakozó környezetvédők mellé állt:

Az egészség kulcsa a tiszta levegő, a víz és az élelmiszer. Ezek nélkül az egészséggel kapcsolatos minden egyéb dolog szófecsérlés

– írta a világelső szerb teniszező, aki arra is emlékeztetett, hogy a természet az anyánk, aki gazdagítja mindannyiunk életét.

A Rio Tinto egyébként a környezeti hatástanulmány elkészültéig nem kap működési engedélyt. A szerb kormány pedig azt ígérte, hogy a helyi lakosság népszavazáson dönthet a bánya sorsáról.

Frissítés: a belgrádi kormány csütörtöki ülésén visszavonták a kisajátítási törvényt és jelezték, hogy módosítják a népszavazási törvényt is.

(Borítókép: Tüntetés Belgrádban 2021. december 4-én. Fotó: Oliver Bunic / AFP)  • Tippek
  • Biztosítás