Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Karácsonyi terrorakciót akadályoztak meg Franciaországban

2021.12.09. 07:23

Eljárás indult Franciaországban szerdán két 23 éves férfi ellen, akik „dzsihadista inspirációjú” késes támadást terveztek karácsony környékén – számolt be az MTI. A gyanúsítottak közül az egyiket a Párizshoz közeli Meaux-ban, a másikat pedig Pecq településen vették őrizetbe a francia titkosszolgálatok november 29-én, miután olyan információjuk volt, hogy a két férfi „azonnali támadásra” készül. Mindkettőjük ellen terrorista bűnszövetkezet gyanújával indult eljárás.

Az egyikük biztos, hogy akcióba akart lépni még az év vége előtt. Követtük a kettejük közti üzenetváltásokat, s azok arra engedtek következtetni, hogy a tervük komoly és azonnali volt

– mondta az AFP hírügynökségnek egy rendőrségi forrás.

Az országos terrorelhárítási ügyészség a gyanú alapján előzetes eljárást indított, ennek keretében vették őrizetbe a két férfit. A kihallgatásukon egyikük tagadta a vádakat. Őt már 2019 áprilisában négy év szabadságvesztésre ítélték (ebből harminc hónapot felfüggesztettek), amiért még kiskorúként „beismerte rajongását az Iszlám Állam dzsihadista szervezetért”. Az illető a terrortámadás tervét tagadja, ugyanakkor környezete és más nyomok is azt igazolják, hogy radikalizált iszlamista nézeteket vall – közölte a rendőrségi forrás. A másik őrizetbe vett férfi viszont bevallotta, hogy „erőszakos akcióra készült”.

Úgy tudni, a két férfi a közösségi oldalakon ismerkedett össze, majd személyesen is találkoztak. Üzenetváltásaikban a támadás módjáról cseteltek, majd eldöntötték, hogy késsel fognak karácsonykor az utcán, bevásárlóközpontokban vagy egyetemeken civilekre támadni, majd mártírként meghalni, amikor a kiérkező rendőrök lelövik őket.

A rendőrség szerint összehangolt, dzsihadista inspirációjú merénylettervről van szó, azzal a különbséggel, hogy a korábbi késes támadásokat elszigeteltebb egyének egyedül hajtották végre. A két férfi otthonában végrehajtott házkutatások alkalmával egy kést, telefonokat és olyan számítógépeket foglaltak le a nyomozók, amikben dzsihadista propagandát találtak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport