Többtucatnyi bevándorló halt meg egy felborult kamionban

GettyImages-1237129728
2021.12.10. 08:27
Legalább 53 bevándorló lelte halálát csütörtökön, és további 54 súlyosan megsérült, amikor a dél-mexikói Chiapas államban, Tuxtla Gutiérrez közelében felfordult egy pótkocsis kamion, amelybe 107, az Egyesült Államokba tartó bevándorlót zsúfoltak össze az embercsempészek.

A mexikói hatóságok szerint a guatemalai határ közelében, attól mintegy 200 kilométerre történt a tragédia, amikor a menekülteket szállító jármű túlzott sebességgel próbált bevenni egy kanyart, a kamion dőlni kezdett, majd nekicsapódott egy gyaloghíd betonoszlopának, és felborult.

A teherautó roncsai között 53 halottat találtak a mentők, a további 54 utas is súlyosan megsebesült, miközben a sofőr eltűnt, vélhetően elmenekült a baleset helyszínéről – írja egybehangzóan a Los Angeles Times és a the New York Times.

Az elmúlt tizenkét hónapban rekordszámú, mintegy 1,7 millió, nagyrészt Közép- és Dél-Amerikából származó illegális bevándorló kísérelte meg a bejutást az Egyesült Államok területére Mexikón keresztül. Az embercsempészek fejenként több ezer dollárért szállítják őket, akiket a Mexikó északi tartományaiban garázdálkodó drogbárók is fenyegetnek.

Az IOM (Nemzetközi Migrációs Szervezet) adatai szerint 2014 óta – amikor a mexikói kormányzat az Obama-adminisztráció nyomására megszigorította a bevándorlási törvényeit – bizonyítottan 3575-en haltak meg, miközben megpróbáltak bejutni Mexikón keresztül az Egyesült Államokba, csak idén 650-en. 

A csütörtöki katasztrófa egy nappal azt követően következett be, hogy a Biden-adminisztráció újjáélesztette a Trump-kormányzat hírhedt Remain in Mexikó (Maradj Mexikóban!) programját, melynek lényege, hogy az Egyesült Államokba tartó menedékkérőknek mindeddig a határ déli oldalán kell maradniuk, többnyire nyomorúságos, elviselhetetlen körülmények között, amíg az amerikai hatóságok el nem bírálják a kérelmüket. 

A tragédiák rohamosan szaporodnak. Márciusban egy terepjáróba 25 utas zsúfolódott be, valamennyien bevándorlók. A gépkocsi áttört az amerikai–mexikói határon húzódó kerítés egy gyenge pontján, majd összeütközött egy kamionnal, és felborult. A balesetben több mint tucatnyian lelték halálukat. 

De ez még messze nem minden: a drogkartellek is tizedelik a migránsokat.

Még 2010-ben történt, hogy a Los Zetas bűnszövetkezet fegyveresei feltartóztattak két kamiont, amelyekben bevándorlók zsúfolódtak össze, és mind a hetvenkettőjüket agyonlőtték. Egy évvel később még borzalmasabb mészárlás történt, akkor a mexikói–amerikai határ közelében fekvő San Fernando térségében a Los Zetas és a Gulf kartell fegyveresei egy menekülteket szállító buszt állítottak meg, leparancsolták a bevándorlókat, és lemészárolták őket. A borzalmas bűntényről hónapokkal később szereztek tudomást a hatóságok, amikor feltárták azt a tömegsírt, ahová a bűnözők elföldelték az áldozatokat.

(Borítókép: A felborult kamion Mexikóban 2021. december 9-én. Fotó:  Alfredo Pacheco / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport