Finnország bevásárolt vadászrepülőkből

2021.12.10. 19:41

Hatvannégy, az amerikai Lockheed Martin gyártotta F-35-ös vadászrepülőgépet vásárol 8,4 milliárd euró (3066 milliárd forint) értékben Finnország, hogy lecserélje korosodó vadászgép-flottáját – jelentette be a helsinki kormány pénteken.

Az üzlet a finn hadsereg valaha volt legnagyobb adásvételi megállapodását jelenti.  Finnország öt ajánlat közül választotta ki a nyertest. A versenyben szerepelt még az amerikai Boeing F/A-18 Super Hornet, a francia Dassault Rafale, a brit Eurofighter Typhoon és a svéd Saab Gripen vadászgépei.

A finn légierő jelenleg több mint hatvan darab McDonnell Douglas F-18-as Hornet vadászgéppel rendelkezik az 1990-es évekből. A most megvásárolt repülők kiválasztásának folyamata még 2014-ben kezdődött. Antti Kaikkonnen finn védelmi miniszter pénteki nyilatkozata szerint a vételár tartalmazza a kiképzés és egyéb felszerelések költségeit is.

Finnország nem tagja a NATO-nak, de a szomszédos Svédországhoz hasonlóan szorosan együttműködik az észak-atlanti katonai szövetséggel. Korábban a katonailag szintén el nem kötelezett Svájc, valamint a NATO-tag Nagy-Britannia, Dánia, Norvégia, Lengyelország, Belgium, illetve az Egyesült Államok ázsiai szövetségesei közül Dél-Korea és Japán is Lockheed Martin F-35-ös vadászgépek vásárlása mellett döntött.

Finnország – amelynek 1340 kilométeres közös határszakasza van Oroszországgal –,  az elmúlt években megerősítette kétoldalú védelmi és katonai együttműködését Svédországgal és az Egyesült Államokkal.

(via MTI, Reuters)  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön