új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az omikron-variáns napokon belül háttérbe szoríthatja a deltát és dominánssá válhat – mondta Skócia első minisztere, Nicola Sturgeon pénteken. 

    A skót kormányfő arra reagált ezzel, hogy drasztikusan megnőtt az omikronos fertőzöttek száma az utóbbi 24 órában. Elmondta, hogy emiatt szigorítják a járványügyi szabályokat és a kontaktszemélyektől azt kérik, hogy maradjanak otthon, még akkor is, ha be vannak oltva. Ezen kívül azt javasolta, hogy a munkahelyeken halasszák el a karácsonyi partikat. 

    Sturgeon leszögezte, hogy a Skóciában kimutatott 110 eset még csak „a jéghegy csúcsa” és tovább növekedésre lehet számítani az esetszámoknál. 

    (via Bloomberg)

  • Egy tudományos kutatás szerint a felnőtt férfiak gyakrabban adják át a koronavírus-fertőzést másoknak, mint a nők vagy a gyermekek.

    A vizsgálatot eredetileg azért indították, hogy meghatározzák: az előadóművészek miként tarthatják meg produkcióikat úgy, hogy közben másoknak ne adják át a vírust. Több mint 75 embert, egy nem és kor szempontjából vegyes csoportot kértek fel arra, hogy énekeljenek vagy hangszeren játsszanak egy speciális vizsgálati helyiségben, ahol azt is figyelni tudták, hogy miként mozognak az általuk kibocsátott részecskék a levegőben. 

    A vizsgálat megállapította, hogy a felnőttek több részecskét adnak ki magukból, mint a gyermekek. Ezen belül a férfiak kerültek az első helyre, mivel nekik nagyobb a tüdejük. A felmérés ezen kívül arra is rávilágított, hogy a hangosan beszélő emberek szervezetéből is több részecske távozik. 

    A vizsgálat szerint egy balettelőadás vagy klasszikus zenei koncert többé-kevésbé biztonságosan megtartható, egy beltéri sportrendezvénnyel (ahol a szurkolók is bíztatják a csapatot) vagy könnyűzenei koncert azonban komoly veszélyt jelenthet, még az óvintézkedések mellett is. 

    Egy másik, a fentitől függetlenül vizsgálat egyébként arra világított rá, hogy az utóbbi időben a gyermekek is egyre több embernek adják át a fertőzést. 

    (via CBS)

  • 24 óra leforgása alatt 54 százalékkal nőtt azoknak a pácienseknek a száma az Egyesült Királyságban, akiket bizonyíthatóan az omikron-variáns fertőzött meg. 

    Ezáltal már 1265 esetben mutatták ki a szupermutáns jelenlétét, ami 448-cal több a csütörtök adatoknál. Az Egyesült Királyság Egészségügyi és Biztonsági Ügynöksége (UKHSA) ugyanakkor azt valószínűsíti, hogy valójában már több ezren lehetnek, akiket ez a variáns fertőzött meg. 

    Jenny Harries, az UKHSA ügyvezetője igazgatója arra kérte az embereket, hogy vegyék fel a harmadik oltást, mert egyelőre ez jelenti a legjobb védelmet az omikron-variáns elleni is. Hasonló kérést fogalmazott meg Sajid Javid egészségügyi miniszter is .

    (via The Sun)

  • New York állam kormányzója Kathy Hochul pénteken bejelentette, hogy a jövő héttől ismét maszkot kell viselni az üzletekben, az intézkedés december 13-tól, jövő év január 15-ig szól.

    businessinsider tudósítása szerint a közlemény arra, hívja fel a figyelmet, hogy mivel az ünnepek alatt jelentősen megnő a beltérben összegyűlő emberek száma, ezért így próbálnának elejét venni a vírus terjedésének.

    Annak ellenére, hogy a New York-iak 80 százaléka be van teljesen oltva, az utóbbi időben több mint 46 ezren haltak meg a koronavírussal összefüggő megbetegedésekben. A háladadás óta mintegy 29 százalékkal nőt a kórházi kezelések száma. 

    A közel húszmilliós államban a 18 éven felüliek 92 százaléka kapott már legalább egy vakcinát, a teljes lakosság 69 százaléka - beleértve a gyerekeket is - pedig már mindkét oltást megkapta.

  • Bezuhantak a Moderna részvényei amerikai idő szerint péntek délelőtt, amikor megjelentek az új, influenza elleni vakcinájuk tesztjének részeredményei. 

    Az mRNS-technnológián alapuló oltóanyagnak az eddigi vizsgálati eredmények szerint nem nagyobb a hatásossága, mint azoknak, amelyek már elérhetőek a piacon. Ennek hatására a Moderna-részvények értéke 234 dollárra esett vissza, miközben az előző napi tőzsdei zárás idején még 272 dollár volt. 

    A cég erre reagálva arra kérte a befektetőket, hogy egyelőre ne adják el a részvényeket, hanem várják meg a teljes vizsgálati eredményeket. Hangsúlyozták, hogy az adatok egyelőre még nem véglegesek és hogy a vakcinát ezért még nem lehet összehasonlítani a többivel. 

    A Moderna-vakcina gyenge eredményei miatt egyébként még a BioNTech és Pfizer részvényeit is kisebb zuhanást könyvelhettek el, mivel ez a két cég is dolgozik egy hasonló, ugyancsak mRNS-technológián alapuló influenzavakcinán. 

    (via Reuters)

  • Hétfőn még egy utolsó adag szállítmányt kap Románia az AstraZeneca vakcinából. Erre azért is lesz szükség, mert ott idén tavasszal nem függesztették fel a vakcinával való oltást és novemberben elfogyott a vakcina, miközben több mint 300 ember még csak az első dózist kapta meg belőle.

    A 359 emberből azóta 131-en felvettek egy mRNS-vakcinát, a maradék 228 ember úgy döntött, hogy vár. Ők kaphatják meg most az oltást az újabb szállítmány révén, de rajtuk kívül további 31 ezer dózis marad még a raktáron, így akár még első dózisra is lehet majd jelentkezni. 

    (via Főtér)

  • Londoni elemzők számításai szerint a legnagyobb brit városok központi bevásárlónegyedeiben több mint félmilliárd font bevételkiesést okoznak a következő egy hónapban azok az intézkedések, amelyekkel a kormány a koronavírus omikron-variánsának terjedését igyekszik lassítani. Boris Johnson miniszterelnök a héten bejelentette:

    a kormány azt kéri, hogy aki teheti, a jövő héttől inkább otthonról dolgozzon.

    A több elemből álló intézkedéscsomag része az is, hogy péntektől kötelezővé vált a maszk viselése a legtöbb angliai zárt közösségi intézményben, köztük a színházakban és a mozikban, a jövő hét közepétől pedig oltási igazolást kell felmutatni a belépéshez az éjszakai szórakozóhelyekre és a nagy tömegeket vonzó rendezvényekre.

    A Centre for Economics and Business Research (CEBR) modellszámításokra alapozott elemzésében közölte: az általa vizsgált öt brit nagyváros – London, Manchester, Newcastle, Nottingham és Milton Keynes – belvárosi bevásárlónegyedeit a járvány már eddig 13,1 milliárd font (több mint 5600 milliárd forint) fogyasztási kiadástól fosztotta meg.

    A cég elemzői hangsúlyozzák, hogy novemberben, még az omikron-vírusváltozat feltűnése és a variáns terjedésének lassítását célzó intézkedések előtt is 28 százalékkal kevesebb volt a munkahelyükre rendszeresen bejáró dolgozók száma az Egyesült Királyság egészében, mint a járvány előtt – írja az MTI.

  • Kezd drámaivá válni a helyzet egy Michigan állambeli kórházba, egyre több ugyanis azoknak a száma, akik koronavírussal összefüggő fertőzéssel kerülnek be – írja a CNN. Egyes források szerint egy hónap alatt 88 százalékkal nőtt a Covid-fertőzések száma Michiganben. Január óta 289 ember hunyt el. Aggodalomra ad okot, hogy 75 százalékuk oltatlan volt.

    Az Egyesült Államokban nem csak a Michigan államban élőkre vár kemény tél. Az Egészségügyi Minisztérium szerint egy hónap alatt átlagosan mintegy negyven százalékkal nőtt a koronavírus miatti kezelések száma országszerte.

    A Wolrdometers adatai szerint a járvány megjelenése óta az Egyesült Államokban eddig 815 269 ember vesztette életét koronavírussal összefüggő megbetegedésekben, és 50 535 791 ember kapta el a fertőzést.

    Az Egészségügyi Minisztérium szerint egy hónap alatt átlagosan mintegy negyven százalékkal nőtt a koronavírus miatti kezelések száma országszer
  • Egy csoport görög vírusszkeptikus megbilincselte az egyik helyi középiskola igazgatóját egy pénteki tüntetésen, és arra kényszerítette, hogy tartson velük.

    A demonstrálók a diákok kötelező maszkviselése ellen tiltakoztak az észak-görögországi Aiginióban. A maszkkötelezettséget a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében rendelték el.

    Anasztasziosz Manolasz polgármester elmondta, hogy eljárást indítottak az öt ember ellen, akik magukra egyébként az „alkotmány védelmezőiként” hivatkoztak. A tisztségviselő „teljes képtelenségnek” nevezte az incidenst. Hozzátette: a sokkos állapotba került igazgatót kicsivel később elengedték.

    Az athéni kormány is bírálta a történteket. Hrisztosz Sztilianidesz görög polgári védelmi miniszter hangsúlyozta: „A rendőrségnek meg kell akadályoznia az ehhez hasonló provokatív és elfogadhatatlan akciókat.”

    Az „alkotmány védelmezői” egy radikális oltásellenes görögországi csoport. Tagjai azt hirdetik, hogy az oregánó a hatékony ellenszere a koronavírusnak.

    (via MTI) 

  • A hatóságok szerint 11 embert fertőzhetett meg eddig Romániában az omikron-variáns, amely a múlt héten jelent meg az országban. Ezek közül hat esetben szinte biztos a mutáns vírus jelenléte, míg öt esetben még csak a gyanú áll fenn, mivel nem történtek meg az erre vonatkozó vizsgálatok.

    November 29. és december 5. között összesen 163 személy mintáján végeztek genomszekvenálást azért, hogy kimutassák a variáns jelenlétét. Közülük nyolcan jártak korábban Dél-Afrikában.

    Az omikronnal szembeni védekezés érdekében és az ünnepekre való tekintettel újabb korlátozásokat vezetnek be Romániában, amelyek elsősorban a külföldről hazatérő román állampolgárokat érintik. Ennek értelmében az Európai Unión kívüli országokból érkezőknek az utazás előtt 48 órával elvégzett PCR-tesztet kell felmutatniuk, az oltatlanoknak pedig tíz napig karanténba kell vonulniuk.

    Az EU valamelyik országából érkezők zöldigazolvánnyal, az utazás előtt 72 órával elvégzett teszttel vagy a betegségből való kigyógyulást igazoló dokumentummal léphetnek az ország területére. A vörös besorolású országokból az oltatlanok (akik nem voltak még fertőzöttek) tíznapos karanténra kötelesek. Ha nincs PCR-tesztjük, a karantén 14 napra szól.

    (via Főtér)

  • Elfogadta a német szövetségi parlament (Bundestag) azt a törvényt pénteken, amely kötelezi az egészségügyi és szociális dolgozókat az új típusú koronavírus elleni védőoltás beadatására. A törvénymódosítás értelmében

    legkésőbb március 15-ig meg kell szereznie a teljes oltást minden munkavállalónak, aki különösen veszélyeztetett csoportokkal foglalkozó egészségügyi és szociális ellátási intézményben dolgozik.

    Az oltási kötelezettség így vonatkozik a többi között a kórházak, klinikák, orvosi rendelők, időseket vagy betegeket ellátó bentlakásos otthonok és mentőszolgálatok személyzetére.

    A szövetségi kormány előterjesztését pártpolitikai oldalakat átívelő támogatással, 571 igen szavazattal, 80 ellenszavazat és 38 tartózkodás mellett fogadták el. A kormánypártoknak – szociáldemokraták (SPD), Zöldek, liberálisok (FDP) – 416 képviselőjük van. A módosítást egyedül a CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországért (AfD) frakciója utasította el egységesen – írja az MTI.

  • A védőoltással szembeni irracionális félelem miatt halnak meg emberek – mondta Andrej Plenković horvát kormányfő a kabinet pénteki ülésén.

    Plenković kiemelte, hogy bár csökken, még mindig nagyon magas a napi új fertőződések száma, ami további óvatosságra és a járványügyi intézkedések betartására int – írja az MTI.

    Arra kért mindenkit, aki már felvette mindkét oltást, hogy még a második oltás utáni hat hónapon belül vegye fel a harmadik, emlékeztető oltást is.

    Ez különösen fontos a mostani körülmények között, a karácsony előtti időszakban, amikor az emberek többet barátkoznak és gyakrabban vannak együtt 

    – emelte ki a horvát miniszterelnök.

  • A gyerekek és tinédzserek körében az Amerikai Egyesült Államokban 884 százalékkal ugrott meg az esetek száma, egyetlen más csoportban sem nőtt ilyen drámai mértékben a megfertőződések száma. Európában az 5-14 éves korosztályban a legmagasabb az esetek előfordulása a WHO szerint, írta meg az InfoStart

    Amerikában ennek dacára az általános iskolás gyerekek szüleinek kétharmada egyáltalán nem akarja beadatni az oltást, vagy csak későbbre tervezi azt. A tinédzserek szülei valamivel nagyobb arányban hajlandók erre, de csak a tinik fele kapott eddig vakcinát. Magyarországon a 16-17 évesek korosztályának átoltottsága 58, a 12-15 éveseké 38 százalékos.

  • Csehországban minden 60 év felettinek kötelező lesz az oltás jövő év március 1-től, jelentette be a kormány pénteken, írja a Guardian.  

    A kötelezettség szintén vonatkozni fog az egészségügyi dolgozókra, rendőrökre, tűzoltókra és a hadsereg tagjaira.  

    Azt látjuk, hogy bizonyos életkor felett nagyon nagy rá az esély, hogy intenzív osztályra kerüljön,

    mondta el Adam Vojtech egészségügyi miniszter.  

    Az új szabályozást egy héttel a cseh kormány leköszönése előtt fogadták el. Az új kormány egészségügyi miniszter-jelöltje úgy nyilatkozott, hogy ellenzi az oltási kötelezettséget, és módosítani szeretné a szabályozást.  

    Csehország százezer főre vetítve 981 új esetet jelentett az elmúlt hét napban, ami Szlovákiát követően a második legmagasabb a világon.  

  • Japán fejlesztők olyan maszkokat állítottak elő, amelyek struccokból származó antitesteket tartalmaznak. Az eszközök, amelyeket a Kiotói Egyetemen hoztak létre, segíthetnek az otthoni olcsó tesztelésben, írja a Guardian

    Azt már eddig is tudták, hogy a madarak különösen ellenállóak a koronavírussal szemben. 

    A maszkot viselése után be kell permetezni egy olyan vegyszerrel, ami ultraibolya fény alá tartva elszíneződik akkor, ha a vírus jelen van. Azt tapasztalták, hogy amennyiben fertőzöttek hordták a maszkot, azok az orr és a száj környékén elszíneződést mutattak.    

  • Románia péntektől módosította a beutazási korlátozásokat, és karanténkötelezettséget vezetett be azok számára, akik nem rendelkeznek az adott ország járványügyi kockázatának megfelelő védettségi igazolvánnyal, írta meg az MTI.

    A járványügyi kockázat szempontjából Románia a „vörös zónába” sorolja Braziliát, a dél-afrikai térség államait és azokat az országokat, amelyekben az utóbbi két hétben a lakosság több mint 3 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A „sárga zónához” tartoznak azok az országok, amelyek fertőzési rátája 1,5 és 3 ezrelék között van. A másfél ezrelék alatti fertőzési rátájú országok képezik a „zöld zónát”.

    Az Európai Unió vörös besorolású országaiból - így Magyarországról is - csak a teljes átoltottságot vagy a fertőzésből az utóbbi hat hónapban történt kigyógyulást tanúsító védettségi igazolvánnyal lehet karanténmentesen belépni Romániába. Akik nincsenek beoltva, vagy nem az utóbbi fél évben estek át a betegségen, azoknak 72 óránál nem régebbi PCR-teszt felmutatása esetén tíz napra, teszt nélkül pedig 14 napra karanténba kell vonulniuk.

    Ugyanez a szabályozás érvényes az Európai Unión, Svájcon és az Európai Gazdasági Térségen kívüli országokra, így például az egyébként sárga besorolású szomszédos Moldovai Köztárságra is, ahonnan csak a beoltottak és a betegségen legfeljebb fél éve átesettek léphetnek be karanténmentesen Romániába.

    A sárga és zöld besorolású európai uniós országokból érkezőknél a friss PCR-teszt is - a beoltottsághoz és a betegségből történt kigyógyuláshoz hasonlóan - karanténmentességet biztosít.

    Az adott ország besorolásától függetlenül nem kell karanténba vonulniuk a Romániába érkező 12 év alatti, illetve a friss negatív teszttel rendelkező 12 és 16 év közötti kiskorúaknak, az ország területét 24 órán belül elhagyó átutazóknak, valamint az ingázóknak.

  • Októberben havi lebontás szerint minden eddiginél többen hunytak el a Covid–19-betegségben Romániában azóta, hogy kitört a járvány. 

    Idén októberben 156 13 gyermek született Romániában, 2136-tal kevesebb, mint szeptemberben, az elhalálozások száma pedig az előző hónaphoz képest 19 858-cal 44 595-re nőtt – tudatta az Országos Statisztikai Intézet (INS). 

    A Magyarországgal szomszédos országban idén áprilistól augusztusig az adat hónapról hónapra csökkent, majd szeptemberben és különösen októberben jelentősen megnőtt. A koronavírus-járvány kezdetétől számítva idén októberben volt a legnagyobb az elhalálozások száma, ezt megelőzendő sorrendben tavaly novemberben és decemberben, illetve 2021 márciusában növekedett a legnagyobb mértékben az elhunytak száma.

    (via Krónika online)

  • Egy koronavírusos eset miatt Kína válogatottja visszalépett a spanyolországi női kézilabda-világbajnokságtól.

    A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) adta hírül, hogy a kínai járványügyi szabályok kimondják, hogy pozitív teszteredmény esetén azonnal el kell különíteni a fertőzött személyt, és csak a felépülése után, hat hét múlva térhet vissza hazájába. A küldöttség többi tagjának két hétig kell Spanyolországban maradnia, és rendszeresen tesztelik őket. A világbajnokság szabályzata alapján Kína hátralévő mérkőzéseinek két pontját 10-0-s gólkülönbséggel az ellenfelei kapják meg az alsóházi rájátszásban.

    A tornára szabadkártyával kijutott ázsiai csapat mind a négy meccsét elveszítette Spanyolországban. 

    (via MTI)

  • Dél-Afrikából, ahol elsőként regisztrálták a koronavírus omikron-variánsát, csütörtökön 22 ezer új esetet jelentettek. Ez az eddigi legnagyobb szám a negyedik hullám alatt, de még mindig nem éri el a delta-mutáció által okozott harmadik hullám csúcsát. Akkor több mint 26 ezer volt a legmagasabb napi adat, írja a Guardian

    Joe Phaahla egészségügyi miniszter elmondta, hogy az eddigi kórházi adatok szerint az omikron főleg enyhe lefolyású megbetegedéseket okozott. 

    Glenda Gray, a Dél-Afrikai Orvosi Kutatási Tanács elnöke elmondta, hogy a most felvett betegek között jóval többen voltak olyanok, akik nincsenek beoltva.  

    A Pfizer vakcinájáról elmondta, hogy 

    azt látjuk, hogy ez az oltás továbbra is hatékony. Talán kicsit kevésbé, mint a többi variánssal szemben, de amit eddig láttunk, az biztató. 

  • Kalifornia állam orvosi tanácsának elnöke elmondta, hogy többször is követték és megkeresték oltásellenes aktivisták, írja a Guardian

    Kristina Lawson a Twitteren azt írta, hogy 

    hétfőn követett és megállított egy olyan csoport, amely orvosi álhíreket terjeszt, és a kongresszus vizsgálatot folytat velük szemben, mert több millió dollárt loptak el fogyasztóktól. Rémisztő élmény volt. Nézték, ahogy a lányom elindul kocsival az iskolába, én pedig elindulok a másik két gyerekemmel. 

    Az elnök közölte, hogy egy fehér autóból figyelték, ami nem messze állt az otthonához, és látta, hogy valaki egy drónt reptetett a háza fölé.  

    Amikor a munkába ment, követték őt, és a parkolóban négy ember kiszállt, és odaléptek hozzá, miközben rögzítették a beszélgetést. 

    Azt közölték vele, hogy ők Amerika Frontorvosait képviselik, akiket Simone Gold vezet, egy olyan orvos, akit a Capitolium ostromakor is letartóztattak.  

  • Engedélyezte szerdán az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) az AstraZeneca antitestkoktélját gyenge immunrendszerű páciensek és olyanok számára, akiknél súlyos mellékhatásai voltak korábbi védőoltásoknak, írta meg az MTI. 

    Az Evusheld nevű antitestkoktélt csak a vírussal aktuálisan nem fertőzött, és a közelmúltban koronavírus-fertőzöttel nem érintkezett felnőttek, illetve 12 éves vagy annál idősebb gyerekek számára engedélyezik. Többek között daganatos betegségben szenvedők vagy szervátültetettek számára jelenthet megoldást. Becslések szerint az amerikai lakosság 2-3 százaléka tartozhat a célcsoportba.

    Az AstraZeneca novemberben állapodott meg az amerikai kormánnyal 700 ezer dózis Evusheld leszállításáról. A koktélról korábban kiderült, hogy 77 százalékkal csökkenti annak kockázatát, hogy Covid–19-tünetei lesznek a páciensnek.

    Míg a vakcinák hatása az ép immunrendszerre támaszkodik, amely az oltás után antitesteket és fertőzés elleni sejteket fejleszt ki, az Evusheld laboratóriumban előállított antitesteket tartalmaz, amelyeket arra terveztek, hogy hónapokig a szervezetben maradjanak a vírus megfékezésére fertőzés esetén. Az AstraZeneca koktélját két egymást követő injekcióban adva úgy tervezték, hogy hatása néhány hónaptól akár egy évig tartson.

    Patrizia Cavazzoni, az FDA kutatási igazgatója ugyanakkor kiemelte, hogy az Evusheld a gyenge immunrendszerű vagy súlyos mellékhatásokkal küzdő pácienseknek való, és nem helyettesíti azoknak a koronavírus-fertőzés elleni oltását, akiknek javasoltak az engedélyezett vakcinák.

  • Már a harmadik egymást követő napon 7000 felett van az új esetek száma Dél-Koreában, a kórházak egyre erősebb nyomás alatt vannak, a hatóságok pedig úgy vélik, hogy a helyzet még tovább fog romlani, írja a Guardian.  

    Amennyiben nem sikerül javítani a helyzeten néhány napon belül, a kormánynak nincs más választása, mint hogy további intézkedéseket vezessen be

    – jelentette be Kim Bugjom miniszterelnök. 

    A hatóságok újabb 2000 kórházi ágy felszabadításáról döntöttek koronavírusos betegek részére. 

    Mindent megteszünk azért, hogy elkerülhessük a lezárásokat

    – mondta el az egészségügyi miniszter helyettese.  

  • Életbe lépett Szlovákiában a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) legfrissebb rendelete, ennek megfelelően péntektől tilos minden olyan tömegrendezvény, amely nem munkavégzéssel kapcsolatos.

    Az ÚVZ szóvivője, Dáša Ráčková kifejtette, hogy a munkavégzéssel összeegyeztethető megmozdulásokon is legfeljebb tíz személy vehet részt, kizárólag oltottak és gyógyultak, ráadásul a szervezőnek ezeket előre be kell jelentenie.

    Más a szabályozása például az egyházi eseményeknek, a templomokban egyszerre legfeljebb 30 személy tartózkodhat, illetve egy másik lehetőség szerint 25 négyzetméterre jut egy fő. Az esküvői szertartásokon és a keresztelőkön legfeljebb hat személy vehet részt (a szervezők nem számítanak bele ebbe a létszámba).

    A temetések kivételt képeznek a szigorítás alól, azokra nem vonatkozik létszámkorlát, ám minden szertartáson ügyelni kell a higiéniai előírások betartására, tilos például egyazon pohárból inni több embernek, és fertőtleníteni kell a használati tárgyakat.

    A tiltás a professzionális sportversenyekre is vonatkozik, ezeket csak nézők nélkül lehet megtartani, a sportolók és a szervezők számára kötelező a tesztelés. 

    (via Új Szó)

  • Eddig még nem találtak olyan mintát, amely azt támasztaná alá, hogy Magyarországon is megjelent a koronavírus omikron-variánsa – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusa péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

    Kis Zoltán a műsorban elmondta, ugyanakkor a környező országok jelentéseiből arra lehet következtetni, hogy hamarosan itt is felbukkan az új mutáns.

  • A Dél-afrikai Köztársaságból és az Egyesült Királyságból származó adatok alapján egyes kutatók úgy vélik, az omikron kiszoríthatja a delta-variánst, írja az InfoStart

    Az omikronnal való újrafertőződés előfordulási aránya sokkal magasabb, mint a korábbi változatok esetében, ami arra utal, hogy a vírus valamilyen mértékben megkerüli az immunitást, mondta el Willem Hanekom, az Africa Health Research Institute igazgatója.

    Az adatok szerint fiatalabb embereket fertőz meg, főként azokat, akik nem oltottak, a kórházi esetek többsége viszonylag enyhe lefolyású volt.

    Még nem lehet biztosan tudni, hogy valóban kevésbé ártalmas-e az új variáns, számos adat azonban erre utal. 

    Korábban Karikó Katalin is úgy nyilatkozott, hogy ha valóban jobban terjed, és kevésbé súlyos betegséget okoz, akkor segíthet a nyájimmunitás megszerzésében. 

  • A világon 268 549 864 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 287 534 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint, írta meg az MTI. 

    Egy nappal korábban 267 850 460 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 279 358 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 49 661 145 ember. A halálos áldozatok száma 794 649.

    • Indiában 34 666 241 fertőzöttet és 474 111 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 22 177 059 fertőzöttről és 616 457 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 10 722 083 a fertőzöttek száma, és 146 592 ember halt meg a betegségben.
    • Oroszországban 9 752 340-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 280 427-re emelkedett.
    • Törökországban 8 986 377 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 78 602.
    • Franciaországban 8 209 911 fertőzöttet és 121 153 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 6 442 846 fertőzöttet és 105 000 halottat tartanak nyilván.
    • Spanyolországban 5 273 178 fertőzöttet és 88 321 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 5 164 780 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 134 551.
    • Lengyelországban 3 760 048 fertőzöttet és 87 357 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 3 705 823 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 95 478 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Greg Hunt, ausztrál egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az országban megkezdődhet az ötévesnél idősebb gyerekek oltása január 10-től, írja a Guardian. A bejelentés azután történt, hogy a szövetségi kormány elfogadta az erre vonatkozó szakértői ajánlást.   

  • Egyelőre nem tudni, hogy kell-e új oltóanyagot kifejleszteni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid–19) elleni védelemre a kórokozó omikron nevű változata miatt – mondta a német BioNTech vezetője egy csütörtöki interjúban.

    Ugur Sahin a Der Spiegel című német hírmagazin hírportálján közölt interjúban kiemelte, hogy az omikronnak több variánsa kering, és még nem világos, hogy melyik „érvényesül”, ezért azt sem tudni, hogy melyikhez kellene hozzáigazítani a vakcinát. Ez azonban „nem újdonság, és kezdetben a delta esetében is így volt” – mondta.

    Arra a kérdésre, előfordulhat-e, hogy egyáltalán nem lesz szükség új oltóanyagra, azt válaszolta, meg kell várni, hogy miként terjed az omikron, és milyen a hatására kialakuló betegség „klinikai képe”. Az összes kérdés megválaszolásához szükség van még néhány hétre – vélekedett.

    Arra a felvetésre, hogy akár a következő változat is megjelenhet, mire elkezdik az omikronhoz igazított vakcina gyártását, elmondta, hogy az év elején azért aggódott, hogy a meggyengült immunrendszerű embereknél „a vírusnak túl sok ideje lehet arra, hogy sok mutációt halmozzon fel, és fejlődjön”.

    Sahin kifejtette: úgy tűnik, hogy pontosan ez történt az omikronnal. „Az emberek egy kis csoportjában a vírus hosszabb fejlődésen mehetett keresztül", és ez „minden bizonnyal gyakrabban megismétlődik majd” – fogalmazott.

    Ha az omikron szétterjed, az utána következő változatnak még hatékonyabbnak kellene lennie, hogy a vírus következő nemzedékévé válhasson, így pedig állandóan újabb kórokozóval kellene megbirkózni. Ugyanakkor technikailag nem lenne gond egyszerre gyártani többfajta, a SARS-CoV-2 különböző változataira szabott vakcinát – fejtette ki a BioNTech társalapító-vezérigazgatója.

    Mint mondta, aggodalommal fogadták az először novemberben, Dél-Afrikában azonosított omikron felbukkanását. Ez „váratlan fejlemény” volt, „néhány napig egyáltalán nem volt világos, hogy mivel állunk szemben”, így nem lehetett tudni, hogy menekülő (az oltás révén termelődő ellenanyagok elől kitérő) variánsról van-e szó.

    A vizsgálatok szerencsére azt mutatják, hogy az omikron csak egy „részlegesen menekülő változat, amely elvileg oltással ellenőrizhető”.

    Az előzetes adatok szerint három adag vakcina egyértelműen semlegesíti a vírust, de csak a további adatok mutatják majd meg, hogy mennyire erős a védelem, és mennyi ideig tart – mondta Ugur Sahin.

    Hangsúlyozta, hogy két adag még nem jelenti a kellő védettséget nyújtó, befejezett oltást. Ha az omikron tovább terjed, „és úgy tűnik, hogy ez így is lesz, akkor tudományos szempontból észszerű lenne már három hónap után felkínálni az emlékeztető oltást”, ahogyan az Egyesült Királyságban teszik – fejtette ki a BioNTech vezetője.

    Arra a felvetésre, hogy mindez azzal jár, hogy aki ezekben a hetekben kapja meg a harmadik adagot, vajon a jövő nyáron emlékeztető dózisra szorul-e majd, a biotechnológiai cég vezetője azt mondta, hogy ez várhatóan így lesz, ha az omikron leváltja a deltát az uralkodó vírusváltozatok sorában, és a negyedik adag már egy új, az omikronhoz igazított vakcina lehet.

    A Németországba Törökországból bevándorlóként érkezett szakember és felesége, Özlem Türeci által vezetett BioNTech a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalattal fejlesztett ki oltóanyagot a Covid–19 ellen. Comirnaty márkanévvel forgalmazott készítményük volt a Covid–19 ellen az Európai Unióban elsőként engedélyezett vakcina.

    A közösségben tavaly december vége óta használt oltóanyag a világhírű magyar kutató, a BioNTechnél dolgozó Karikó Katalin vezetésével kifejlesztett hírvivő RNS (mRNS) technológiára épül.