Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

A lengyel kormányfő háborút vizionál Európában

2021.12.10. 06:01

Fegyveres konfliktus fenyegethet az Európai Unió keleti határain. Ezt a lengyel kormányfő mondta, amikor az olasz kollégájával tárgyalt, Rómában. Mateusz Morawiecki és Mario Draghi a lengyel-fehérorosz határon kialakult áldatlan állapotokról, valamint a kelet-ukrajnai helyzetről is egyeztetett egymással. 

A lengyel miniszterelnök szerint Európának képesnek kell lennie arra, hogy megteremtse határai biztonságát, mert Ukrajna„tűzvonalba” került. 

Morawiecki úgy vélte: Vlagyimir Putyin orosz elnök „minden szinten az erőt alkalmazza, a gazdaságban is, tudva, hogy hatalma a gázáraktól függ, és mindent megtesz, hogy Európa az orosz energiaellátástól függjön”, tudósított az MTI római tudósítója. 

A lengyel kormányfő megjegyezte: köszönetet mond majd Bidennek, ha Oroszország valóban csökkenti nyomásgyakorlását Ukrajnára és Európára. Morawiecki úgy fogalmazott: „a tapasztalat azt mutatja, hogy Putyinban nem lehet megbízni, és az engedmények politikája nem működik”. A lengyel miniszterelnök szerint az Északi Áramlat-2 nevű gázvezetéket le kell állítani, mivel kezdettől fogva „a Közép-Kelet-Európa feletti orosz uralom politikai eszközének számít”.

(MTI)  • Vennék
  • Hírek