Ez a poszt a következő Percről percre része:

Szlovákiában is megjelent az omikron

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kedves olvasóink!

  Zárul az Index hétvégi hírösszefoglalója, melyben beszámoltunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertettük a legfontosabb tudnivalókat.

  Pihenjenek jól, vigyázzanak magukra!

 • Az európai vezetők és tudósok arra figyelmeztetnek, hogy már a jövő héten az omikron-variáns lehet a domináns a kontinensen, és átveszi ezt a helyet a deltától, ami hónapok óta a koronavírus leggyakoribb törzse - írja a Washington Post

  Úgy véljük, hogy nem heteken, hanem napokon belül meg fogja előzni a deltát

  - mondta Nicola Sturgeon skót miniszterelnök. 

  A jelenlegi trendek szerint Dániában is „a jövő hét végére” uralkodóvá válhat az új mutáció, közölte Mads Albertsen, az Aalborg Egyetem professzora. 

  Ez a sebesség meglepő. Ha Skóciában és az Egyesült Királyságban ki tudja szorítani a deltát, ez máshol is meg fog történni

  - nyilatkozott Linda Bauld, az Edinburghi Egyetem egyetemi tanára. 

 • Olaszországban vasárnap 66 koronavírushoz kapcsolódó haláleset történt, előző nap ez a szám 96 volt. A napi új fertőzöttek száma 19 215-re csökkent 21 042-ről - írja a Guardian

  Egy héttel korábban az országban 43 halálesetet és 15 010 új fertőzöttet jelentettek.  

 • Izraelben az omikron vírusváltozat terjedése és az R fertőzési együttható fokozatos emelkedése miatt már a koronavírus-járvány ötödik hullámának kitörését próbálják megfékezni - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja.

  Naftali Bennett miniszterelnök az izraeli kormány vasárnapi ülésén óva intett a koronavírus-járvány újabb hullámától.

  Ha nem teszünk azonnali lépéseket, akkor a zárlathoz fogunk eljutni

  - mondta, és oltakozásra biztatta a megfelelő védettséggel nem rendelkezőket.

  Bennett a „zöld címke” nevű korlátozás bevezetését javasolta a bevásárlóközpontokban, e szerint csakis helyi védettségi igazolványokkal vagy friss, negatív koronavírus tesztekkel lehetne látogatni a plázákat. Ez szerinte egyszersmind több izraelit késztetne az oltások felvételére.

  A The Times of Israel című angol nyelvű hírportál szerint jelenleg Izraelben 55 esetben azonosították az omikron vírusváltozatot, és közülük harminchatan Angliából, Franciaországból, az Egyesült Államokból, az Egyesült Arab Emírségekből, Dél-Afrikából, Fehéroroszországból, Magyarországról, Olaszországból és Namíbiából érkeztek az országba.

  Az izraeli egészségügyi minisztérium adatai szerint 42 fertőzött már megkapta a második, vagy a harmadik oltását, illetve átesett a fertőzésen az elmúlt hat hónapban. Tizenhárman azonban oltatlanok voltak.

  Az omikronnal kapcsolatos aggodalmak okán a kormány úgy döntött, hogy újabb tíz nappal meghosszabbítja a külföldről hazatérőkre vonatkozó különleges korlátozásokat, és szigorítja a „zöld osztály” címen korábban bevezetett iskolai könnyítéseket.

  Ezentúl akkor lehet teszteléssel elejét venni az osztálytársak házi karanténba küldésének, ha csak egy gyermek betegedett meg és ha nála nem az omikron vírusváltozatot mutatták ki. Ha nem érvényes a „zöld osztály” kedvezmény, akkor minden oltatlan tanulót azonnal karanténba és távoktatásba küldenek, csak a beoltott gyerekek járhatnak iskolába.

 • Vasárnap elérte a 800 ezret a koronavírus halálos áldozatainak száma az Egyesült Államokban – derült ki a Reuters adataiból.

  Mint írják, a vírusnak idén a széles körben és ingyenesen elérhető vakcinák ellenére is több halálos áldozat volt, mint 2020-ban a fertőzőbb delta-változat és a védőoltást elutasítók miatt. 

  Egészségügyi szakértők szerint a halálesetek többnyire nem beoltott betegeknél következtek be idén. Az elhunytak száma annak ellenére emelkedett, hogy volt javulás a koronavírusos betegek kezelésében, mivel olyan új kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre, mint a monoklonális antitestek.

  A Reuters elemzése alapján 111 nap kellett ahhoz, hogy 600 ezerről 700 ezerre ugorjon az amerikai halálozások száma, a következő 100 ezer halálesethez 73 napra volt szükség.

 • Az eddigi középső, hármas fokozatról négyesre emelte vasárnap a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget a brit kormány. Ennek oka a nemrégiben azonosított omikron-variáns terjedése. 

  Az intézkedést Chris Whitty angol, Michael McBride észak-írországi, Gregor Smith skóciai és Frank Atherton walesi tisztifőorvos kezdeményezte.

  A tisztifőorvosok vasárnap este ismertetett közös közleménye szerint a vírusvariáns eddigi, korai szakaszban járó vizsgálatából is leszűrhető, hogy az omikron koronavírus-változat sokkal gyorsabban terjed, mint a korábban dominánssá vált delta variáns, és az oltások kisebb hatékonysággal tudják elejét venni a tünetekkel járó koronavírus-fertőződésnek.

  A közlemény szerint arról csak a következő hetekben lesznek egyértelmű adatok, hogy az omikron változat milyen súlyosságú megbetegedést okozhat, de az Egyesült Királyságban már szállítottak kórházba olyan koronavírus-fertőzötteket, akik az omikron változatot kapták el, és valószínűsíthető, hogy számuk gyorsan növekszik majd.

  A brit kormány egészségügyi biztonsági hivatala (UKHSA) vasárnap közölte, hogy országszerte eddig 3137 olyan koronavírus-fertőződést szűrtek ki, amelyet az omikron változat okozott. A szervezet szerint a laboratóriumi vizsgálattal azonosított omikron-fertőződések száma egy nap alatt 1239-cel nőtt.

  (MTI) 

 • Szlovéniában már a jövő héttől elérhető lesz a koronavírusos betegek kezelésére kifejlesztett molnupiravir gyógyszer – közölte a szlovén egészségügyi tárca. A minisztérium mintegy hatezer ember kezelésére elegendő gyógyszer mennyiséget vásárolt.

  A gyógyszert azok kaphatják meg, akiknél fokozottan fennáll a súlyos megbetegedés kockázata. A gyógyszer egyelőre négy kórházban lesz beadható:

  • Ljubljanában,
  • Mariborban,
  • Celjén és
  • Golnikon.

  A molnupiravir szájon át szedhető gyógyszer, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlása szerint pozitív tesztet követően, a lehető leghamarabb, illetve a fertőzés tüneteinek észlelésétől számított öt napon belül kell bevenni. A gyógyszer gyártója, a Merck szerint a molnupiravir felére csökkenti a halálozás vagy a kórházba kerülés kockázatát a koronavírusos pácienseknél.

 • A kötelező oltás és a korlátozások ellen tüntettek több ezren vasárnap délután Prágában. 

  A tüntetést szervező Chcípl pes (Megdöglött a kutya) elnevezésű kezdeményezés szerint a kötelező oltás bevezetése és a pandémia elleni korlátozások indokolatlanok, jogtalanok és sértik a cseh alkotmányt, a polgári szabadságjogokat.

  Míg a rendőrség a tüntetők számát 5 ezerre becsülte, addig Jakub Olbert, a Chcípl pes elnöke 8-10 ezerre tette.

  A Vencel téri tüntetésen elhangzott felszólalások élesen bírálták a kormányt, amely az oltás kötelezővé tételét tervezi és felrótták neki, hogy intézkedéseivel súlyos gondokat okoz a kisvállalkozóknak és a kereskedőknek.

  A tüntetés résztvevőinek többsége nem viselt maszkot és nem tartotta be a kötelező távolságot sem. A rendőrség ismételten felhívta az emberek figyelmét, hogy viselkedésükkel. megsértik a hatályos óvintézkedéseket, de a felhívásokra mindig csak füttykoncert volt a válasz. „Mindezek ellenére a rendőrség úgy ítélte meg a helyzetet, hogy nincs ok a beavatkozásra” - mondta Jan Danek rendőrségi szóvivő újságíróknak.

  A Vencel téri tüntetés után a résztvevők többsége a cseh kormány, majd az elnöki hivatal épülete elé vonult, ahol kormány- és államfőellenes jelszavakat skandáltak.

  Az Andrej Babis vezette ügyvezető cseh kormány a héten jelentette be, hogy március elsejével kezdődően a 60 éven felüliek és bizonyos szakmák dolgozói számára kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltást. A formálódó új kormánykoalíció képviselői viszont jelezték, hogy a korhatárhoz kötött kötelező oltást eltörlik.

 • Összesen 944 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szerbiában az elmúlt 24 órában – írta meg a Pannon RTV. A hivatalos adatok szerint 30 ember veszítette életét egyetlen nap alatt. 

  Kórházi ápolásra 3014 beteg szorul, akik közül 177-en vannak lélegeztetőgépen. 

 • Félmilliárdnál is több ember süllyedt mélyszegénységbe az elmúlt egy évben, a koronavírus-járvány csúcsán, mert saját zsebből kellett állnia az egészségügyi kiadásait – közölte a Világbank és az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

  A két nemzetközi szervezet közös közleménye kiemeli, hogy a járvány nem csak az egészségügyi ellátó rendszer működésében okozott zavarokat, hanem az 1930-as évek óta a legsúlyosabb gazdasági válságot idézte elő, amely miatt sokaknak még nehezebbé vált ellátásuk finanszírozása – írja az MTI.

  Minden kormánynak azon kell lennie, hogy azonnal helyreállítsa és meggyorsítsa az emberek hozzáférését az egészségügyi ellátáshoz, anélkül, hogy anyagi következményektől kellene tartaniuk

  – fogalmazott Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

 • Az Orosz Szövetségi Űrügynökség, vagyis a Roszkoszmosz 238 dolgozója halt meg eddig a koronavírus miatt. Erről Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz igazgatója számolt be egy Telegram-üzenetben.

  A rakéta- és űripar világjárványának teljes időszakában 32 164 alkalmazott betegedett meg, köztük 238 ember halt meg

  – olvasható a bejegyzésben. A Roszkoszmosz vezetője szerint az orosz űripat 30 568 dolgozója gyógyult meg, jelenleg 1596 embert kezelnek a fertőzéssel.

 • A tervnek megfelelően megszűnt az egészségügyi zárlat Ausztriában a koronavírus ellen beoltottak számára. Vasárnap a kulturális és szórakozóhelyek, hétfőn pedig az üzletek nyitnak ki teljesen – adta hírül az MTI. 

  Egyes tartományokban ugyanakkor különböző szabályok lesznek érvényben. Vannak olyanok, amelyekben az éttermek és a szállodák is kinyitnak, másokban ezt óvatosságból csak december egy későbbi napján teszik meg.

  De zárt térben mindenütt kötelező lesz a maszk használata, és az éttermeknek egységesen este 11 órakor be kell zárniuk.

  A beoltatlanok számára az egész országban marad az egészségügyi zárlat, vagyis csak néhány esetet kivéve hagyhatják el otthonukat.

 • Paul Hunter brit orvosprofesszor szerint még az unokáink unokái is elkapják a koronavírus-fertőzést, igaz, egy idő után már csak a nátha szintjén foglalkozunk vele.

  És pontosan megvannak rá az eszközök, hogy ezt minél előbb elérje az emberiség, és véget érjen a pandémia, a járványok ugyanis az oltásoknak, a kontaktkutatásnak, a nemzetközi együttműködéseknek köszönhetően eltűnnek.

  A probléma csak az, hogy hiába vannak meg az eszközök, nem használjuk őket megfelelően. A végjáték felgyorsítása érdekében sok szakértő új, globális megközelítést sürget, különösen az oltóanyagok, a kezelések és az információk megosztása terén. Az ilyen erőfeszítés a legjobb módja, hogy véget érjen a világjárvány, különben még 2022-ben és azután is a koronavírus árnyékában élnek az emberek.

  Amit el kell érnünk, az a széles körű immunizáció. Az egyik lehetséges forgatókönyv az, hogy ha sikerül beoltani az emberek nagy többségét, akkor ez a vírus ugyan kering majd, de nem okoz nagy károkat

  – mondja Roberto Burioni, a milánói San Raffaele Egyetem mikrobiológus és virológusprofesszora, aki szerint újra és újra oltani kell a fejlett, sok adagnyi oltással rendelkező országokat népességét is.

  Csakhogy problémát jelent, hogy Afrika szinte nem jut oltóanyaghoz, és míg Európában és az Egyesült Államokban már 70 százalékos az átoltottság, addig Afrikában a 8 százalékot sem éri el.

  (infostart.hu)

 • A koronavírus omikron variánsának újabb négy esetét regisztrálták Romániában, a nemrég Dél-Afrikát megjárt nagybányai rögbicsapat egyik tagja érintett, illetve a játékos kontaktszemélyei, akik szintén a gépen utaztak, és a rögbicsapathoz tartoznak.

  Őket még a bukaresti légibázison valós idejű PCR teszttel vizsgálták meg, amelynek eredménye pozitív lett SARS-CoV-2 vírus szempontjából, ezért mind a négyüket elszigetelték. 

  A román egészségügyi minisztérium jelentése szerint a Románia területén hivatalosan megerősített omikron esetek száma hétre tehető. 

  via Transindex

 • Nem azzal a szándékkal fogtak hozzá, hogy harmadára csökkentsék a Covid okozta halálozást, végül mégis sikerült nekik. Eredeti céljuk az volt, hogy egy koronavírushoz szabott, minél hatékonyabb gyógyszereléssel csillapítsák a betegség okozta halálfélelmet, szorongást. Ehhez képest megtalálták a Coviddal szembeni eddigi leghatásosabb molekulát. Az átütő sikert hozó kutatást vezető neurológus, Holló András mesélt az Indexnek. Interjú.

 • Olaf Scholz német kancellár nem zárta ki, hogy Németország bezár karácsonykor.

  Nem szabad, hogy létezzenek vörös vonalak, ezt a járvány megmutatta nekünk. Mindig készen kell állnunk arra, hogy újragondoljuk az álláspontunkat, ha a körülmények úgy kívánják

  – mondta Olaf Scholz, aki szerint rugalmasságra van szükség, amikor a Covid-járvány elleni küzdelemben az ellenintézkedéseket mérlegelik, és olyankor gyorsan és határozottan kell cselekedni.

  A kancellár nem utasította el a lehetséges teljes lezárást karácsonykor, egyúttal közölte, hogy a szövetségi kormány és a tartományok nagyon szigorú intézkedéseket hoztak, amelyeket minden nap ellenőriznek, hogy végrehajtják-e és ezek a szigorítások elegendőek-e.

  Bár egyelőre nem biztos, hogy teljes lezárás lesz-e Németországban, az már eldőlt, hogy szilveszterkor nem lehet petárdázni, aminek az az oka, hogy a megsérülő emberek ne terheljék tovább a sürgősségi osztályokat.

  (Euronews)

 • Oroszországban 29 929 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában – október 13. óta először ilyen alacsony ez a szám –, így jelenleg összesen 986 058 beteget tartanak számon az országban, a járvány kezdete óta pedig 10 016 896-an kapták el a vírust – közölték vasárnap.

  Az elhunytak száma 1132-vel nőtt az elmúlt 24 órában, ami a legalacsonyabb szám október 27. óta, összesen eddig 289 483-an haltak meg az országban.

  A legtöbb új fertőzöttet Moszkvában regisztrálták, 2862-t, az orosz fővárosban eddig 1 984 378-an betegedtek meg, valamint 34 298-an haltak meg.

  (tass.com)

 • Nyikita Mazepin, a Haas orosz pilótája pozitív koronavírusteszt miatt nem állhat rajthoz a Forma-1-es világbajnoki sorozat idényzáró futamán, az Abu-Dzabi Nagydíjon.

  Az amerikai istálló honlapján számolt be versenyzője teszteredményéről és arról, hogy Mazepin helyett senki nem indul, mivel a szabályok szerint ehhez a tartalékpilótának legalább az egyik szabadedzésen részt kellett volna vennie.

  Így mindössze egy Haas-autó - Mick Schumacherrel a volán mögött - lesz majd ott a rajtrácson a mezőny leggyengébb csapatából, amely még nem szerzett pontot a mostani idényben.

  Az 58 körös Abu-Dzabi Nagydíj vasárnap (ma) - közép-európai idő szerint - 14 órakor kezdődik.

 • Egy nap alatt 7774 ember koronavírustesztje lett pozitív Indiában, az országban így már 34 690 510-en fertőződtek meg a pandémia kezdete óta, míg az aktív esetek száma 92 281, ami az egészségügyi minisztérium szerint az elmúlt 560 napban a legalacsonyabb szám.

  A vasárnap reggeli adatok szerint 306-an haltak meg az elmúlt 24 órában, ezzel 475 434-re nőtt a koronavírus áldozatainak száma.

  (ndtv.com)

 • A világon 269 728 230 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 301 408 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai alapján.

  Egy nappal korábban 269 168 292 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 295 491 volt.

  A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

  A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 49 884 587 ember. A halálos áldozatok száma 797 179.

  • Indiában 34 682 736 fertőzöttet és 475 128 halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 22 177 059 fertőzöttről és 616 457 halálos áldozatról tudni.
  • Az Egyesült Királyságban 10 833 033 a fertőzöttek száma, és 146 844 ember halt meg a betegségben.
  • Oroszországban 9 812 538-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 282 713-ra emelkedett.
  • Törökországban 9 024 193 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 78 969.
  • Franciaországban 8 318 995 fertőzöttet és 121 368 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Németországban 6 528 894 fertőzöttet és 105 642 halottat tartanak nyilván.
  • Iránban 6 152 524 a fertőzöttek és 130 661 a halottak száma.
  • Spanyolországban 5 290 273 fertőzöttet és 88 381 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Olaszországban 5 206 305 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 134 765.
  • Lengyelországban 3 808 798 fertőzöttet és 88 414 halálesetet tartanak nyilván.
  • Ukrajnában 3 728 246 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 96 427 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

 • Tízezrek tüntettek szombaton Bécsben a koronavírus járványának megfékezése végett bevezetett korlátozások ellen.

  Az osztrák rendőrség szerint a város szívében található Heldenplatzon tizenötezer ember gyűlt össze a tüntetésre, majd az onnan kiinduló menethez csatlakozókkal nagyjából negyvennégyezer fősre duzzadt a tömeg.

  Herbert Kickl, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke felszólította a tüntetésen részt vevőket, hogy fejtsenek ki ellenállást a februártól kötelezővé tenni tervezett oltásokkal szemben. Úgy fogalmazott, hogy ez az intézkedés, illetve a be nem oltottak határozatlan időre szóló karanténja támadás az emberiesség ellen.

  Az osztrák vezetés elképzelései szerint kötelezővé tennék az oltást, hogy elkerülhetővé váljanak a koronavírus-járvány újabb hullámai a jövőben. Az oltások megtagadása súlyos büntetéseket vonna maga után.

  Az utóbbi hetekben számos nagyobb megmozdulás volt Bécsben a kormány járványügyi politikája miatt. A tiltakozó akciók rendszerint több mint negyvenezer résztvevőt vonzottak.

  Ausztriában a járvány kitörése óta 1 225 555 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 13 143-an hunytak el a kórban. Az utóbbi hetekben újabb csúcsokat döntött az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, mindemellett november végén megjelent a koronavírus omikron variánsa is.

 • A holland pénzügyőrség elfogott egy férfit, aki az interneten árusított állítólagos koronavírust tartalmazó fiolákat, hogy az emberek megfertőzhessék magukat gyógyultsági igazolvány későbbi kiváltása érdekében - közölte szombaton a holland pénzügyminisztérium csalásokkal foglalkozó osztálya (FIOD).

  A De Telegraaf című holland lap szerint egy internetes felületen 33,5 euró (12 ezer forint) áron ajánlották az úgynevezett „koronacsomagokat” postázással. A FIOD megállapította, hogy a gyanúsított férfi kapcsolatba hozható az érintett honlappal.

  Egy ilyen csomag állítólag koronavírust tartalmazó folyadékot, valamint egy házilag elvégezhető tesztet tartalmazott. A honlap üzemeltetője azzal hirdette termékét vásárlóinak, hogy három hónapnál nem régebbi vírusokat kapnak és „biztosak lehetnek abban, hogy ezek tartalmazni fogják a legfrissebb mutációkat és variánsokat is”.

  A FIOD szerint ezen felül a vásárlóknak azt ígérték, hogy önmaguk megfertőzése, majd a meggyógyulás után a holland egészségügyi hatóságoknál kiválthatják a gyógyultsági igazolványt összhangban az ország járványügyi szabályaival.

  A FIOD szóvivője az ANP holland hírügynökségnek elmondta, hogy a gyanúsítottat időközben szabadlábra helyezték. Hozzátette: „további nyomozást kell lefolytatni annak megállapítására, hogy sikerült-e valóban eladnia valamit, illetve, hogy portékája egyáltalán működik-e”.

  A holland egészségügyi hatóságok mindemellett óva intettek attól, hogy valaki szándékosan megfertőzze saját magát koronavírussal. "Azok, akik szándékosan megfertőzik magukat, felróható módon veszélyeztetik a közegészséget".

 • A koronavírus új, a WHO által aggasztónak nevezett variánsát eddig három esetben azonosították Szlovákiában. Mindhárom fertőzött személy valamely, a koronavírus omikron variánsának szempontjából veszélyesnek minősített országból érkezett az országba, mondta el Eduard Heger kormányfő az Új Szó tudósítása szerit. 

  Az érintettek korábban felvették a fertőzés elleni oltást, a betegség lefolyása enyhe. A kormányfő jó hírnek nevezte, hogy az omikronnal fertőzöttek nem tömegközlekedéssel, hanem saját járművel érkeztek az országba.

 • A Pfizer vakcinája két beadott oltás esetén mindössze 22,5 százalékos hatásosságot mutat az omikron-variáns ellen egy dél-afrikai kutatás szerint, de a komoly betegség kialakulását megelőzi, írta meg a Bloomberg

  A vizsgálatban 12 résztvevő vérplazma mintáját vették figyelembe. A kutatók azt találták, hogy az omikron körülbelül 41-szeresére csökkentette a két adag Pfizer oltást kapott emberek által termelt antitestek szintjét a kínai Vuhanban csaknem két éve észlelt törzshöz képest.

  Ez megkérdőjelezi a vakcina képességét a fertőzés elleni védelemre

  - közölte az Alex Sigal által vezetett kutatócsoport. 

  Azonban azt is elmondták, hogy az oltás megfelelő védelmet okoz a súlyos betegség kialakulásával szemben.

 • A helyi rendőrség adatai szerint 44 ezren tüntetnek Bécs belvárosában a koronavírus elleni intézkedések ellen, írja a der Standard.

  A résztvevők többsége nem visel maszkot. Amikor a rendőrség felhívta a figyelmet a maszkviselési kötelezettségre, és arra, hogy aki nem viseli azt, büntetésre számíthat, sokan felvették, de csak arra az időre, amíg a hatóságok jelen voltak.

  Pirotechnikai eszközök használatáért és a maszkviselés elmulasztásáért több esetben vádat emeltek, illetve két embert letartóztattak a náci jelképeket tiltó törvény megsértéséért, valamint a hatósággal szembeni ellenszegülésért.

 • December 18-tól esedékes nyitás engedélyezését követelik a kormánytól a szlovákiai éttermek tulajdonosai. Ha ez nem történik még, cserébe megfelelő kártérítést kérnek.

  Erről Vladimír Mikolaj, a Taste of Party egyesültet elnöke beszélt szombaton Zsolnán, a Paraméter beszámolója szerint. 

  Ugyanolyan feltételeket akarunk, amilyennel mindenki más rendelkezik. Ha a kormány pandémiás okokból leállít bennünket, az addig nem zavar, amíg megfelelő kártalanítást kapunk. A támogatás 10-ről 20 százalékra emelését kérjük. Összehasonlításképpen, Ausztriában ez 80 százalék

  – fogalmazott Mikolaj. 

  Az étterem-tulajdonosok a gasztronómia forgalmi adójának 10 százalékra csökkentését is követelik, ahogyan azt is, hogy a jövőben ne különböztessék meg őket a pandémiás intézkedésekkel kapcsolatban.

  Jelenleg mi vagyunk az utolsó bezárt iparág. Minden más már nyitva van, az éttermek ismét az utolsó helyen állnak

  – jegyezte meg az egyesület első embere. 

 • Az olasz egészségügyi minisztérium közlése szerint szombaton 96 ember halt meg az országban koronavírus következtében - írja a Guardian

  A fertőzöttek száma 21 042 fővel emelkedett. 

 • Jelentősen túlbecsülhetik, hogy az omikron-variáns mennyi halálesetet fog okozni, írja a Guardian

  Paul Hunter, a Kelet-Angliai Egyetem orvosprofesszora szerint minden modell „csak annyira jó, mint a következtetések, amiket a segítségével levonhatunk”, a jelenlegi modell pedig abból indul ki, hogy az omikron hasonló arányban okoz komolyabb betegséget, mint a delta. 

  Bár még nincs elég adatunk, hogy pontos kijelentéseket tehessünk, de a Dél-Afrikából származó adatok arra engednek következtetni, hogy az új mutáció nem okoz olyan komoly betegséget. Ha valóban ez a helyzet, akkor könnyen meglehet, hogy az érvényben lévő modelljeink felül fogják becsülni a halálozási számokat, méghozzá lehet, hogy jelentősen

  - vélekedett Paul Hunter. 

 • Egy órával zárás előtt is tele volt az egyik oltópont parkolója Dunaszerdahelyen – számolt be az Új Szó. A portál arról ír, hogy a bejárat előtt mintegy ötvenen várakoztak azért, hogy megkapják az oltást. 

  Mint írják, az emberek folyamatosan érkeztek a Vidékfejlesztési Szakközépiskolában kialakított megyei oltópontra, ami egészen szombat este 6 óráig van nyitva. 

 • Tizenkétezer ezer adag állami költségen vásárolt koronavírus elleni oltóanyagot semmisítenek meg az ukrajnai Hmelnickij megyében. A nyugat-ukrajnai országrészben AstraZeneca és Moderna készítményeket ártalmatlanítanak, mert azok szavatossági ideje lejárt. 

  A helyi illetékesek szerint sajnálatos, ami történt, ugyanis az oltóanyagokat költségvetési forrásból vették, ráadásul ebben a megyében alacsony az átoltottság.

  Az ott élők kevesebb mint egyharmada van beoltva. Az oltópontokon azonban nincs vakcinahiány – írja a Kárpáti Igaz Szó