Nemi erőszakot követett el egy volt brit miniszter

2021.12.11. 05:58

Egy brit családügyekkel foglalkozó bíróság kimondta, hogy Andrew Griffiths, a konzervatívok korábbi minisztere nemi erőszakot követett el saját feleségével, Kate Griffiths-szel szemben.

A történtek idején Andrew Griffiths a burtoni körzet parlamenti képviselője,  valamint  a kisvállalkozásokért és fogyasztókért felelős miniszter volt. Miniszter lemondása után a parlamenti képviselői mandátumát még kitöltötte, ezért a tisztségért viszont 2019-ben már a felesége indult helyette a konzervatív párt színeiben, akit végül meg is választottak. 

Az ügy még 2018-ban kezdődött azzal, hogy a sajtóban megjelentek olyan, a közösségi médiából származó, szexuális tartalmú üzenetek, amelyeket a miniszter egy 28 éves nőnek és az ő barátnőjének küldött. Nem sokkal később aztán a saját felesége nemi erőszak elkövetésével vádolta meg őt. 

Erre reagálva Andrew Griffiths lemondott a miniszterségről, de a nemi erőszak vádját tagadta. Nem sokkal később a pár hivatalosan is elvált, a vádak pedig egy családügyekkel foglalkozó bíróság elé kerültek. 

Az üggyel foglalkozó bíró végül kimondta, hogy a volt miniszter nemi erőszakot követett el, viszont eredetileg úgy volt, hogy az ítéletet a pár közös gyermek érdekében nem hozzák nyilvánosságra.

Ez utóbbit azonban egy magasabb szintű bíróság felülbírálta, arra hivatkozva, hogy az ügy nyilvánossága hozatala közérdeknek minősül. 

A publikálás után Kate Griffiths üdvözölte a döntést, hozzátéve, hogy a történtek súlyos érzelmi és anyagi válságot okoztak az egész családjának. Elmondta azt is, hogy azért szerette volna, hogy az ügy napvilágra kerüljön, mert tisztában van azzal, hogy parlamenti képviselőként különleges helyzetben van és hogy sokat tehet azért, hogy a családon belüli nemi erőszak elköveteik megbüntessék és megvédjék az ilyen családban élő gyermekeket.

(via BBC)

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101 telefonszámon.