Bűnösnek vallotta magát a másik perben George Floyd gyilkosa

2021-12-15T110321Z 87380534 RC2ZER9AP66X RTRMADP 3 USA-RACE-GEOR
2021.12.15. 19:13

Bűnösnek vallotta magát szerdán az áldozata, George Floyd polgári jogainak megsértésében egy szövetségi bíróságon Derek Chauvin, az a minneapolisi rendőr, aki egyszer már huszonkét és fél évnyi börtönt kapott a 46 éves fekete férfi meggyilkolásáért.

Derek Chauvint a szövetségi bíróságon két különböző üggyel kapcsolatban idézték be. Az egyik George Floyd halálához kötődik, akinek megsértette a szabadságjogait, amikor aránytalanul nagy erővel és nem megfelelő eszközökkel lépett fel rendőrként, a férfi halálát okozva ezzel. Derek Chauvin 2020. május 25-én ment ki George Floyd igazoltatásához, aztán 9 perc 26 másodpercen át térdelt a nyakán. A fekete férfi többször jelezte, hogy nem kap levegőt, de Derek Chauvin ennek ellenére sem engedte el.

A másik ügy még 2017 szeptemberére nyúlik vissza. Akkor a rendőr egy 14 éves fiatallal szemben lépett túl a hatáskörén. A vádirat szerint torkon ragadta és fejbe ütötte egy lámpával, majd a nyakára és a hátára is rátérdelt, amikor a tinédzser már megbilincselve feküdt, és nem tanúsított semmiféle ellenállást. 

Derek Chauvin szeptemberben ebben az eljárásban nem vallotta magát bűnösnek. Ezen változtatott most, az ügyészek pedig a vallomását figyelembe véve egy vádalkuban azt javasolják, hogy ítéljék háromszáz hónap, vagyis 25 év börtönbüntetésre, amelyet a korábbi, 22 és fél éves börtönbüntetéssel párhuzamosan tölthetne le. 

Ami a Floyd-ügyet illeti, Derek Chauvin kollégáit – Alexander Kuenget és Thomas Lane-t, akik lefogták a fekete férfit, illetve Tou Thaót, aki biztosította a helyszínt – szintén bíróság elé idéztek, de ők egyelőre továbbra sem vallják bűnösnek magukat. Az ügyet várhatóan 2022 márciusában tárgyalják.

A minnesotai törvények szerint Derek Chauvinnek a 22 és fél éves büntetésből legalább 15 évet le kell ülnie, mielőtt felmerülhetne, hogy jó magaviselete miatt enyhítik a büntetést.

(via CNN)

(Borítókép: Derek Chauvin 2021. június 25-én. Fotó: File Photo / Pool / Reuters)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport