Meghalt az újságíró, aki kérdéseivel ledöntötte a berlini falat

GettyImages-635960433
2021.12.15. 19:59

Meghalt Riccardo Ehrman újságíró, aki egy kérdésével tevékenyen hozzájárult a berlini fal ledöntésével. 

A 92 éves Ehrman az ANSA olasz hírügynökség munkatársa volt a német rendszerváltás idején, 1989 őszén. Ekkor a német tüntetők már heteken keresztül a szabad véleménynyilvánítás és a szabad utazás jogát követelték a kormánytól; november 4-én például Kelet-Berlinben több mint félmillió ember gyűlt össze a reformokat követelve.

Ilyen hangulatban került sor egy sajtótájékoztatóra november 9-én, amelyen Günter Schabowski kormányszóvivő az utazási korlátozások feloldásának lehetőségéről beszélt. A keletnémet politikai vezetők nem sokkal korábban kidolgoztak egy tervezetet a határellenőrzések enyhítésére, és ezt kellett ismertetnie Schabowskinak egy előre megírt jegyzet alapján. Arról viszont ő sem kapott tájékoztatást, hogy pontosan hogyan is kezelje ezt az információt, illetve hogy mikortól léphetnek életbe ezek a változtatások (a párt úgy tervezte, hogy csak másnap nyitják meg a határokat, addigra kellett felkészülniük a határőröknek). 

Schabowski fel is olvasta a jegyzetet a sajtótájékoztatón, mire Ehrman feltette a kérdést, hogy akkor most valóban szabaddá teszik-e az utazást az NDK-ban. Erre a szóvivő – némi tétovázás után – azt válaszolta, hogy igen, mire Ehrman visszakérdezett, hogy pontosan mikor lép életbe a változás

Ha jól tudom, akkor most, azonnali hatállyal, bármiféle késés nélkül

– érkezett a válasz Schabowskitól, amely gyakorlatilag azt jelentette, hogy szabad az utazás.  Ehrman ezután az ANSA római szerkesztőségének már ugyancsak azt írta, hogy Schabowski szavai nyomán gyakorlatilag „ledőlt a fal”. 

E sajtótájékoztató az amúgy is feszült helyzetben döntő pillanatnak bizonyult. Günter Schabowski bejelentésének hatására kelet-berliniek tízezrei özönlöttek a határátkelőkhöz, hogy átjussanak Nyugat-Berlinbe. Az NDK-s határőrök tanácstalanok voltak, mert semmilyen utasítást nem kaptak, végül aztán nem sokkal éjfél előtt a tömeg nyomására a Bornholmer Strassén megnyílt az első átkelő, és ez végérvényesen elvezetett a berlini fal leomlásához, egy évvel később pedig Németország újraegyesítéséhez.

Ehrman özvegye kedden közölte az ANSA-val, hogy a férfi meghalt Madridban. Az olasz hírügynökség a közösségi médiában búcsúztatta korábbi munkatársát. 

Günter Schabowski néhány évvel korábban, 2015-ben halt meg

(via BBC)

(Borítókép: A berlini fal Németországban 1989. január 1-jén. Fotó: Peter Turnley / Corbis / VCG / Getty Images)